juni 2015 Archief (30)

De functioneringsgesprekken clusteren of spreiden?

..............Vandaag nog vijf gesprekken te doen......De tijd van de functionerings- of beoordelingsgesprekken is voor veel leidinggevendeneen een zware periode. “Hoeveel moet jij er nog”?

Vele organisaties hebben de gesprekken in de gesprekscyclus geclusterd in een vaste periode, bij anderen worden ze gespreid door het jaar. Hier worden de voor- en nadelen op een rijtje gezet.Het clusteren heeft de volgende voordelen:

•…

Lees verder

Toegevoegd door Jan Jacob de Groot om 30 juni 2015 op 2:28pm — 2 reacties

FNV dreigt met acties bij PostNL

Bij PostNL dreigen acties als het bedrijf niet ingaat op de eisen van vakbond FNV voor betere arbeidsvoorwaarden voor de duizenden zelfstandige pakketbezorgers.

De FNV vindt de voorstellen van het postbedrijf onvoldoende en heeft PostNL een ultimatum gesteld tot donderdag 12.00 uur om alsnog met de vakbondseisen akkoord te gaan. Dit heeft vakbondsbestuurder Reinier Stroo dinsdag bekendgemaakt.

De onderhandelingen over de pakketbezorgers zijn afgelopen week…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 30 juni 2015 op 1:30pm — Geen reacties

Asscher erkent WWZ-problemen

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher heeft toegegeven dat er problemen kunnen ontstaan als de nieuwe Wet Werk en Zekerheid woensdag 1 juli van kracht wordt.

Dat zei hij afgelopen weekend in het tv-programma Nieuwsuur. De nieuwe wet moet de doorgeschoten flexibilisering op de arbeidsmarkt inperken. Medewerkers moeten onder de nieuwe wet na twee jaar een vast contract krijgen.

Tip: lees…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 29 juni 2015 op 9:33am — Geen reacties

Meer arbeidsethos bij laagopgeleiden

Als je van het leven wilt genieten, moet je daar hard voor werken, vindt de gemiddelde Nederlander. Werken is een maatschappelijke plicht.

Van de volwassenen in Nederland beschouwt 70 procent werken niet als een vrije keuze, maar als een maatschappelijke plicht, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.

Mannen hebben gemiddeld een wat sterkere arbeidsethos dan vrouwen, zo blijkt. Mannen werken doorgaans voltijds en hechten meer belang aan…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 29 juni 2015 op 9:00am — Geen reacties

Transparant beloningsbeleid belangrijker dan openheid over salarissen

‘Hoe transparant is uw beloningsbeleid?’ vraagt Marjan Bleeker, hoofdredacteur van de PW De Gids,  zich af in haar blog. Hoewel er volgens wetenschappelijk onderzoek alle reden is om daar vooral heel open over te zijn, kreeg zij er op haar eigen redactie de handen niet voor op elkaar. Ze zou met die daad weleens te ver op de troepen vooruit kunnen gaan lopen.

Een gemiste kans? Dat…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 24 juni 2015 op 10:30pm — Geen reacties

Eerste rechtszaken met WWZ als inzet

De rechters buigen zich over de eerste arbeidsrechtszaken rond de WWZ. Inzet van de strijd zijn onder meer de proeftijd in een tijdelijk contract en de aanzegtermijn.

Zo ging een werkgever half januari, dus twee weken nadat de WWZ van kracht werd, de fout in. Hij lapte de aanzegtermijn aan zijn laars. Ziet de rechter dit beginnersfoutje nog door de vingers? Lees de uitspraak op…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 24 juni 2015 op 10:30am — Geen reacties

Waar ben je bang voor?

Veiligheid

We zijn gewend heel veilig over veiligheid te praten. Vooral over de veilige werkplek qua arbeidsomstandigheden. Checklists en stappenplannen en wereldwijde voorschriften en weet ik wat niet al, om te borgen dat er vooral fysiek veilig kan worden gewerkt. De Internationale Dag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk, sinds 2005 jaarlijks op 28 april, legt vooral de nadruk op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten. Superbelangrijk natuurlijk.…

Lees verder

Toegevoegd door Christianne van de Pas om 23 juni 2015 op 8:17am — 1 reactie

Stay interviews in plaats van exitgesprekken?

