HRbase Expert berichten - september 2014 Archief (13)

Beoordelingsgesprek: je hoeft niet altijd aardig gevonden te worden!

In de video Weg met het beoordelingsgesprek! vertelt Willem Scheepers over hoe het er in menig organisatie er aan toe gaat in en om beoordelingsgesprekken; we drinken een glas, doen een plas en alles bleef zoals het was.

Ben het niet helemaal eens met Willem Scheepers. In de…

Lees verder

Toegevoegd door Jacco van den Berg om 28 september 2014 op 7:30am — Geen reacties

Werknemer naar psycholoog, zonder eerst bedrijfsarts te raadplegen?

De vraag is: kan dit? Want stel nou dat de situatie zo klaar als een klontje is. Geen enkele twijfel: je werknemer zit er gewoon even zwaar doorheen. En in je netwerk heb je een fantastische psycholoog zitten. Die al meerdere keren geweldig werk heeft geleverd. Kun je die werknemer dan niet gewoon naar die psycholoog sturen? Dus zonder eerst die bedrijfsarts erbij te betrekken. Of moet de werknemer - hoe dan ook - eerst door de bedrijfsarts worden…

Lees verder

Toegevoegd door Mark Idzinga om 23 september 2014 op 9:28pm — Geen reacties

Ontslag op staande voet na schennispleging: wie moet wat bewijzen?

In de zaak die door het Gerechtshof te Den Bosch op 26 augustus 2014 werd beoordeeld (HD 200.142.327_01) was een man op staande voet ontslagen wegens “schennispleging”. In de ontslag op staande voetbrief stond dat een schoonmaakster had gezien dat de man zijn geslachtsdeel uit zijn broek had gehaald, in zijn handen vasthield en aan haar toonde. Zij was daarvan geschrokken en heeft direct haar beklag gedaan, terwijl ook aangifte is gedaan bij de politie. Toen de man korte tijd later werd…

Lees verder

Toegevoegd door Muriel Middeldorp om 23 september 2014 op 3:00pm — 3 reacties

Het concurrentiebeding: de wetgeving wijzigt!

Het concurrentiebeding: voor veel werkgevers ‘een must’. Terecht voor de werkgever die zich wil wapenen tegen de concurrent en wil voorkomen dat zijn voormalig werknemer met alle opgedane kennis en ervaring de concurrent verrijkt of relaties benadert. Met de inwerkingtreding van de Wet Werk en Zekerheid op 1 januari 2015 wordt de mogelijkheid om een concurrentiebeding op te nemen aan banden gelegd.

Vanaf volgend jaar is het niet langer toegestaan om in arbeidsovereenkomsten voor…

Lees verder

Toegevoegd door Emilie van der Lans om 22 september 2014 op 5:14pm — 1 reactie

De kracht van taal

Regelmatig zoek ik via google naar de juiste betekenis van een woord. Om een tekst beter te begrijpen, of om mezelf beter te kunnen uitdrukken. Ik vind het dan ook leuk om de synoniemen van de woorden te zien. Beelden en lichaamstaal zijn supersterk, maar feitelijk is de gesproken en geschreven taal nog altijd het enige wat ons echt ter beschikking staat om verbinding te maken en zaken tot ontwikkeling te brengen.

De speeches van…

Lees verder

Toegevoegd door Christianne van de Pas om 19 september 2014 op 4:30pm — Geen reacties

Bedrijfscultuur als 'driver' van succes

In de trein, de auto, tijdens het boodschappen doen of de afwasmachine uitruimen luister ik managementboeken. Voornamelijk Engelstalige omdat er in het Nederlands niet zo heel veel uitkomt. Daarnaast zijn Amerikaanse boeken vaak smeuïger geschreven en daardoor beter te verteren. Mijn laatste aanwinst is Delivering Happiness. Het verhaal van…

Lees verder

Toegevoegd door Glenn van der Burg om 18 september 2014 op 10:00am — 8 reacties

HR: What's in a name?

Wanneer we de vakmedia en discussieforums volgen, valt het op dat regelmatig allerlei termen door elkaar gebruikt worden: HRM (Human Resource Management), P&O (Personeel & Organisatie), HR (Human Resources), PZ (Personeelszaken) en ga zo maar door. In sommige gevallen vraag ik me af of dit onderscheid bewust of onbewust wordt gemaakt. Want verschil is er wel degelijk!

