oktober 2012 Archief (50)

Rutte: banenmotor gaat na crisis draaien

'Als we uit de crisis komen, kan de banenmotor volop draaien.' Dat zei VVD-leider en premier Mark Rutte woensdag in de Tweede Kamer tijdens het debat over de kabinetsformatie.

Rutte erkende dat er op korte termijn banen zullen verdwijnen bij de overheid, maar stelde dat dit niet het geval is voor de markt. Lees verder op intermediairpw.nl.

Bron:…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 31 oktober 2012 op 11:57am — Geen reacties

HRM'er heeft het niet zo op dikkerds

Meer dan de helft van de HR-professionals heeft een vooroordeel tegen vrouwen met overgewicht. Over dikke mannen wordt iets milder geoordeeld; ongeveer 40 procent van de HRM'ers heeft een vooroordeel jegens hen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Britse HR-vakblad People Management.Lees verder op intermediairpw.nl.

Bron: IntermediairPW

Toegevoegd door HRbase om 31 oktober 2012 op 11:56am — Geen reacties

Assessment voor expats

Regelmatig verzorgen wij voor onze opdrachtgevers assessments voor expats. Deze assessments wijken af van de reguliere, voor zover je daar al van kunt spreken want er is altijd sprake van maatwerk. Er zijn echter twee opvallende verschillen. Allereerst dat er namelijk meer dan gebruikelijk een appel gedaan wordt op de flexibiliteit van mensen. En ten tweede: het gaat niet alleen om degene die als expat in het buitenland aan de slag gaat, ook de partner speelt hierbij een belangrijke…

Lees verder

Toegevoegd door Margot Bloem om 31 oktober 2012 op 11:07am — 1 reactie

Joop van den Ende: ziek worden van je eigen succes

Om Joop van den Ende kun je niet heen. Als er iemand het voorbeeld is van een man die geslaagd is in het leven is hij het. Zijn van- krantenjongen-tot-miljardair loopbaan wordt telkens weer door de media opgetekend. Omdat het laat zien dat je niet in de VS geboren hoeft te zijn om grote dromen te verwezenlijken. En omdat het aantoont van een mens kan bereiken als je jezelf doelen stelt.

Van den Ende is zijn status van zeer geslaagd ondernemer inmiddels ontstegen. Hij is niet alleen…

Lees verder

Toegevoegd door marlies brenters om 30 oktober 2012 op 10:00am — Geen reacties

Bruggen Slaan: generatie X aan het werk!

Vers van de pers is het regeerakkoord vanmiddag gepresenteerd. De titel is Bruggen Slaan.

Ik hoor dat Samsom zegt het het akkoord het resultaat is van “elkaar wat gunnen’ samenwerken, elkaar de hand reiken en bruggen slaan, niet alleen tussen partijen, maar ook in de samenleving.”

En Rutte voegt toe: “Het zal nog wel eens knetteren tussen deze partijen maar ik ben er van overtuigd dat we eruit komen”.

Het waren vooral vertegenwoordigers van Generatie X die aan de…

Lees verder

Toegevoegd door Marjon Bohre om 29 oktober 2012 op 6:22pm — 1 reactie

Psychopaten zijn 'goede' leiders

Hét beroep waarin je psychopaten het meest tegenkomt, is dat van directeur. Ook advocaten en priesters zijn beroepen waarin psychopaten zich thuis voelen.

Psychopaten hebben de juiste eigenschappen om chirurg te worden. Ze zijn niet sentimenteel, durven harde beslissingen te nemen en ze kunnen zich enorm concentreren. Toch is hét beroep waarin je psychopaten het meest tegenkomt dat van directeur. Ook advocaten en priesters zijn beroepen waarin psychopaten zich thuis voelen.…

Lees verder

Toegevoegd door PW om 27 oktober 2012 op 9:24pm — Geen reacties

Talenten ouderen worden miskend

Vergrijzing biedt kansen, op papier althans. Boven de 55 vinden mensen zelden nog een baan. En dat zal niet veranderen zolang de talenten van oudere werknemers niet op waarde worden geschat.

