HRbase Expert berichten - oktober 2012 Archief (17)

Assessment voor expats

Regelmatig verzorgen wij voor onze opdrachtgevers assessments voor expats. Deze assessments wijken af van de reguliere, voor zover je daar al van kunt spreken want er is altijd sprake van maatwerk. Er zijn echter twee opvallende verschillen. Allereerst dat er namelijk meer dan gebruikelijk een appel gedaan wordt op de flexibiliteit van mensen. En ten tweede: het gaat niet alleen om degene die als expat in het buitenland aan de slag gaat, ook de partner speelt hierbij een belangrijke…

Lees verder

Toegevoegd door Margot Bloem om 31 oktober 2012 op 11:07am — 1 reactie

Joop van den Ende: ziek worden van je eigen succes

Om Joop van den Ende kun je niet heen. Als er iemand het voorbeeld is van een man die geslaagd is in het leven is hij het. Zijn van- krantenjongen-tot-miljardair loopbaan wordt telkens weer door de media opgetekend. Omdat het laat zien dat je niet in de VS geboren hoeft te zijn om grote dromen te verwezenlijken. En omdat het aantoont van een mens kan bereiken als je jezelf doelen stelt.

Van den Ende is zijn status van zeer geslaagd ondernemer inmiddels ontstegen. Hij is niet alleen…

Lees verder

Toegevoegd door marlies brenters om 30 oktober 2012 op 10:00am — Geen reacties

Bruggen Slaan: generatie X aan het werk!

Vers van de pers is het regeerakkoord vanmiddag gepresenteerd. De titel is Bruggen Slaan.

Ik hoor dat Samsom zegt het het akkoord het resultaat is van “elkaar wat gunnen’ samenwerken, elkaar de hand reiken en bruggen slaan, niet alleen tussen partijen, maar ook in de samenleving.”

En Rutte voegt toe: “Het zal nog wel eens knetteren tussen deze partijen maar ik ben er van overtuigd dat we eruit komen”.

Het waren vooral vertegenwoordigers van Generatie X die aan de…

Lees verder

Toegevoegd door Marjon Bohre om 29 oktober 2012 op 6:22pm — 1 reactie

Reorganisatie. Stap 3 – De inhoud van het sociaal plan

Een sociaal plan: wat moet daar zoal in staan? Uiteraard hangt de vraag in hoeverre de werkgever de werknemers tegemoet wil en kan komen vooral af van de vraag hoe financieel gezond de werkgever is.

1. Over en weer moet worden stilgestaan bij de vraag of mooie beloftes kunnen worden waargemaakt: een werkgever die omvalt als hij vergoedingen moet betalen op basis van de kantonrechtersformule met correctiefactor 1,5, kan dat soort afspraken beter niet maken en vice versa: de bonden of…

Lees verder

Toegevoegd door Muriel Middeldorp om 24 oktober 2012 op 2:16pm — Geen reacties

Waar ik het voor doe

Of ik in mijn vakantie het boek van Simon Sinek wilde gaan lezen. Zou mij weer terugbrengen naar mijn roots. De oorsprong van waaruit ik mijn onderneming was gestart. De bron waaruit mijn inspiratie was voortgekomen. Het antwoord op die ene vraag: WAAROM?

Sinek schrijft over de kracht die natuurlijke leiders bezitten. Dat zij hun ‘waarom’ verpakken als een droom.

Nou daar gaan we dan. I have a dream!

Ik wil klanten de modellen geven waarmee zij de toegevoegde…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 23 oktober 2012 op 12:00pm — 1 reactie

De Semco stijl ontrafelt: Semco Lexicon (deel 1)

Ricardo Semler volgde op 21 jarige leeftijd zijn vader op als eigenaar van Semco, een Braziliaanse producent van pompen, koeleenheden, mixers, horecavaatwassers en complete biscuitfabrieken met zesduizend verschillende componenten en 25 kilometer bedrading. Semco maakte op dat moment een moeilijke periode door. En ondanks de enorme inflatie groeide Semco onder leiding van Semler uit tot een van de succesvolste bedrijven van Brazilië. Op zijn eerste werkdag ontsloeg hij direct 60% van de…

Lees verder

Toegevoegd door Max van Liemt om 23 oktober 2012 op 10:00am — Geen reacties

Pas op voor de onwelwillende, zieke werknemer!

