juli 2013 Archief (48)

Oudewijvenzomer

Hé weer terug? Leuk gehad dit jaar? Tuurlijk! Retorische vraag! Vakantie is toch altijd leuk, of…

Tuintje

Ik vind vakanties vaak stressvol en eerlijk gezegd begrijp ik meestal niet waarom ik op vakantie ga. Ja mijn vrouw en vroeger ook de kinderen zorgen voor voldoende druk om huis en haard te verlaten. Jarenlang heb ik geïnvesteerd in mijn lekkere tuintje en er een prachtige overdekte loungehoek gebouwd, dit jaar nog even een warmtelampje plaatsen, zodat ik er…

Lees verder

Toegevoegd door Bert Huisman om 30 juli 2013 op 8:55pm — Geen reacties

De Nieuwe Ziektewet: wat u in ieder geval moet weten.

In mijn nieuwsbrieven heb ik er al een paar keer over geschreven, en nu verschijnen er steeds meer artikelen over de Nieuwe Ziektewet. Officieel de Wet BeZaVa genoemd: de Wet  Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters. Voor de mensen die nog (te) weinig hierover hebben vernomen,  hierbi toch een beknopt overzichtje.

Waar het grof gezegd op neer komt: u…

Lees verder

Toegevoegd door Maarten Monchen om 30 juli 2013 op 10:12am — Geen reacties

Werknemer wil na de vakantie liefst een andere baan

Te lang vastzitten in een baan die niet leuk is, maakt mensen ongelukkig. Veel werknemers gebruiken hun vakantie om na te denken over de vraag wat ze dan wel willen.

Dat meldt Monsterboard. Op de jobboard zijn werkzoekenden na de vakantieperiode actiever dan daarvoor; er wordt vaker gezocht naar een baan, er worden meer cv’s geplaatst en sollicitaties nemen toe.

Gian Zandonà, managing director bij Monsterboard.nl zegt dat de vakantie een goed moment is om je vragen te stellen…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 30 juli 2013 op 9:55am — Geen reacties

Change Management Begint met Recruitment

Het snel en flexibel kunnen inspelen op veranderende markten zijn, naast kwaliteit en innovatie, in mijn ogen de belangrijkste kerncompetenties voor organisaties om duurzaam concurrentievoordeel te bereiken en te behouden. Dit vraagt van medewerkers nogal wat verandervermogen en dat zit nu niet zo in onze natuur. Daarom mijn stelling: Change management begint met recruitment.

Vrij recent schreef Wim van den Nobelen over de haat-liefde verhouding…

Lees verder

Toegevoegd door Max van Liemt om 30 juli 2013 op 7:30am — Geen reacties

'Behandel flexwerkers hetzelfde als vaste werknemers'

Bedrijven halen het meest uit hun flexwerkers als ze hen gelijk behandelen ten opzichte van vaste werknemers, zo blijkt uit onderzoek van Kirkman Company en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), uitgevoerd door afstudeerder Kim Kronenburg.

Geleverde kwaliteit

De instellingen deden samen onderzoek naar hoe arbeidspools binnen grote organisaties zijn opgezet. Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat bedrijven baat hebben bij het werken met een pool aan vaste…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 29 juli 2013 op 9:30am — Geen reacties

Strenge regelgeving jaagt talent naar buitenland

Banken en verzekeraars laten zich niet door strengere regelgeving weerhouden van het uitkeren van bonussen. Ze zoeken naar creatieve oplossingen om het totaal aan arbeidsvoorwaarden op een gelijk niveau te houden.

Dat blijkt uit Mercer’s Global Financial Services Executive Remuneration Report. Minder variabele beloning zorgt ervoor dat de link tussen prestatie en beloning, de opzet van de regelgeving, enorm afneemt.

Lees verder op…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 26 juli 2013 op 1:00am — Geen reacties

Rol van casemanager bij verzuim neemt toe

Het is nog altijd niet duidelijk hoe vaak een casemanager als niet medicus beslissingen neemt in het medische domein wanneer een zieke werknemer te maken krijgt met een arbodienst.

