november 2013 Archief (33)

Waarom verandermanagement zo vaak mislukt

Bijna de helft van de verandertrajecten binnen organisaties mislukt. Bestuurders vergeten vaak rekening te houden met de cultuur van hun bedrijf, waardoor ze de medewerkers niet mee krijgen in de verandering.

Dat blijkt uit onderzoek van consultingbureau Booz & Company onder 2200 bestuurders, managers en werknemers wereldwijd.

84 procent van alle ondervraagden denkt dat de cultuur van cruciaal belang is om veranderingen succesvol door te voeren en 60 procent noemt cultuur…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 28 november 2013 op 9:28am — Geen reacties

Waarom het medewerkerstevredenheidsonderzoek de prullenbak in kan

Veel medewerkersonderzoeken meten de tevredenheid van medewerkers. Maar als organisatie levert het je weinig op als je weet hoe tevreden je medewerkers zijn. En al helemaal niet als je je richt op het verhogen van die tevredenheid.

Tevredenheid drukt namelijk een passieve staat uit. Met andere woorden: je medewerkers kunnen tevreden zijn met niets doen. En het laatste waar je op zit…

Lees verder

Toegevoegd door Marianne Schutten om 27 november 2013 op 12:00pm — 5 reacties

Asscher maakt meer schijnconstructies illegaal

Minister Asscher gaat het voor bedrijven onmogelijk maken om buitenlandse werknemers een deel van het minimumloon als onkostenvergoeding te betalen.

Er zijn nu volgens Asscher nog veel constructies die weliswaar niet gewenst, maar ook niet illegaal zijn. Volgend jaar legt hij daarom de Wet aanpak schijnconstructies voor aan de Tweede Kamer.

Niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever wordt aansprakelijk voor het betalen van het cao-loon aan een werknemer. Zo kunnen…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 27 november 2013 op 11:33am — Geen reacties

Laatste kans om bezwaar te maken!

Dit wordt een korte blog met een hele korte maar enorm belangrijke oproep:

CONTROLEER DE PREMIEBESCHIKKINGEN EN DIEN ZO NODIG BEZWAAR IN!

Vanaf 18 december krijgt  u de premiebeschikkingen inzake de ZW-flex, de WGA-flex en de WGA-vast binnen van de Belastingdienst.

Ook hier kunnen nog veel fouten in zitten!

Voorbeelden van premiehoogtes

Voorbeeld1: een klein bouwbedrijf

Een  bouwbedrijf met een loonsom van € 500.000 heeft…

Lees verder

Toegevoegd door Maarten Monchen om 26 november 2013 op 10:00am — Geen reacties

Managers houden veranderingen tegen

In 40 procent van de grotere bedrijven in Nederland (meer dan 1.000 medewerkers) wordt de directieve leiderschapsstijl gehanteerd, terwijl men weet dat dit niet leidt tot de gewenste en noodzakelijke veranderingen in organisaties.

Dit blijkt uit onderzoek van Yacht naar het effect van leiderschapsstijlen op de wendbaarheid van een organisatie.

Slechts twee op de vijf organisaties in Nederland zijn er het afgelopen jaar in geslaagd koerswijzigingen succesvol door te voeren. Voor…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 25 november 2013 op 10:24am — Geen reacties

Stijging aantal faillissementen vlakt af

Dit jaar zullen er in totaal 9400 bedrijven het niet redden, 9 procent meer dan in 2012. Het aantal faillissementen in Nederland neemt al een aantal jaren toe, maar zal volgend jaar stabiliseren.

Dat voorspelt kredietverzekeraar Atradius op basis van eigen onderzoek. ”Hoewel de Nederlandse economie zich in 2014 slechts licht herstelt, lijkt dit voldoende om het tij te keren”, zeggen de onderzoekers.

Nederland is één van de landen in Europa die het zwaarst is getroffen door de…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 25 november 2013 op 10:23am — Geen reacties

Mag u teambuilding verplicht stellen?

Een ambtenaar weigert op zijn vrije middag een fietstocht te maken om de saamhorigheid met zijn collega's te vergroten. Het levert hem een schriftelijke berisping op. Is dat terecht?