De tegenstelling tussen papier en praktijk is groot als het gaat om oudere werknemers. Iedereen weet zo langzamerhand wel dat een grote generatie ouderen de komende jaren met pensioen gaat en dat vele, niet alle, arbeidsplaatsen dan moeten worden opgevuld.…

Lees verder

Toegevoegd door PW om 27 oktober 2012 op 9:23pm — Geen reacties

Bijna elke sollicitant durft te onderhandelen

Werkzoekenden gaan zelden akkoord met de arbeidsvoorwaarden die hen worden aangeboden. 89 procent vraagt om meer. Favoriet zijn flexibele werktijden, gevolgd door een hogere beloning. Maar dat laatste kunnen ze meestal wel vergeten.

Werkgevers zijn bereid om sollicitanten tegemoet te komen wanneer zij vragen om een opleiding (75 procent), een aantrekkelijkere functiebenaming (71 procent) of flexibeler werktijden (71 procent).…

Lees verder

Toegevoegd door PW om 25 oktober 2012 op 11:42am — Geen reacties

'Moeders blijven werken ondanks bezuiniging'

De bezuinigingen op de toeslag voor kinderopvang zullen er maar in beperkte mate voor zorgen dat moeders stoppen met werken of besluiten niet aan de slag te gaan. Dat zei staatssecretaris Paul de Krom (Werkgelegenheid) woensdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

Volgens De Krom hebben de investeringen in de kinderopvang van de laatste jaren maar beperkt invloed gehad op de arbeidsparticipatie van moeders.…

Lees verder

Toegevoegd door PW om 25 oktober 2012 op 11:41am — Geen reacties

Reorganisatie. Stap 3 – De inhoud van het sociaal plan

Een sociaal plan: wat moet daar zoal in staan? Uiteraard hangt de vraag in hoeverre de werkgever de werknemers tegemoet wil en kan komen vooral af van de vraag hoe financieel gezond de werkgever is.

1. Over en weer moet worden stilgestaan bij de vraag of mooie beloftes kunnen worden waargemaakt: een werkgever die omvalt als hij vergoedingen moet betalen op basis van de kantonrechtersformule met correctiefactor 1,5, kan dat soort afspraken beter niet maken en vice versa: de bonden of…

Lees verder

Toegevoegd door Muriel Middeldorp om 24 oktober 2012 op 2:16pm — Geen reacties

Waar ik het voor doe

Of ik in mijn vakantie het boek van Simon Sinek wilde gaan lezen. Zou mij weer terugbrengen naar mijn roots. De oorsprong van waaruit ik mijn onderneming was gestart. De bron waaruit mijn inspiratie was voortgekomen. Het antwoord op die ene vraag: WAAROM?

Sinek schrijft over de kracht die natuurlijke leiders bezitten. Dat zij hun ‘waarom’ verpakken als een droom.

Nou daar gaan we dan. I have a dream!

Ik wil klanten de modellen geven waarmee zij de toegevoegde…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 23 oktober 2012 op 12:00pm — 1 reactie

De Semco stijl ontrafelt: Semco Lexicon (deel 1)

Ricardo Semler volgde op 21 jarige leeftijd zijn vader op als eigenaar van Semco, een Braziliaanse producent van pompen, koeleenheden, mixers, horecavaatwassers en complete biscuitfabrieken met zesduizend verschillende componenten en 25 kilometer bedrading. Semco maakte op dat moment een moeilijke periode door. En ondanks de enorme inflatie groeide Semco onder leiding van Semler uit tot een van de succesvolste bedrijven van Brazilië. Op zijn eerste werkdag ontsloeg hij direct 60% van de…

Lees verder

Toegevoegd door Max van Liemt om 23 oktober 2012 op 10:00am — Geen reacties

Pas op voor de onwelwillende, zieke werknemer!

Een werknemer van een klant van mij is nu al een aantal maanden uit de roulatie. De situatie leek aanvankelijk zo ernstig dat de verzuimbegeleiding op een laag pitje werd gezet. “Nee, Mark hij hoeft van mij nog niet naar de bedrijfsarts. We willen hem niet lastig vallen met triviale zaken als een bezoek aan de bedrijfsarts. Hij heeft op dit moment wel belangrijkere zaken aan zijn hoofd”.

Recent blijkt de medische situatie van werknemer (gelukkig) enorm mee te…

Lees verder

Toegevoegd door Mark Idzinga om 22 oktober 2012 op 2:22pm — 4 reacties

Arke eist hoffelijkheid op straffe van ontslag

Medewerkers van reisorganisatie Arke die klanten niet met een warme handdruk ontvangen, riskeren ontslag. Vakbonden noemen de waarschuwing buitenproportioneel.

