oktober 2014 Archief (43)

Asscher pakt pesten op werkvloer aan

Minister Asscher van Sociale Zaken gaat extra aandacht besteden aan pesten op de werkvloer. De bewindsman zei dat in een debat met de Tweede Kamer over arbeidsomstandigheden.

Asscher reageerde op een pleidooi van PvdA-Kamerlid Kerstens. Die wees op onderzoek waaruit blijkt dat pesten op de werkvloer toeneemt. Asscher zegde toe maatregelen die voor 2016 op de agenda stonden, volgend jaar al te gaan nemen.

Veel stress

De…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 31 oktober 2014 op 3:30pm — Geen reacties

AOW'er aannemen wordt aantrekkelijker

Plannen om een werknemer na zijn AOW-leeftijd in dienst te houden? Dat wordt straks een stuk aantrekkelijker als het aan minister Asscher ligt.

Werkgevers hoeven een gepensioneerde straks nog maar zes weken loon door te betalen als ze ziek worden in plaats van twee jaar. Die loondoorbetaling is nu voor veel werkgevers nog een hinderpaal om gepensioneerden in dienst te nemen of te houden.Doorwerken na AOW-leeftijd

Dat staat in een plan… Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 31 oktober 2014 op 3:00pm — Geen reacties

Demotie: de vooroordelen ontkracht

Er bestaan nogal wat vooroordelen rondom demotie. Wat zijn de twee grootste vooroordelen van demotie bij medewerkers? En: hoe kan HR bijdragen aan het wegnemen van deze vooroordelen? Richard Jongsma is HR Manager bij Friesland Campina en schreef een boek over demotie: ‘Demotie, het laatste taboe doorbroken’. Jongsma legt uit en geeft een belangrijke demotie-tip.

Vooroordeel 1: Demotie luidt het einde van je carrière in

Integendeel, demotie kan…

Lees verder

Toegevoegd door Richard Jongsma om 30 oktober 2014 op 12:00pm — Geen reacties

Check volgende week je werkstress

Maandag gaat de Check je Werkstress Week van start, een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken.

De Check je Werkstress Week is onderdeel van de meerjarige campagne voor de aanpak van werkstress die het Ministerie van Sociale Zaken in mei van dit jaar startte. Een derde van het werkgerelateerde verzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Bijna 1 miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziekten. Daarmee is…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 30 oktober 2014 op 11:40am — Geen reacties

Hoe schrapt Achmea 4000 banen?

Met strategische personeelsplanning 4000 banen schrappen in drie jaar. Valt dat nog wel te plannen?

Egmond Borgdorff, P&O-directeur bij Achmea, stond voor deze taak. Borgdorff vertelt hoe de verzekeraar strategische personeelsplanning doorvoerde, en hoe Achmea de medewerkers hierin meenam.

Van 17.000 naar 13.000 fte in drie jaar. Valt dat nog wel te plannen?

“Het is een flinke uitdaging, dat wel. Maar veranderingen gaan vandaag…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 30 oktober 2014 op 10:00am — Geen reacties

Van HRM naar WRM?

Het heeft er alle schijnt van dat de 'Human' in Human Resources in de toekomst verdwijnt. Naast het plannen van menskracht zal HR  machinekracht in moeten roosteren.

Daar gaat uw vak: de ‘Human’ in Human Resources dreigt te verdwijnen. De toekomstige HR-professional werkt namelijk in ‘Workforce Resource Management’ (WRM). Naast mensen roostert WMR namelijk ook machines in. De mens zal in de toekomst  steeds meer plaats moeten maken voor robots die werktaken overnemen.…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 29 oktober 2014 op 11:32am — Geen reacties

Tweede Kamer krijgt een vertrouwenspersoon integriteit

Nieuwe Kamerleden gaan bij hun aantreden een integriteitscursus krijgen. Ook krijgt de Tweede Kamer een Vertrouwenspersoon Integriteit. Een werkgroep van zes Kamerleden is sinds maart vorig jaar bezig geweest om de bestaande regelgeving over de integriteit van Kamerleden tegen het licht te houden.