Direct als de aankondiging van de fietstocht wordt gedaan, geeft de man aan hier niets voor te voelen. Het is zijn vrije dag en een fietstocht met zijn collega’s beschouwt hij niet als werk. Hij krijgt daarop te horen dat zonder goede reden niet deelnemen aan de teambuildingsmiddag zal worden beschouwd –…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 21 november 2013 op 9:31am — Geen reacties

Snoeien in salarissen ouderen. Waarom zouden we?

Tijd om mijn excuses aan te bieden. Vroeger, toen mijn handel nog slechts uit ken- en stuurgetallen bestond, placht ik mijn toehoorders te vermaken met een heuse GroenRijpGrijs-verdeling. Ik begrijp nu pas hoe schofferend dat soort suggestieve staatjes zijn. Grijs, dus verdacht en dat al op je 45ste, vanwege een prestatiecurve die neerwaarts zou zijn.

Hoe kon ik het beweren. Het mag een raadsel heten dat ik nooit dwars over het katheder getrokken ben.

‘Beloning van ouderen moet…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 21 november 2013 op 9:29am — Geen reacties

Hoger opgeleide heeft weer wat te kiezen

Het aantal vacatures voor hoger opgeleiden neemt toe, maar VMBO'ers en MBO'ers hebben het nog moeilijk op de arbeidsmarkt.

Dit blijkt uit de analyse van Yacht Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden 3e kwartaal 2013.

Lees meer op pwdegids.nl.

Toegevoegd door HRbase om 21 november 2013 op 9:25am — Geen reacties

Waarom u wil weten of een zieke werknemer bij de huisarts is geweest

Corrupt. Corrupt, tot op het bot. 

Dat zijn wij.

Wij casemanagers.

Ja, ik wist het ook niet. Ik moest het ook van iemand anders vernemen op internet.

Ik was ook verbaasd.

Omdat ik me niet volledig in het geschetste beeld herkende.

Jij, wel?

Ach ja, FNV stookt het vuurtje…

Lees verder

Toegevoegd door Mark Idzinga om 20 november 2013 op 11:00pm — 1 reactie

3 dingen die medewerkers nooit vergeten

Er zijn geen perfecte managers. En zelfs de beste leidinggevenden hebben eigenaardigheden. Maar de beste managers hebben iets wat hen echt laat uitsteken boven de rest. Ze bezitten iets dat hun tekortkomingen overschaduwt; ze hebben het vertrouwen van hun medewerkers.

Hoe werkt dat dan? Als je je…

Lees verder

Toegevoegd door Marianne Schutten om 20 november 2013 op 3:00pm — Geen reacties

Het nieuwe werken: hoe staat het met de productiviteit en betrokkenheid?

Vanuit de universiteit ontvangen wij regelmatig stagiaires die kennis willen maken met het assessmentvak. Wij geven hen graag inzicht in onze werkwijze en bieden de mogelijkheid te onderzoeken of assessments een mogelijk passend beroep zal worden.

Nu brengen deze stagiaires ons net zo veel. Zo hebben zij de meest recente kennis over ons vak. En als zij bij ons komen, zitten zij in hun afstudeerfase met hun onderzoeksopdrachten. En die zijn vaak heel interessant. Mijn recente stagiaire…

Lees verder

Toegevoegd door Margot Bloem om 20 november 2013 op 1:18pm — Geen reacties

'Ze moeten alle zeilen bijzetten om overeind te blijven…'

Dit zegt de teammanager tegen mij over 3 van haar 12 medewerkers. Dit gegeven wordt tijdens de training bevestigd door de betreffende teamleden die gemakkelijk 'volschieten' en in een soort 'lijdzaamheid' terecht komen.

De teammanager gaat voorzichtig met ze om, is bang ze te overvragen vanuit de zorg dat ze anders wellicht helemaal omvallen en ze ze dan helemaal niet meer kan inzetten.

Nu hoor ik hierover vaak zeggen dat de belangrijkste oorzaak bij de…

Lees verder

Toegevoegd door Sonja Scholts om 20 november 2013 op 1:00pm — 2 reacties

Ziek uit dienst – en dan?

Soms worden beëindigingsafspraken gemaakt terwijl de werknemer (nog geen twee jaar) ziek is of kort na het sluiten van de vaststellingsovereenkomst alsnog ziek wordt. Welke risico’s lopen partijen dan?