Dat meldt de NOS op basis van waarschuwingen die het personeel heeft gekregen van de directie van de overkoepelende TUI-reisbureaugroep. Lees verder op intermediairpw.nl.

Bron:…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 22 oktober 2012 op 10:38am — Geen reacties

Werknemers verwijten P&O gebrek aan planning

Werknemers verwijten P&O dat deze niet genoeg doet om de komende personeelsschaarste aan te pakken. De personeelsmanagers investeren onvoldoende in het aantrekken van personeel, de arbeidsvoorwaarden zouden te kort schieten en er zou geen lange termijn planning bestaan voor HR.

Dat blijkt uit het nieuwste onderzoek in het kader van de Randstad WerkMonitor. De helft van de werkgevers (48 procent) heeft moeite met het vinden van de juiste medewerkers voor sommige functies.…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 22 oktober 2012 op 10:37am — Geen reacties

Het ontslag aanzeggen. Leuk is anders!

Nederland kent een gure economische tegenwind. Menig HR-professional en leidinggevende is druk met reorganiseren en moet nee zeggen tegen een opleidingswens. Ook worden momenteel veel mensen boventallig verklaard. Allemaal voorbeelden van slecht nieuws en leuk is anders. Het is niet mogelijk om op een positieve en leuke manier aan een goedwillende en enthousiaste medewerker te vertellen dat zijn jaarcontract niet wordt verlengd. Het is gewoon niet leuk om tegen een medewerker te vertellen…

Lees verder

Toegevoegd door Jacco van den Berg om 21 oktober 2012 op 8:30am — 4 reacties

Het studiekostenbeding

Veel werknemers volgen tijdens hun dienstverband een opleiding. Uiteraard willen werkgevers hiervan profiteren. Het is aan te raden om een studiekostenbeding overeen te komen, zodat de betreffende werknemer (meestal) de studiekosten dient terug te betalen bij het einde van de arbeidsovereenkomst.

In de jurisprudentie is een aantal voorwaarden ontwikkeld waaraan zo’n studiekostenbeding dient te voldoen:

1. de periode waarin de werkgever geacht wordt baat te hebben van de opleiding…

Lees verder

Toegevoegd door Rigje Rosier om 18 oktober 2012 op 9:30am — Geen reacties

HR denkt te gemakkelijk over Het Nieuwe Werken

Maakt Het Nieuwe Werken zijn beloften wel waar? Het blijkt in ieder geval geen panacee; productiviteit en medewerkerstevredenheid verbeteren niet zomaar even. De focus ligt veelal alleen op kostenbesparing. 'Je moet wel meedoen.'

Guido Heezen, directeur van Effectory, een bedrijf dat in opdracht van werkgevers de motivatie en betrokkenheid van medewerkers onderzoekt, is het eens met de kritiek. ‘Wij constateren dat een toenemend aantal organisaties Het Nieuwe Werken omarmt, vooral in…

Lees verder

Toegevoegd door PW om 18 oktober 2012 op 9:00am — Geen reacties

'Meer werkgelegenheid door lager belastingtarief'

Wanneer de huidige vier belastingtarieven worden teruggebracht naar twee, verdubbelt het aantal mensen dat onder het laagste tarief valt. Dit levert op termijn 140 duizend banen op en biedt een oplossing voor de vergrijzing en de vastzittende woningmarkt.

Dat belooft de Commissie inkomstenbelasting en toeslagen in een tussentijds rapport. Lees verder…

Lees verder

Toegevoegd door PW om 17 oktober 2012 op 1:26pm — Geen reacties

Begeleiding voor startende ondernemers werkt

Volgens het CBS is er een neerwaartse trend ontstaan bij de overlevingskansen voor startende ondernemers. De overlevingskans voor startende ondernemers is in 5 jaar tijd maar liefst met 10% afgenomen. Deze cijfers moedigen twijfelende ondernemers niet aan om een onderneming te starten. Een…

Lees verder

Toegevoegd door Mervyn Nankoe om 17 oktober 2012 op 10:11am — Geen reacties

Archief

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

1999