Dat stelt marketingbureau Dialoque op basis van onderzoek onder veertig arbodienstverleners. Samen zijn zij goed voor de arbozorg aan ongeveer de helft van de werknemers in Nederland.

Lees verder op…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 25 juli 2013 op 11:19am — Geen reacties

Pas op voor de hongerige werknemer

Het is natuurlijk leuk wanneer medewerkers streven naar een gezond gewicht, maar er kleven onverwachtse gevaren aan een dieet. Hoe hongeriger een werknemer is, hoe groter de bereidheid om financiële risico's te nemen.

Dat schrijft David Ropeik in How Risky Is It, Really? Ropeik geeft les aan Harvard en is consultant Risico communicatie.

Hij vindt dat de kloof tussen de perceptie van risico’s en de werkelijkheid op dezelfde manier moet worden bestudeerd en gemanaged als…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 25 juli 2013 op 11:16am — Geen reacties

Stoelendansmethode bij reorganisatie is toelaatbaar

Indien een werkgever wenst te reorganiseren is de ‘stoelendansmethode’ of de ‘Methode de Blécourt’ een manier om dit vorm te geven. Volgens deze methode komt een functie(groep) geheel te vervallen, waarna de boventallige werknemers kunnen solliciteren naar nieuw gecreëerde functies. Indien een werkgever van deze methode gebruik maakt, wordt het afspiegelingsbeginsel niet toegepast en kan hij afscheid nemen van de werknemers die minder goed…

Lees verder

Toegevoegd door Rigje Rosier om 24 juli 2013 op 3:07pm — 2 reacties

Amsterdam relatief goedkoop voor expats

Wie expats uitzendt, is in Amsterdam relatief goedkoop uit. Huisvesting en levensonderhoud zijn hier veel goedkoper dan in exotischer oorden.

Dit blijkt uit het jaarlijkse Cost of Living onderzoek van Mercer, uitgevoerd onder 214 steden wereldwijd.
Lees het volledige bericht op pwdegids.nl

Toegevoegd door HRbase om 24 juli 2013 op 3:02pm — Geen reacties

De Arbodienst. Het is geen verplichting. U heeft de keuze!

Het merendeel van de bedrijven in Nederland is aangesloten bij een arbodienst. Er zijn talloze arbodiensten waar bedrijven uit kunnen kiezen. En dan heb ik het niet alleen over de grote arbodiensten zoals 365/ArboNed, ArboUnie, ArboVitale, Maetis, om de allergrootste te noemen, maar ook kleinere spelers, die vaak op regionaal niveau opereren. U heeft als werkgever keus genoeg om u aan te sluiten bij een arbodienst.

 

Waarom bent u als werkgever aangesloten bij een arbodienst?…

Lees verder

Toegevoegd door Maarten Monchen om 23 juli 2013 op 11:01am — 2 reacties

Vakantie is heilig voor meeste Europeanen

Een op de tien Europeanen vindt het prima om ook gedurende zijn vakantie werkzaamheden te verrichten. Maar de meerderheid vindt dat de baas niet moet zeuren tijdens de vakantie.
Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 22 juli 2013 op 10:28am — Geen reacties

65-plusser zoekt reden om uit bed te komen

Voor wie 65 wordt en gruwt van het idee gepensioneerd thuis te moeten zitten, groeien de mogelijkheden om aan het werk te blijven. De vitale senior kan terecht bij steeds meer gespecialiseerde uitzendbureaus. Bij uitzendkoepel NBBU zijn op dit moment ruim 90 uitzenders voor senioren aangesloten. De andere koepelorganisatie ABU kan geen precies getal noemen, maar ziet het aantal bureaus voor 65-plussers wel stijgen.

De meeste ouderen melden zich aan bij zo’n bureau omdat ze niet achter…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 22 juli 2013 op 10:00am — Geen reacties

Payrolling op zijn retour?

