HRbase Expert berichten - oktober 2015 Archief (14)

HiërarGyroscoop

Hiërarchie: het strakke, klassieke, verticale systeem van geschikten en ondergeschikten. Rangen en standen opgetekend in organisatieharken die geperfectioneerd zijn ten tijde van de industriële revolutie. Hiërarchie is een oude en klassieke manier van denken en past niet meer in het huidige tijdsbeeld.

Wat hebben we het toch goed hier en nu. We leven in een maatschappij waarin authenticiteit en eigenwaarde enorm hoog in het vaandel staan. Vrijheid van meningsuiting is een waardevol…

Lees verder

Toegevoegd door Kai Grunewald om 31 oktober 2015 op 12:05am — 1 reactie

Scoort jouw CEO een voldoende voor (strategisch) recruitment?

Strategie ontstaat zodra je vooruit kijkt. Nu is de toekomst voorspellen lastig. Daarom is het verstandig om bij het bepalen van een strategie alles wat achter je ligt mee te nemen in de voorspelling. Waarom zou je namelijk het wiel opnieuw uitvinden?

Bij recruitment is dit niet anders. Recruitment wordt strategisch als je vooruit kijkt. Er worden op basis van…

Lees verder

Toegevoegd door Wim van den Nobelen om 29 oktober 2015 op 8:30am — Geen reacties

Salaris politie. Gezeur of recht van spreken? Het eerste dus.

Heeft de politie een punt als zij beweert dat er salaris bij moet? Te lang, vinden agenten, heeft men hen op een houtje laten bijten. Om die reden lopen zij nu achter op vergelijkbare functies in de markt.

Het gevoel te worden onderbetaald is niet leuk. Werkplezier is binnen het korps toch al zo'n lastig item, gelet op het grote aantal winkeldiefstallen en inbraken die bij voorkeur diep in de nacht worden gepleegd. En dan heb je ook nog al die hardrijders, wildplassers en ander…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 23 oktober 2015 op 12:00pm — 5 reacties

De billijke vergoeding – een werknemerswalhalla?

Als de werkgever tegen de werknemer zegt: ‘ik treiter jou er wel uit’, dan kan dat de werkgever een billijke vergoeding van € 50.000,-- (of meer) kosten (kantonrechter Rotterdam, 16 oktober 2015). Deze blog gaat over het risico dat een billijke vergoeding verschuldigd wordt.

Uitgangspunt van het ontslagsysteem na de WWZ is de transitievergoeding. Deze vervangt de oude kantonrechtersformule en/of de oude kennelijk onredelijk ontslagvergoeding en het is uitdrukkelijk niet de bedoeling…

Lees verder

Toegevoegd door Muriel Middeldorp om 22 oktober 2015 op 10:12am — Geen reacties

‘From scratch’: alleen voor directieleden

Vaak heb ik verzucht: konden we hier maar weer eens ‘from scratch’ beginnen .. Gewoon de organisatie leeg schuiven en de poppetjes opnieuw neerzetten op het speelveld. Geen poppetjes eruit, of inruilen tegen andere poppetjes, nee gewoon optillen en verplaatsen, in een andere samenhang opnieuw neerzetten.

Waarom kennen we dat heerlijk verruimende opruim-en-opnieuw-inrichten gevoel wel als het over ons huis of onze werkkamer gaat, maar durft niemand het ook maar te opperen als het over…

Lees verder

Toegevoegd door Christianne van de Pas om 20 oktober 2015 op 11:30pm — Geen reacties

Wat levert beoordeling nieuwe stijl (in euro’s) op?

In de Volkskrant van 29 september stellen Marianne van Woerkom en Charissa Freese voor om het beoordelingsgesprek af te schaffen. Zij vinden dat deze gesprekken in menig organisatie niet tot betere prestaties en meer motivatie leiden. Deze rituele dansen zijn eerder frustrerend voor medewerkers en kunnen tot beschadigde relaties tussen leidinggevenden en medewerkers leiden. In mijn blog op… Lees verder

Toegevoegd door Jacco van den Berg om 18 oktober 2015 op 4:00pm — 4 reacties

Billijke vergoeding = transitievergoeding x 2?

Zoals bekend is de kantonrechtersformule afgeschaft. Bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst door of vanwege de werkgever is de werkgever nu de transitievergoeding verschuldigd indien de arbeidsovereenkomst minstens twee jaar heeft geduurd. De kantonrechter kan in een ontbindingsprocedure aan de werknemer tevens een billijke vergoeding toekennen als de ontbinding van de arbeidsovereenkomst het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever.