Maar wat is dan het grote verschil? En hoe is dat zo ontstaan? Daar ben ik eens benieuwd naar, vandaar mijn…

Lees verder

Toegevoegd door Monetta Driessen om 17 september 2014 op 9:00am — Geen reacties

Schapen met vijf poten, ideaal of juist niet?

We merken dat de economie aantrekt, bedrijven en organisaties plaatsen weer opdrachten of vacatures. Er is wel een verschuiving van vast naar flexibel, maar dat voelden we al lang aankomen.

Er is nog iets wat opvalt. Bedrijven lijken te willen bewegen, misschien voorzichtig weer wat te willen groeien. Maar als er dan een opdracht of vacature is, lijkt ondanks dat er zoveel aanbod van kandidaten is, dat het recruitmentproces trager dan ooit gaat. Komt het omdat er juist nu naar het…

Lees verder

Toegevoegd door Els Brouwer om 16 september 2014 op 4:07pm — 4 reacties

De HR-afdeling verdwijnt!

Bernard Marr, een bekende spreker en goeroe op HR-gebied, betoogde onlangs in een column dat organisaties geen HR-afdeling meer nodig hebben. En hij heeft gelijk! De HR-afdeling gaat verdwijnen!

Digitalisering HR

Een HR-afdeling zoals deze al tientallen jaren bestaat, is niet meer van deze tijd. Bijna alle administratieve HR-taken zijn gedigitaliseerd (e-HRM), zoals verlofbriefjes, ziekteverzuim, personeelsdossiers, verloop, et cetera. Maar ook andere zaken,…

Lees verder

Toegevoegd door Michel den Daas om 11 september 2014 op 3:30pm — 3 reacties

Ergernissen en spanningen binnen de samenwerking

'De samenwerking verloopt niet goed, ze komen er samen echt niet uit........' Zo vertelt mijn opdrachtgever mij in het eerste gesprek. Ze heeft het over twee teammanagers die intensief met elkaar moeten samenwerken, of op zijn minst hun teamleden moeten aansturen om effectief samen te werken met de collega's van het andere team.

Als ik met de beide teammanagers in gesprek ga, blijkt hun 'onenigheid' al zeker zo'n 2 jaar oud. Ze kunnen individueel nog allerlei momenten…

Lees verder

Toegevoegd door Sonja Scholts om 8 september 2014 op 12:00pm — Geen reacties

Wie wil er geen MVP?

Afkortingen in een kop boven een blog zijn nou niet direct opwindend, maar voor deze ene keer probeer ik het maar eens uit. De afkorting MVP staat voor Most Valuable Player. Een term die vanuit de States is overgewaaid en daar wordt gebruikt als een eervolle benaming voor de best presterende speler in een basketbal of honkbalteam. Zo’n MVP wil natuurlijk iedereen wel in zijn team en dat geldt niet alleen voor de sport.

Ook binnen organisaties wordt er een stevige war for talent…

Lees verder

Toegevoegd door Glenn van der Burg om 8 september 2014 op 10:00am — Geen reacties

Kinderen en Arbeid; zo kan het ook!

Kinderarbeid is walgelijk. Het is onethisch en niet acceptabel. Dat gezegd hebbende: scheur de term in tweeën en je krijgt twee losse woorden waar de meeste mensen juist een heel positief beeld bij kunnen vormen.

Je zult mij niet horen zeggen dat kinderarbeid bespreekbaar moet zijn. Maar wat nou, als je die twee losse woorden, kinderen en arbeid op een andere manier wat meer aan elkaar verbindt?

En vergeet daarbij het beeld zoals we dat vanuit het verleden hebben en al helemaal…

Lees verder

Toegevoegd door Kai Grunewald om 2 september 2014 op 10:00am — Geen reacties

Suf hoor, een 'goed' op je beoordeling

Een goed. Vroeger stond dat gelijk aan een acht. De meeste heb ik voor gym gehaald, in alle andere vakken vormde de grijze middelmaat mijn plafond.

Word jij dit jaar met goed beoordeeld? Of met een C, A3 of een van die andere equivalenten van goed? En is die goed net zo goed als mijn goed destijds voor sport? Denk ‘t niet. Een goed op je beoordeling heeft toch helemaal niets om het lijf?

Ik probeer mij voor te stellen wat een goed doet met een mens. Heel blij zal hij er niet…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 1 september 2014 op 10:00am — 2 reacties

Maandarchief

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008