Vertrouwenspersoon Integriteit

De hulp van de Vertrouwenspersoon kan worden ingeroepen wanneer een Kamerlid worstelt met een integriteitskwestie. Het presidium – het ‘bestuur’ van de…

Lees verder

Toegevoegd door Gerard Dijkstra om 28 oktober 2014 op 9:41pm — Geen reacties

Onder begeleiding in het diepe gooien

U ziet een van uw collega's bepaalde werkzaamheden bijna automatisch en zonder moeite verrichten en denkt 'aardje naar zijn vaartje'. Maar is dat wel zo? Is hier misschien geen (lang) proces aan vooraf gegaan? Want hoe denkt u dat Epke Zonderland heeft leren turnen?

Op vierjarige leeftijd moest Epke Zonderland van zijn vader op de rekstokken. ‘Wat is een rekstok (‘wist hij veel’) en wat moet ik er mee?’, vroeg hij. Maar voor dat hij er erg in had, hing hij al. Epke wist niet…

Lees verder

Toegevoegd door Jacco van den Berg om 27 oktober 2014 op 4:00pm — Geen reacties

'Leaserijder de dupe van belastingplannen'

Biedt u werknemers een leaseauto aan? Let dan goed op: volgens de VVD wordt de leaserijder flink benadeeld door het nieuwe belastingplan.

De VVD heeft harde kritiek op de plannen van partijgenoot en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën voor de fiscale bijtelling van leaseauto’s. Volgens de liberalen gaan de voorstellen van Wiebes veel te ver: de elektrische auto…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 27 oktober 2014 op 10:42am — Geen reacties

Chatten met de bedrijfsarts

Gezonde werknemers stappen niet snel naar de bedrijfsarts. Maar vanuit preventieoogpunt kan het effectief zijn. Wel eens aan chatsessies gedacht?

Arbo Unie is begonnen met chatsessies: gezonde werknemers kunnen aan de bedrijfsarts praktische vragen stellen over gezondheid en werk. De arbodienst stelt deze dienst beschikbaar voor alle werkenden van achttien jaar en ouder. Ook zzp’ers mogen chatten met de bedrijfsarts. Volgens Arbo Unie is de videochat een…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 24 oktober 2014 op 2:58pm — Geen reacties

'Wiebes: Ipad niet belastingvrij'

Onlangs oordeelde de rechter dat de iPad belastingvrij mag worden verstrekt. Dat oordeel staat op losse schroeven.

Eind september oordeelde het Hof Amsterdam in hoger beroep dat de iPad belastingvrij mag worden verstrekt, omdat het kan worden aangemerkt als een communicatiemiddel.

Staatssecretaris Wiebes van Financien is het echter oneens met deze rechter en gaat in cassatie tegen de uitspraak. De nieuwste jurisprudentie zou namelijk haaks staan op het beleid…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 23 oktober 2014 op 11:13am — Geen reacties

Internetvergoeding thuiswerkers mag weer

Onder de werkkostenregeling mogen werkgevers thuiswerkers weer een internetvergoeding geven.

Dat maakt staatssecretaris van Financiën Wiebes bekend in een reactie op het Belastingplan 2015, naar aanleiding van vragen uit de Tweede Kamer over de werkkostenregeling, die per 2015 ingaat. Veel kwam Wiebes het werkveld niet tegemoet, maar hij kwam wel met een aantal verduidelijkingen voor de praktijk.

TIP: Laat u bijpraten over de ins en outs van de…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 23 oktober 2014 op 10:30am — Geen reacties

Vijf stappen voor meer bevlogenheid op de werkvloer

Ieder mens heeft successen nodig. Succes geeft een goed gevoel en het motiveert. Stel dat je jezelf tot doel hebt gesteld om een volledige marathon te lopen. Dan weet je dat het beste is om je training op te breken in een serie kleine stappen. Al die kleine stappen brengen je uiteindelijk naar je doel. Namelijk die volledige marathon.