Tijdens de…

Lees verder

Toegevoegd door Rigje Rosier om 15 oktober 2015 op 11:52am — Geen reacties

Analyse personeelsdata moet efficiëntie en empathie combineren

Data kan managers meer inzicht bieden in medewerkers en bedrijfsvoering. Maar ze moeten er verstandig mee omgaan om de efficiëntie te maximaliseren en niet het vertrouwen te minimaliseren.

We hebben allemaal wel eens iemand aangehoord die een slechte dag op het werk had en klaagt over het feit dat hij te hard en te lang moet werken, terwijl zijn baas dit niet beseft. Of hij klaagt over het feit dat hij zich extra inspant, terwijl een collega de kantjes ervan afloopt.

Dit is de…

Lees verder

Toegevoegd door Oscar Lausegger om 15 oktober 2015 op 10:00am — Geen reacties

Het beoordelingsgesprek afschaffen?

Dat zal flink wat tijd schelen zullen managers denken, die in het kader van de beoordelingsgespekken vaak vele gegevens moeten invullen op standaardformulieren. En ook medewerkers zullen er meestal niet rouwig om zijn. Zij ervaren de beoordeling vaak als subjectief met vooral aandacht voor wat niet goed is.

Een beoordelingsgesprek is in de praktijk vaak een standaard gesprek, waarbij alle medewerkers langs dezelfde meetlat worden gelegd. Het idee bestaat dat een…

Lees verder

Toegevoegd door Sonja Scholts om 13 oktober 2015 op 9:23pm — 12 reacties

Werkgeluk in perspectief

En dan loop je vast. De letters die op het scherm verschijnen, verdwijnen net zo snel weer door driftig te rammen op de backspace toets. “Nee, nee, nee. Waar gaat het nou over?” Ik heb me voorgenomen om een blog te schrijven over werkdruk en werkgeluk. Met als strekking dat de oplossing van werkdruk niet het wegnemen van werkdruk is, maar het stimuleren en werken aan werkgeluk. Maar het is allemaal onbeduidend. Want tijdens het tikken, denk ik aan de duizenden vluchtingen die Europa binnen… Lees verder

Toegevoegd door Glenn van der Burg om 13 oktober 2015 op 8:00pm — Geen reacties

Het nieuwe ontslagrecht: anders afscheid nemen

Voor de wet zijn we allemaal gelijk. Gelijke rechten, gelijke plichten.

Maar ik ben anders. Voor mij geldt een uitzondering. Ik bereik binnenkort de AOW-gerechtigde leeftijd en ben voor een werkgever ‘goedkoper’. Als ik ziek word hoeft mijn werkgever niet twee jaar, maar maximaal zes weken het loon door te betalen. Daarna mag ik worden ontslagen. Gratis. Zonder transitievergoeding.

Ik ben ook speciaal. Ik ben bijna 18 jaar en werk 12 uur per week bij de buurtsuper. In de twee…

Lees verder

Toegevoegd door Stëffan de Jong om 12 oktober 2015 op 9:00am — Geen reacties

Werken alsof het sport is

Regelmatig houden topsporters of hun coaches lezingen voor werknemers, managers, teams of organisaties. Focus, samenwerken, mentaliteit, cultuur en andere zeer relevante zaken, zijn vaak de onderwerpen. Het is leuk om naar te luisteren, maar helaas vergeet je het al snel weer of het is te veel moeite om er echt iets mee te doen. Zeker als je je eigen gedrag daar flink voor moet veranderen. Persoonlijke ervaringen helpen dan eigenlijk veel beter.

Laat ik duidelijk zijn: ik ben absoluut…

Lees verder

Toegevoegd door Suzanne Jungjohann om 8 oktober 2015 op 10:15am — 2 reacties

Waarom arbeidsloyaliteit een gedaantewisseling heeft ondergaan

Werkgevers zoeken nog steeds werknemers die zich voor langere tijd aan hun organisatie willen binden. Bij familiebedrijven blijkt deze loyaliteit het hoogste te zijn. Wat niet vreemd is omdat de directie het goede voorbeeld geeft. Kan een door managers en steeds wisselende eigenaren geleide organisatie dezelfde toewijding van haar medewerkers verlangen?

Het gouden…

Lees verder

Toegevoegd door Wim van den Nobelen om 1 oktober 2015 op 10:00am — 1 reactie

Sophie speelt leuk mee in de zandbak

Je kent ze mogelijk, de “functioneringsverslagen” over hoe je kleuter het doet op school. Helaas ontstijgen veel ingevulde functionerings- of beoordelingsformulieren dit niveau niet. Leidinggevenden zien op tegen het invullen, en medewerkers ervaren het als kleinerend. Het levert zo weinig op.

Voorbeelden.

Ik zie veel (geanonimiseerde) verslagen…

Lees verder

Toegevoegd door Jan Jacob de Groot om 1 oktober 2015 op 9:30am — 5 reacties

Maandarchief

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008