Als een zieke werknemer meewerkt aan beëindiging van de arbeidsovereenkomst, geeft hij zijn loonaanspraak tijdens ziekte op, hetgeen wordt beschouwd als een benadelingshandeling. Aan de zieke werknemer die meewerkt aan zijn ontslag wordt daarom als regel de Ziektewetuitkering geweigerd.…

Lees verder

Toegevoegd door Muriel Middeldorp om 18 november 2013 op 5:55pm — 5 reacties

Walmart eist veilige fabrieken in Bangladesh

De Amerikaanse winkelketen Walmart heeft tien fabrieken in Bangladesh afgekeurd vanwege gevaarlijke arbeidsomstandigheden. Dat is opmerkelijk omdat Nederlandse pensioenfondsen juist de arbeidsomstandigheden bij Walmart te slecht vinden.

Walmart voerde onderzoek uit onder zijn toeleveranciers en kwam tot de conclusie dat de situatie in tien fabrieken te gevaarlijk was, schrijft het FD. De arbeidsomstandigheden van fabrieksarbeiders in Bangladesh staan wereldwijd in de belangstelling…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 18 november 2013 op 11:46am — Geen reacties

Scania wint HR Proffie

Vrachtwagenfabrikant Scania is de winnaar geworden van de HR Proffie Award 2013, de vakprijs voor het beste personeelsbeleid van Nederland.

De HR Proffie Veerkrachtprijs, voor het beste vermogen tot aanpassen, ging naar GE Odink & Koenderink. De overige finalisten waren Coca Cola, NS Stations, Consumentenbond en Friesland Bank.

“We zijn in Nederland al heel wat productiebedrijven kwijtgeraakt en dat maakt het succes van Scania extra knap,” aldus juryvoorzitter Lia…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 18 november 2013 op 11:44am — Geen reacties

SPP, KISS en kwestie van lange adem!

Kenmerkt eenvoud niet de meester en is SPP niet een kwestie van lange adem? Leuk deze tegeltjeswijsheden maar de praktijk is weerbarstiger, zo hoor ik in het veld. Menig HR-professional raakt verstrikt in de planningsparadox. ‘SPP is onderhand onmogelijk’, aldus een relatie uit de gezondheidszorg. ‘Met een overheid die van de weeromstuit haar beleid verandert is SPP als het in het donker lopen op drijfzand’.

 

Doe inspiratie op…

Lees verder

Toegevoegd door Jacco van den Berg om 16 november 2013 op 9:00am — Geen reacties

Slechte relatie met manager jaagt werknemer weg

Het merendeel van de mensen die niet goed overweg kunnen met hun manager, wil een andere baan. Dit blijkt uit een onderzoek van StepStone dat is gehouden onder 5.600 werknemers in Europa.

Ruim een kwart (27%) van de Europese werknemers heeft een slechte relatie met zijn manager. Voor 18 procent levert die slechte relatie zoveel ongenoegen op dat ze het liefst een andere baan willen.

Lees meer op…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 14 november 2013 op 10:09am — Geen reacties

Mag werknemer worden beknot bij overname?

Een werknemer die bij zijn huidige werkgever nooit een concurrentiebeding heeft getekend, krijgt in de aanloop naar een overname alsnog zo'n beding voorgelegd. Is hij hier aan gehouden als hij ontslag neemt nog voor het nieuwe contract ingaat?

De werknemer – een monteur – komt terug van vakantie als hij wordt geconfronteerd met een nieuwe arbeidsovereenkomst omdat zijn werkgever het bedrijf heeft verkocht. In tegenstelling tot de overeenkomst met zijn oude baas, kent het nieuwe…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 14 november 2013 op 10:00am — Geen reacties

Zo bouwt u aan vertrouwen

Vertrouwen is een kwetsbaar iets.

Als ik jou vertrouw dan maak ik mijzelf afhankelijk van jouw acties. Ik vertrouw je mijn geheim toe, of een project dat voor mij belangrijk is. Ik reken er op dat jij daar aan bijdraagt. Daar vertrouw ik op.

Hoe beoordeel je of iemand te vertrouwen is?

Eén van de vier elementen waar je mensen (onbewust) op beoordeeld is competentie. De inschatting of de ander in staat is om te doen wat je verwacht. Heb je de…

Lees verder

Toegevoegd door Marjon Bohre om 14 november 2013 op 8:30am — Geen reacties

Archief

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

1999