Een werknemer van een klant van mij is nu al een aantal maanden uit de roulatie. De situatie leek aanvankelijk zo ernstig dat de verzuimbegeleiding op een laag pitje werd gezet. “Nee, Mark hij hoeft van mij nog niet naar de bedrijfsarts. We willen hem niet lastig vallen met triviale zaken als een bezoek aan de bedrijfsarts. Hij heeft op dit moment wel belangrijkere zaken aan zijn hoofd”.

Recent blijkt de medische situatie van werknemer (gelukkig) enorm mee te…

Lees verder

Toegevoegd door Mark Idzinga om 22 oktober 2012 op 2:22pm — 4 reacties

Het ontslag aanzeggen. Leuk is anders!

Nederland kent een gure economische tegenwind. Menig HR-professional en leidinggevende is druk met reorganiseren en moet nee zeggen tegen een opleidingswens. Ook worden momenteel veel mensen boventallig verklaard. Allemaal voorbeelden van slecht nieuws en leuk is anders. Het is niet mogelijk om op een positieve en leuke manier aan een goedwillende en enthousiaste medewerker te vertellen dat zijn jaarcontract niet wordt verlengd. Het is gewoon niet leuk om tegen een medewerker te vertellen…

Lees verder

Toegevoegd door Jacco van den Berg om 21 oktober 2012 op 8:30am — 4 reacties

Het studiekostenbeding

Veel werknemers volgen tijdens hun dienstverband een opleiding. Uiteraard willen werkgevers hiervan profiteren. Het is aan te raden om een studiekostenbeding overeen te komen, zodat de betreffende werknemer (meestal) de studiekosten dient terug te betalen bij het einde van de arbeidsovereenkomst.

In de jurisprudentie is een aantal voorwaarden ontwikkeld waaraan zo’n studiekostenbeding dient te voldoen:

1. de periode waarin de werkgever geacht wordt baat te hebben van de opleiding…

Lees verder

Toegevoegd door Rigje Rosier om 18 oktober 2012 op 9:30am — Geen reacties

HR - innovaties: speltheorie "eigen belang eerst..!"

In mijn vorige blogs onder de titel “let’s play games” en “samenwerken als dilemma” heb ik een klein inkijkje gegeven in de wereld van de speltheorie en o.a. de speltypen “prisoners dilemma” en “Tragedy of the Commons” beschreven . In deze laatste bijdrage over de speltheorie wil ik eens wat verder inzoomen op wat mensen primair drijft in hun handelen en besluitvorming in organisaties en hoe we dit kunnen beïnvloeden als we dit met “speltheoretische ogen” beschouwen.

Ik heb vanuit het…

Lees verder

Toegevoegd door Adriaan Brouwer om 16 oktober 2012 op 11:08pm — Geen reacties

Baanbrekend HR Beleid

Deze keer geef ik je in mijn blog een verwijzing naar een interview dat ik las met Phil Libin, de baas van Evernote.

Inspirerend HR beleid vond ik in dit stukje. Voor het onderdeeld waarin Libin verteld dat al zijn werknemers een oneindig aantal vakantiedagen hebben. Je bent verantwoordelijk om een bepaalde klus af te maken en wanneer je dat doet, of waar of hoeveel tijd je daaraan besteed mag je zelf weten. Uit zorg dat er niemand op vakantie gaat is nu ingesteld dat je 1000 dollar…

Lees verder

Toegevoegd door Marjon Bohre om 15 oktober 2012 op 9:14am — 3 reacties

De kracht van het speeddaten bij de selectie van sollicitanten

We hebben binnen ons bedrijf “per ongeluk” een nieuwe dimensie toegevoegd aan onze werving & selectieprocedure, namelijk het speeddaten. Waarschijnlijk -via het onderbewustzijn- geïnspireerd op de serie Boer Zoekt Vrouw, maar ook zeker goed toepasbaar binnen onze organisatie. Waar een avondje simpel Tv-vermaak al toe kan leiden !!

