juli 2015 Archief (33)

Geen transitievergoeding voor langdurig zieke

Werkgevers hebben weer wat nieuws bedacht om WWZ te omzeilen. Om geen transitievergoeding te hoeven betalen, houden werkgevers langdurig zieken onbetaald in dienst. 

Waar u als werkgever normaal een langdurig zieke werknemer zou ontslaan, houden sommige werkgevers hen nu in dienst met een 'sluimerend dienstverband'. Zo wordt het betalen van een hoge transitievergoeding vermeden. Dat bericht de Volkskrant donderdag. Volgens het UWV zitten er risico's aan deze vorm van…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 30 juli 2015 op 10:30am — 1 reactie

Payroll voor zzp’ers

Ondernemen is een fantastische bezigheid: je hebt vrijheid, ontmoet veel nieuwe mensen én je bepaalt zelf hoe je werkt. Daar tegenover staan helaas wel enige onzekerheid en vele risico’s. Wat veel ondernemers niet weten, is dat je die risico’s op een aantrekkelijke en gemakkelijke manier aanzienlijk kunt verkleinen. Ook en juist als zzp’er!

Juridisch werkgeverschap verleggen

Voor zzp’ers is het mogelijk om gebruik te maken van de diensten van een payroll bedrijf.…

Lees verder

Toegevoegd door Alexander Benjamins om 29 juli 2015 op 2:00pm — Geen reacties

Waarom individuele bonussen niet werken

Bij veel organisaties wordt met bonussen gewerkt, vooral voor sales medewerkers. Sommige organisaties zijn er enthousiast over, maar de meesten geven aan dat ze het ideale bonussysteem nog niet hebben gevonden.Motivatie


Werken bonussen nu motiverend of juist niet? Verhogen ze de productiviteit of niet?

Het antwoord is dat bonussen sóms motiverend werken en productiviteitsverhogend kúnnen zijn. Maar in veel gevallen werkt een bonussysteem…

Lees verder

Toegevoegd door Michel den Daas om 28 juli 2015 op 1:55pm — 2 reacties

Nieuw dagloon is zuur voor deeltijders

Het CNV wil dat minster Asscher zo snel mogelijk een fout herstelt in de berekening van het dagloon. “Veel mensen dreigen door een nieuwe wijze van berekenen een veel lagere WW-uitkering te krijgen en daarmee in grote problemen te komen. Dat kan niet de bedoeling zijn van de gewijzigde regelgeving.”

Het UWV gebruikt het dagloon om de hoogte van de werknemersverzekeringen te bepalen. Het dagloon is het gemiddeld verdiende loon per dag waarover de hoogte van de WW-uitkering wordt…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 27 juli 2015 op 10:00am — Geen reacties

Kwart gaat niet op vakantie

Het is u misschien al opgevallen: het is nu niet zo uitgestorven op straat dan andere jaren. Dat gevoel klopt: een kwart van de Nederlanders gaat dit jaar niet op vakantie. Onder hen zijn vooral huishoudens met een inkomen beneden modaal (minder dan 1750 euro netto per maand). Van die groep blijft zelfs de helft thuis. Dat blijkt uit de vakantiegeld-enquête 2015 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud)

Het onderzoek is gehouden onder een…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 27 juli 2015 op 10:00am — Geen reacties

Organisaties bestaan toch niet uit stoelen?

Het was mij het eerste wat mij als junior bij adviesbureau Berenschot werd bijgebracht: analytische, op punten gebaseerde klassieke functiewaarderingssystemen waarderen de stoel, niet de mens. Maar, vraag ik mij af, een organisatie bestaat toch niet uit stoelen?

Dat was 25 jaar geleden. De tijdgeest vertelt ons dat medewerkers nu willen worden gewaardeerd voor hun eigen, individuele bijdrage. Zeker waar dit kennisintensieve organisaties betreft.

Waarom? Dit appelleert aan een…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 24 juli 2015 op 10:00am — Geen reacties

HR pakt pesten op het werk verkeerd aan

Veel werkgevers pakken pesten op het werk niet goed aan. Een gebrekkige uitvoer van pestprotocollen kost een bedrijf 45.000 euro aan verzuim.