Dit najaar verschijnt een volledig herschreven versie van Het GROTE gesprekkenboek. In dit boek meer over het stay-interview.

Leren van een vertrek

Het is als dweilen met de kraan open wanneer met moeite aangetrokken medewerkers kort na hun indiensttreding door de achterdeur de organisatie verlaten. Steeds meer organisaties doen hun…

Lees verder

Toegevoegd door Jacco van den Berg om 23 juni 2015 op 7:24am — 2 reacties

De vaststellingsovereenkomst onder de WWZ

Vaststellingsovereenkomst populairste ontslagroute

Per 2006 is het mogelijk om een arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen zonder dat werknemer zijn aanspraken op een ww-uitkering verliest. Sinds die mogelijkheid bestaat heeft ontslag met wederzijds goedvinden een grote vlucht genomen. Sterker: ontslag via een…

Lees verder

Toegevoegd door edwin van jaarsveld om 22 juni 2015 op 3:00pm — Geen reacties

5 HR-rollen met impact op de omzet en winst

Waarom zien de meeste HR-afdelingen er nog steeds hetzelfde uit als twintig jaar geleden? Technologie heeft de wereld en de economie ingrijpend veranderd. Terwijl we dat niet echt kunnen zeggen over HR-organisaties, -structuren en -diensten. We kunnen de problemen van nu niet meer oplossen met de methoden van toen. Het is de hoogste tijd voor nieuwe HR-rollen.

Vijf manieren waarop je je HR-afdeling doortastend naar de 21e eeuw tilt, in volgorde van relevantie:

1. Social…

Lees verder

Toegevoegd door Patrick Willer om 22 juni 2015 op 2:49pm — Geen reacties

De simpele HR-aanpak van Achmea

Hoe pakt HR de rol van businesspartner op? Achmea koos voor een wel heel simpele aanpak: HR stelt zichzelf nog maar drie vragen.Welke zichzelf respecterende HR-afdeling heeft zichzelf de afgelopen jaren niet afgevraagd: hoe worden we HR-businesspartner? Lastig om daar zelf duidelijkheid in te geven. Dat ondervond ook HR bij Achmea. Vier HR-adviseurs kregen de opdracht om de rol van HR op te stellen en welke houdings- en gedragscomponenten hier bijhoren.…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 22 juni 2015 op 9:30am — Geen reacties

Ouderschapsverlof? Papa begint er niet aan

Vaders blijken maar mondjesmaat gebruik te maken van ouderschapsverlof. Sterker nog, soms gaan mannen zelfs meer uren werken na de geboorte van het eerste kind.

Ruim driekwart van de vaders die recht hebben op ouderschapsverlof nam dit niet op in 2013. Bij moeders is dit bijna de helft. Toch namen zowel vaders als moeders vaker ouderschapsverlof op dan tien jaar geleden. Dat meldt CBS.

Tip! Kijk voor alle regels rond…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 22 juni 2015 op 7:00am — Geen reacties

Asscher wil aanpassing detacheringsrichtlijn

Minister Asscher wil dat de oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden in Europa aangepakt wordt. Hij doet een oproep om de detacheringsrichtlijn aan te passen.Minister Asscher stuurt zijn ideeën over de detacheringsrichtlijn vandaag naar Eurocommissaris Thyssen. Deze brief is ondertekend door Frankrijk, Duitsland, Zweden, België, Luxemburg en Oostenrijk die eveneens willen dat er op een eerlijke manier wordt omgegaan met het detacheren van werknemers in… Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 19 juni 2015 op 11:30am — Geen reacties

Uber-chauffeurs geen zzp’ers, maar medewerkers?