Het ontstaan van het idee

We hadden begin dit jaar een vacature waar enorm veel - op papier - goede reacties op kwamen.…

Lees verder

Toegevoegd door Miriam Teunissen om 10 oktober 2012 op 1:36pm — 6 reacties

Bedrijfsarts als oorzaak van ziekteverzuim. Kan dat?

Onterecht ziekteverzuim noem ik het. Ziekteverzuim waarbij de werknemer zich ziek meldt, de werkgever het loon doorbetaald, maar de medische onderbouwing voor dit verzuim ontbreekt. Het komt vaker voor dan je denkt.

Arbeidsconflicten, mensen die uitvallen omdat ze niet geschikt zijn voor de functie, fysieke beperkingen door ouderdom: allemaal situaties waarbij de ziekmelding snel van tafel kan en moet. Wat natuurlijk nog niet betekent dat het probleem…

Lees verder

Toegevoegd door Mark Idzinga om 8 oktober 2012 op 8:00am — 17 reacties

Maak het verschil tussen denkers en doeners, ook in je beloningssysteem (2)

Best even wennen als een columnist hier beweert dat we allemaal gelijk zijn, maar niet gelijkwaardig. Dat het mij niet uitmaakt of je man of vrouw bent, wit of zwart, moslim of christen, maar wél dat je talent bepalend is voor de toegevoegde waarde die je in een organisatie kunt leveren. Daarom is niets zo belangrijk dan heel scherp het verschil tussen mensen te maken en precies weten tot hoever hun talent reikt.

Want de praktijk is dat veel mensen op grond van oneigenlijke motieven,…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 4 oktober 2012 op 4:00pm — Geen reacties

50+, de feiten en de vooroordelen

50-plussers komen moeilijk aan een baan. Waarom eigenlijk? De oorzaken op een rijtje. En wat 50-plussers kunnen en werkgevers zouden moeten doen.

Het ligt aan de 50-plusser zelf

Er is een mismatch tussen hun werkervaring , competenties en vaardigheden en de banen waarop 50-plussers solliciteren. Dat komt omdat oudere medewerkers niet voldoende in zichzelf hebben geïnvesteerd. Ze zijn niet meer ‘employable’ omdat ze niet meer kunnen voldoen aan de eisen van deze…

Lees verder

Toegevoegd door marlies brenters om 4 oktober 2012 op 11:30am — 2 reacties

Management of Leiderschap?

Er wordt gezegd dat de Manager de dingen goed moet doen en de Leider de goede dingen. Maar, is er eigenlijk wel een verschil tussen een Management en Leiderschap?

Het is misschien goed om eerst even kort stil te staan bij de organisatie. Immers, zonder organisatie geen management en leiderschap. Een organisatie heeft alleen maar bestaansrecht als zij de input kan omzetten in waardevolle producten en diensten: de organisatie als transformatiesysteem. Anders gezegd: als de organisatie…

Lees verder

Toegevoegd door Max van Liemt om 4 oktober 2012 op 9:30am — Geen reacties

Crisis goed voor de werksfeer

Deze week hoorde ik twee berichtjes:

Crisis tast de werksfeer aan: uit onderzoek onder vertrouwenspersonen blijkt dat de sfeer op het werk in crisistijd zakelijker en harder wordt. Medewerkers durven niet altijd meer te zeggen wat ze denken uit angst voor de gevolgen. (Lees het hele artikel op: http://www.nu.nl/economie/2924077/crisis-tast-werksfeer-aan.html)

Dezelfde dag hoorde ik op de radio een…

Lees verder

Toegevoegd door Marjon Bohre om 3 oktober 2012 op 9:00am — Geen reacties

Maandarchief

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008