Is na een aantal afstraffende uitspraken van de rechter, payrollen op zijn retour? Nee! Payrolling is nog steeds springlevend maar wordt door recente rechterlijke uitspraken wel afgebakend. Deze uitspraken komen tegemoet aan de behoefte die er in de praktijk aan afbakening bestaat omdat de payrollconstructie niet wettelijk is geregeld. Deze uitspraken scheppen duidelijkheid: het is niet langer mogelijk om bepaalde wezenlijke rechten van werknemers te omzeilen door het opzetten van een…

Lees verder

Toegevoegd door Arthur Hol om 22 juli 2013 op 8:00am — Geen reacties

Pensioenfondsen luiden opnieuw noodklok

De financiële positie van de grote pensioenfondsen in Nederland is de afgelopen 3 maanden verslechterd. Miljoenen mensen moeten er rekening mee houden dat hun pensioen volgend jaar (opnieuw) wordt verlaagd.

De fondsen hadden te lijden van de ontwikkelingen op de financiële markten, zoals op het rentefront en op de effectenbeurzen

De dekkingsgraden van de vijf grote pensioenfondsen gingen zonder uitzondering omlaag in het tweede kwartaal. Drie zakten er zelfs onder de 100…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 18 juli 2013 op 9:30am — Geen reacties

Inleveren van salaris om ontslag van collega's te voorkomen

Bedrijven waar het economisch slecht gaat grijpen soms naar een laatste redmiddel om te voorkomen dat er personeel ontslagen moet worden.

Zij doen dan bijvoorbeeld een beroep op hun medewerkers om een deel van het salaris in te leveren om de loonkosten te drukken waardoor een aantal collega’s die voor ontslag in aanmerking zouden komen, toch kunnen blijven werken.

Wettelijk gezien mag dit niet opgelegd worden. Een medewerker heeft immers recht op het salaris dat in de…

Lees verder

Toegevoegd door Miriam Teunissen om 17 juli 2013 op 5:11pm — 2 reacties

Aantal werkuren nauwelijks relevant voor balans werk-privé

Hoe tevreden werknemers zijn over de balans tussen werk en privéleven, staat los van het aantal uren dat ze werken of hoeveel ze ervoor krijgen betaald. Dat schrijft het Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) op basis van onderzoek van de Britse tak van Randstad.

Gemiddeld werkten de respondenten iets minder dan 38 uur per week. Nog geen 60 procent bleek tevreden te zijn met de eigen werk-privébalans.

Lees verder op…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 17 juli 2013 op 11:00am — Geen reacties

Werkgevers vragen subsidie voor stageplaats

VNO-NCW en MKB-Nederland onderschrijven het belang van stageplaatsen voor de opleiding van jongeren. Maar de werkgeversorganisaties vinden dat de overheid daar aan mee moet betalen.

De economische omstandigheden maken het bedrijven niet gemakkelijk om stageplekken aan te bieden. Bovendien hebben veel ondernemers al moeite het eigen personeel aan het werk te houden, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Lees verder op…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 17 juli 2013 op 10:29am — Geen reacties

Recruiter kijkt te streng naar Facebook

Bedrijven die naar het Faceboekprofiel van sollicitanten kijken, wijzen vaak mensen af om de verkeerde redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de North Carolina State University.

De onderzoekers bestudeerden 175 proefpersonen om te zien of ze de karaktereigenschappen hadden waar werkgevers naar op zoek zijn en hoe ze zich online gedragen. Werkgevers knappen vaak af op berichten op sociale media over drank- en drugsgebruik. Karaktereigenschappen waar ze naar zoeken zijn vaak:…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 15 juli 2013 op 11:38am — 1 reactie

Werklozen in grensgebied vullen Duitse vacatures

Werken in Duitsland wordt vanzelfsprekender voor werkzoekenden in het Nederlandse grensgebied, nu de werkloosheid daar vaak boven de 10 procent ligt. Duitse werkgevers zijn er blij mee.

Dat schrijft de Volkskrant. In Duitsland zijn nog steeds onvervulbare vacatures en Nederlandse werknemers zouden bekend staan als harde werkers.…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 15 juli 2013 op 10:47am — Geen reacties

Archief

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

1999