december 2013 Archief (44)

Groot alarm om Strategische planning onderwijs

Groot alarm in het onderwijs: door bezuinigingen moeten zoveel leerkrachten vertrekken dat op termijn een groot probleem ontstaat.

De overheid moet geld beschikbaar stellen om duizenden jonge leerkrachten direct aan een baan in het basisonderwijs te helpen. Dat stelt CNV Onderwijs in De Telegraaf.

De onderwijsvakbond slaat groot alarm omdat er sprake is van een dramatische leegloop. Vanaf 2014 verdwijnen opnieuw duizenden…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 30 december 2013 op 10:16am — Geen reacties

Wat verwacht de directie van HR in 2014?

De rol van HR verandert, het hoofd moet en wil op strategisch niveau meebeslissen. Wat verwacht de directie van HR?

Jan Tjerk Boonstra, principal HR Consultant bij Human Capital Group. geeft antwoord.

Wat wordt voor HR het komende jaar de grootste uitdaging?

“De veranderingen die op ons afkomen; hoe moeten we daarmee omgaan? Daar moet HR een antwoord op geven. Dat wordt ook van ons verwacht. We hebben natuurlijk jaren van…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 30 december 2013 op 10:00am — Geen reacties

Top5: Ontslagzaken 2013

De meest toonaangevende ontslagzaken volgens HR. Lees hier de top5 van meest geraadpleegde jurisprudentie uit 2013.

Wie bepaalt of zieke werknemer mag werken?

Een werknemer kan wegens nekklachten niet meer dan drie uur per dag werken. Hij wordt op staande voet ontslagen als blijkt dat hij elders wel werkt. Maar mag de werkgever zich wel een oordeel aanmeten over de…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 27 december 2013 op 9:00am — Geen reacties

Tijdelijke kracht krijgt geen opleiding of extra’s

De positie van interim managers verschilt enorm van die van managers met een contract. Ook al blijven de interimmers vaak meer dan een jaar. Veel HR-afdelingen hebben niet eens beleid.

Geen kerstpakket, geen opleiding en zelfs geen plek aan de tafel van een regulier werkoverleg. Het Financieele Dagblad publiceerde reeds een onderzoek van TNO, Nyenrode en Platform Zelfstandig Ondernemers onder 550 zelfstandige managers, waaruit bleek dat de positie van flexibele managers onder de loepp…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 27 december 2013 op 8:35am — Geen reacties

Tijdelijke kracht krijgt geen opleiding of extra’s

De positie van interim managers verschilt enorm van die van managers met een contract. Ook al blijven de interimmers vaak meer dan een jaar. Veel HR-afdelingen hebben niet eens beleid.

Geen kerstpakket, geen opleiding en zelfs geen plek aan de tafel van een regulier werkoverleg. Het Financieele Dagblad publiceerde reeds een onderzoek van TNO, Nyenrode en Platform Zelfstandig Ondernemers onder 550 zelfstandige managers, waaruit bleek dat de positie van flexibele managers onder de loepp…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 27 december 2013 op 8:31am — Geen reacties

Afwijkend bonusplafond stuit op verzet

Er is groeiend verzet tegen de plannen om de bonussen van bankiers te beperken.

RTL-Z publiceerde brieven van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de werkgeversvereniging VNO-NCW en van beleggersvereniging Eumedion. Het schrijven is gericht aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem of aan de Directie Financiële Markten van het ministerie. Dijsselbloem kondigde in november aan dat de bonussen van bankiers moeten worden beperkt tot 20 procent van het vast salaris.

De…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 26 december 2013 op 10:36pm — Geen reacties

Ambtenaren zitten kerst zonder salaris

Sommige ambtenaren hebben hun salaris niet ontvangen voor de kerst.

Ambtenaren van de gemeente Utrecht hebben door een bankstoring hun salaris niet voor de kerstdagen ontvangen en dus komen sommigen in de knoei met hun kerstinkopen. Dat meldde RTV Utrecht.

De storing bij de Bank Nederlandse Gemeenten zorgde ervoor dat het loon over december niet op tijd binnen kwam. De storing is inmiddels wel voorbij, maar of het geld tijdig op de rekeningen staat is de vraag.