‘Pesten? Dat komt bij ons niet voor’ of ‘daar hebben we toch een vertrouwenspersoon voor?’: dit soort aanpakken van pesten op het werk, levert weinig op. Dat zeggen deskundigen woensdag in het Financieele Dagblad. Veel organisaties hebben wel protocollen voor pestgedrag, maar een gebrekkige uitvoering daarvan levert vaak maar…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 22 juli 2015 op 5:10pm — Geen reacties

Hoe wordt de transitievergoeding eigenlijk berekend?

Een werkgever is aan zijn werknemer een transitievergoeding verschuldigd indien de arbeidsovereenkomst minstens twee jaar heeft geduurd en de arbeidsovereenkomst door de werkgever is opgezegd, op verzoek van de werkgever is ontbonden of na een einde van rechtswege op initiatief van de werkgever niet is voortgezet. Ook is deze vergoeding verschuldigd als de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werknemer is beëindigd als gevolg van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten.

De…

Lees verder

Toegevoegd door Rigje Rosier om 22 juli 2015 op 2:53pm — 9 reacties

Flexibiliseren we nu de arbeidsmarkt of de afzetmarkt?

Volgens de definitie van Van Dale betekent flexibiliseren buigzaam maken of het mogelijk maken van het gemakkelijk aanpassen aan wisselende omstandigheden. Flexibilisering van de arbeidsmarkt wordt vaak in één adem genoemd met modernisering, alsof het over een gelijkwaardig fenomeen gaat. Beschouwingen laten het wezenlijke verschil tussen beide ten onrechte vaak ongemoeid. Gelet op de berichtgeving kom je echte en concrete voorstellen over aanpassingen die de arbeidsmarkt kunnen of zullen…

Lees verder

Toegevoegd door Dick Klinkhamer om 22 juli 2015 op 10:30am — Geen reacties

Geen Tourwinnaar zonder Grit. En wat zomerbagage.

Zomerse dagen in juli. Geen tijd voor zware kost over de toekomst van HR en hoe daar te komen. Wel wat pareltjes uit het internet gevist waarvan je op je strandstoel, je badhanddoek of je hangmat kan genieten. Even nippen en dan weer wegleggen. Enjoy!

Hoezo geen Tourwinnaar zonder grit?

Tja, grit. Niet nieuw, wel steeds terug naar de achtergrond als begrip op zichzelf. Hier een…

Lees verder

Toegevoegd door Christianne van de Pas om 21 juli 2015 op 2:30pm — Geen reacties

FNV klaagt uitzender aan om schijnconstructies

Vakbond FNV sleept een uitzendbureau voor de rechter. De uitzender zou in strijd met de nieuwe Wet aanpak schijnconstructies (WAS) het cao-loon voor bouwvakkers negeren. 

FNV daagt Aelbers, een Doetinchemse uitzender voor de rechter in een kort geding. Aelbers zou hun buitenlandse bouwvakkers structureel minder betalen dan vastgelegd in hun cao. Dinsdag dient de zaak voor de rechter.

Bovendien zou het uitzendbureau ten onrechte 180 euro per week huisvestings-…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 21 juli 2015 op 9:45am — Geen reacties

Crazy Recruiters gezocht

Here’s to the Crazy ones, zo begint de Think different campagne van Apple uit 1997. Ik kwam de quote vorige week weer eens tegen in het New Financial Magazine. Willem Vreeswijk belicht hierin de belangrijke rol die de Crazy ones spelen bij de noodzakelijke verandering van de financiële wereld. Maar hoe zit het met de Crazy ones die we nodig hebben voor de veranderende wereld van de arbeidsmarkt en met name die van recruitment?

Wie zijn de Crazy…

Lees verder

Toegevoegd door Els Brouwer om 20 juli 2015 op 2:45pm — 2 reacties

Eerste cao met minimumtarief zzp'ers

Zelfstandige architecten hoeven voortaan niet meer scherp te onderhandelen over hun verdiensten. Ze zijn verzekerd van een minimumtarief dat anderhalf keer zo hoog is als het uurtarief van een vergelijkbare collega in loondienst. Dat is afgesproken in de nieuwe cao voor architecten, zo schrijft de Volkskrant.