Kleine doelen om motivatie te behouden

Kleine doelen zijn heel effectief. Omdat ze je de mogelijkheid geven om…

Lees verder

Toegevoegd door Marianne Schutten om 23 oktober 2014 op 9:00am — Geen reacties

Discussie over re-integratie: waar kijkt de rechter naar?

Het Hof Den Bosch heeft op 14 oktober  (HD 200.152.312-01) een interessant arrest gewezen over een ziekteverzuimzaak.

Het gaat om een neuroloog in dienst van de Stichting Kempenhaeghe. Na een val loopt de neuroloog een hersenkneuzing op, wordt ziek en begint met re-integreren. Er ontstaat discussie over de vraag hoe die re-integratie vorm moet worden gegeven. Kempenhaeghe vindt patiëntenzorg niet aangewezen en de neuroloog is het daar niet mee eens. Hij vraagt een…

Lees verder

Toegevoegd door Muriel Middeldorp om 22 oktober 2014 op 2:30pm — Geen reacties

Kunnen we a.u.b. wat kritscher zijn op KPI's?

In deze veeleisende wereld zie ik dat veel organisaties zich focussen, zich soms zelfs blindstaren, op het halen van hun KPI’s. KPI’s, oftewel Kritieke of Kritische Prestatie Indicatoren, zijn volgens Wikipedia variabelen om prestaties van ondernemingen te analyseren. Kritieke prestatie-indicatoren zijn variabelen waaraan is af te lezen of een organisatie op koers ligt voor de doelstellingen en zijn dus te gebruiken als managementinstrument. Voorbeelden zijn:

• Aantal nieuwe…

Lees verder

Toegevoegd door Tica om 21 oktober 2014 op 5:18pm — Geen reacties

Een Nederland dat werkt

Minister Asscher waarschuwt voor structureel te weinig werk door robots. Hij pleit voor een vangnet. Accepteren dat er in de toekomst nog veel meer mensen geen toegang hebben tot werk is echter een aantasting van onze beschaving.

Help, de robots komen! In zijn…

Lees verder

Toegevoegd door Glenn van der Burg om 21 oktober 2014 op 8:30am — Geen reacties

Recht op thuiswerken door Tweede Kamer

Als het aan de Tweede Kamer ligt, krijgen werknemers een wettelijk recht op flexibel werken en thuiswerken.Het initiatiefvoorstel van CDA en GroenLinks is aangenomen door het parlement. Gaat ook de senaat akkoord, dan kunnen werknemers elk jaar vragen om thuiswerk en flexibeler werktijden.

Werknemers kunnen thuiswerken niet afdwingen, maar de werkgever moet een…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 20 oktober 2014 op 9:07am — Geen reacties

Let's go Semco?

Wat gebeurt er als we werknemers vragen naar wat ze over vijf jaar graag zouden willen doen en welke opleiding ze daar nu voor willen gaan volgen? En aan hun teamleden vragen de kosten en investeringen daarvoor te beoordelen?

Bijna elke HR-professional heeft inmiddels wel gehoord van Ricardo Semler en zijn ‘Semco-stijl’ en zal deze vragen herkennen. De president-directeur van Semco gelooft dat medewerkers maximale verantwoordelijkheid aan kunnen. Hij leidt een democratisch bedrijf…

Lees verder

Toegevoegd door Suzanne Jungjohann om 20 oktober 2014 op 9:00am — 5 reacties

Heineken stuurt personeel naar huis vanwege ebola

Nederlandse werkgevers krijgen steeds meer te maken met de gevolgen van ebola. Heineken heeft zelfs zijn personeel naar huis gestuurd.

Het betreft het personeel van een dochteronderneming in Sierra Leone dat naar huis gestuurd is vanwege de…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 20 oktober 2014 op 8:30am — Geen reacties

Archief

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

1999