We kunnen een nieuw hoofdstuk toevoegen aan alle onduidelijkheden rondom arbeidsrechtelijke relaties. Een opvallende uitspraak van de California Labor Commission, de overheidsinstantie die arbeidsrechten onderzoekt, kan namelijk verregaande gevolgen hebben voor de taxi-app Uber. Door de uitspraak moeten Uber-chauffeurs gezien worden als medewerkers van het bedrijf. Nu wordt Uber nog gezien als logistiek softwarebedrijf, dus een bemiddelaar tussen zelfstandige chauffeurs (zzp’ers) en klanten.…

Lees verder

Toegevoegd door Monetta Driessen om 19 juni 2015 op 9:00am — Geen reacties

Werkloosheid daalt licht

De werkloosheid in Nederland is in mei uitgekomen op 6,9 procent van de beroepsbevolking.

Vorige maand waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 617.000 mensen werkloos. Zij waren beschikbaar voor een baan, maar konden geen werk vinden. In april zat de werkloosheid op een niveau van 7 procent. Begin dit jaar bedroeg het percentage nog 7,2 procent.

Tussen maart en mei is het aantal mensen met een baan gemiddeld met 6000 per maand gestegen. De…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 18 juni 2015 op 10:44am — Geen reacties

Beloning

Interessant. We hebben ervoor gekozen zoveel mogelijk kenbaar te maken, echter dit betekent uiteindelijk deels wel en deels niet

Toegevoegd door noortje temmerman om 17 juni 2015 op 9:48pm — Geen reacties

Ingeroosterde uren bij min-maxcontract: wanneer moet werkgever uitbetalen?

Het Gerechtshof Arnhem/Leeuwarden heeft op 9 juni 2015 (ECLI:NL:GHARL:2015:4203) een uitspraak gedaan over de vraag of een werkgever een medewerkster moest betalen volgens ingeroosterde maar afgezegde werkuren.

De zaak gaat over een masseuse die bij een sauna werkt op basis van een min-maxcontract. Het minimum aantal uren is 7 en het maximaal aantal uren 32 per week. Er is een uurloon afgesproken. De masseuse heeft een voorkeur voor werken op bepaalde dagen en omdat de sauna met meer…

Lees verder

Toegevoegd door Muriel Middeldorp om 17 juni 2015 op 5:00pm — Geen reacties

Zes WKR-wijzigingen op een rij

Er wijzigen opnieuw een aantal zaken in de Werkkostenregeling. Waar moet u op letten?

De Belastingdienst maakte begin deze maand een aantal nieuwe wijzigingen bekend in het Handboek Loonheffingen 2015, die de Werkkostenregeling raken. Het gaat om kleine wijzigingen in Werkkostenregeling voor 2015 in de eindheffing werkkostenregeling, de gebruikelijkheidstoets en de cafetariaregeling. De zes wijzigingen op een rij:

1 Eindheffing werkkostenregeling

2…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 17 juni 2015 op 10:37am — Geen reacties

Social Learning: van kennisoverdracht naar impliciet leren

"Tell me and I will forget. Show me and I may remember. Involve me and I will understand” quote Confucius.

We zien een verschuiving van voorgeschreven, standaard trainingsprogramma’s gericht op kennisoverdracht naar kennisnetwerken waar persoonlijke ontwikkeling en leerdoelen centraal staan. De trend dat organisaties zich steeds meer gaan richten op het creëren van een omgeving waar leren een integraal onderdeel van werken is geworden lijkt zich door te zetten: de…

Lees verder

Toegevoegd door Diana Russo om 15 juni 2015 op 4:53pm — 2 reacties

Zzp'er verlaagt tarief soms flink

Driekwart van de zzp'ers in ons land zorgt dagelijks voor brood op de plank binnen het gezin. Toch verlaagt de zzp'er zijn tarief soms flink. Wanneer?

De zzp'ers in ons land, zo'n 775.000, boeren goed. Slechts 15,5 procent van de zzp’ers is qua inkomen afhankelijk van de partner. Dit blijkt uit onderzoek van de ZZP Barometer onder 774 zzp’ers in opdracht van IT-Staffing.

Gemiddeld besteedt de zzp’er een kleine drie uur per week aan marketing en 3,2 uur per week…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 15 juni 2015 op 10:15am — Geen reacties

Archief

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

1999