De zelfstandige architecten worden geacht uit het tarief ook verzekeringen te bekostigen tegen arbeidsongeschiktheid, pensioen en zelf hun vakanties te…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 20 juli 2015 op 10:20am — 1 reactie

Meer jongeren aan het werk

Jongeren hebben vaker een baan dan een jaar geleden. In juni waren er 63.000 mensen van 15 tot 25 jaar meer aan het werk dan een jaar eerder. In totaal stond het aantal werkende jongeren vorige maand op 1,3 miljoen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).Over de afgelopen drie maanden nam het aantal werkende jongeren met gemiddeld 2000 per maand toe, aldus het statistiekbureau. Jongeren vonden vooral deeltijdbanen tot twaalf uur…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 20 juli 2015 op 10:03am — Geen reacties

De Wet aanpak schijnconstructies: zo zit dat

De Eerste Kamer stemde vorige maand in met de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). Voor sommige leden was het de laatste wetgevende daad: zij komen ná de Eerste Kamer-verkiezingen niet meer terug. De WAS: wat en waarom?

Er is de afgelopen jaren veel aandacht geweest voor de mogelijke uitbuiting van werknemers in onder meer de bouw, tuinbouw en transportsector. Door het gebruik van allerlei schijnconstructies zouden bedrijven willen ontkomen aan de toepassing van (bijvoorbeeld)…

Lees verder

Toegevoegd door Stëffan de Jong om 17 juli 2015 op 10:09am — Geen reacties

Nieuwe bezems vegen het minst schoon

Nieuwe bezems vegen het schoonst. Wie heeft dat eigenlijk bedacht? Het klinkt niet alleen wat kortzichtig dat nieuwelingen vooral hun best doen om aan de start indruk te maken, maar ik vind het ook best cynisch. Denk aan alle andere al langer zittende medewerkers die betrokken en bevlogen iedere dag weer hun klus klaren.

Sterker nog: ik denk dat nieuwe bezems juist het minst schoonvegen... Het is niet voor niets dat veel organisaties vandaag de dag time to productivity meten en er op…

Lees verder

Toegevoegd door Suzanne Jungjohann om 17 juli 2015 op 10:00am — Geen reacties

Meer langdurig werklozen

De werkloosheid in ons land neemt sinds begin dit jaar af. Maar de langdurige werkloosheid niet, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

In het eerste kwartaal van dit jaar waren 289.000 mensen een jaar of langer werkloos. Dat waren er in dezelfde periode een jaar eerder 233.000, aldus het statistiekbureau.

In totaal waren er 340.000 mannen en 323.000 vrouwen werkloos in het eerste kwartaal. Van de werkloze mannen zat 47 procent (160.000), al minimaal een jaar…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 17 juli 2015 op 9:36am — Geen reacties

Over wat er mis kan gaan als het afspiegelingsbeginsel niet in acht genomen wordt….

De rechtbank Noord-Holland heeft op 15 april 2015 een uitspraak gedaan in een kennelijk onredelijk ontslagprocedure. Een medewerker die, met toestemming van het UWV, was ontslagen wegens bedrijfseconomische redenen, bepleitte dat dat ontslag kennelijk onredelijk was omdat het afspiegelingsbeginsel niet in acht was genomen (en het UWV dus nooit toestemming had moeten geven). Hoewel de kennelijk onredelijk ontslagprocedure sinds 1 juli 2015 niet meer bestaat, is deze uitspraak ook van belang…

Lees verder

Toegevoegd door Muriel Middeldorp om 16 juli 2015 op 4:00pm — 2 reacties

Werkloosheid bijna 7 procent

De werkloosheid in Nederland is in juni onveranderd gebleven vergeleken met de voorgaande maand, op 6,9 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal zaten vorige maand 611.000 mensen zonder werk. Dat zijn er wel 6000 minder dan in mei. Het aantal lopende werkloosheidsuitkeringen daalde ook, voor de vijfde maand op rij, blijkt uit cijfers van het UWV. In juni hadden 410.000 mensen een ww-uitkering. Ook dat zijn er 6000 minder dan een maand…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 16 juli 2015 op 10:24am — Geen reacties

Europees potje voor duurzame inzetbaarheid

Er komt ruim twintig miljoen extra beschikbaar voor duurzame inzetbaarheid, meldt minister Asscher.

Het geld is vrijgemaakt uit het Europees Sociaal Fonds. Bedrijven en instellingen kunnen van 19 oktober tot en met 13 november 2015 een aanvraag indienen bij het Agentschap SZW om mensen langer en productief aan het werk te houden. Een bedrijf kan…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 16 juli 2015 op 10:00am — Geen reacties

Archief

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

1999