Lees meer…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 26 december 2013 op 10:33pm — Geen reacties

Traditioneel kerstpakket blijft geliefd

Werknemers willen helemaal geen geschenkbonnen of geld. Een kerstpakket maakt ze het meest blij met kerst.

De kerstattentie is nog steeds ongekend populair. Dat blijkt uit een onderzoek van Vakmedianet, uitgever van onder meer HRbase.nl. Liefst 82 procent van de ondervraagde professionals geeft of ontvangt dit jaar een kerstattentie.

Gevraagd naar hun favoriete kerstpresentje gaf 57 procent van de werknemers aan nog steeds de voorkeur te geven aan het traditionele kerstpakket.…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 24 december 2013 op 10:05am — Geen reacties

Hoe houd je toptalent vast?

Bij het vertrek van goede medewerkers doet 65 procent van de HR-afdelingen een tegenvoorstel. Dat is veel te laat. Wat kunt u wel doen om talenten te houden?

Bijna de helft van HR-managers zegt dat de angst voor ontslagrondes de belangrijkste reden is voor medewerkers om het bedrijf te verlaten. Dit blijkt uit onderzoek naar het verloop van personeel in opdracht van Robert Half, gespecialiseerd arbeidsbemiddelaar op het gebied van financieel, administratief en ondersteunend…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 23 december 2013 op 9:43pm — Geen reacties

Loonstijging weer in trek bij werkgever

Werkgevers pleiten niet langer voor de nullijn. Ze wijzen de looneis van de FNV (3 procent) van de hand.

Dat blijkt uit een vertrouwelijk advies van de AWVN, de Algemene Werkgeversvereniging Nederland, schrijft de Volkskrant.

De afgelopen jaren is de koopkracht gedaald door het overheidsbeleid, constateert de werkgeversvereniging. Toch zijn ook de lonen gestegen, aldus de vereniging.

Lees meer op…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 23 december 2013 op 6:27am — Geen reacties

Werkstress is belangrijkste beroepsziekte

Werkstress is de grootste beroepsziekte. HR krijgt hulp met de aanpak ervan.

Werkstress is de meest voorkomende beroepsziekte. Ongeveer een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. De klachten worden vaak veroorzaakt door een verstoorde balans tussen werk en privé, werkdruk, baanonzekerheid, of agressie en geweld op de werkvloer.

Bij veel bedrijven is het onderwerp onvoldoende bespreekbaar. Minister Asscher, die deze feiten naar…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 22 december 2013 op 9:47pm — Geen reacties

Video: leiderschap draait om persoonlijkheid

Een goede leider, kan goed naar zichzelf kijken. Wat levert dat op? Goede leiders zijn niet de mensen die tienen halen op hun examens, maar de mensen die naar zichzelf durven kijken. Dit zegt Inca van Uuden, auteur van het nieuwe boek: Kijk wie je bent. Ga naar PW De Gids om de korte video te bekijken met haar visie.

Toegevoegd door HRbase om 20 december 2013 op 1:19pm — Geen reacties

Hoe kun je goedkoop belonen?

Hoe toon je waardering en beloon je medewerkers voor goede prestaties zonder daar meer geld aan uit te geven?

Het is december, de periode van beoordelingsgesprekken, een tijd waarin we stil staan bij de prestaties van medewerkers. Een uitdagende periode, want hoe toon je waardering en beloon je medewerkers voor goede prestaties zonder daar meer geld aan uit te geven?

Lees verder op PW De…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 20 december 2013 op 1:12pm — Geen reacties

Wijziging ketenregeling per 1 juli 2014

Wijziging ketenregeling 7:668a BW (Hervorming flexibele arbeid, wetsvoorstel Wet Werk en Zekerheid)

In het wetsvoorstel Wet Werk en Zekerheid is bepaald dat de wijzigingen in het arbeidsrecht ten aanzien van de positie van flexwerkers al per 1 juli 2014 in werking treden. De hervorming van het ontslagrecht treedt in op 1 juli 2015.

De 3x3-regel

Een werkgever kan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met een werknemer maximaal twee keer verlengen. De totale duur van de…

Lees verder

Toegevoegd door Gertjan Bloem om 20 december 2013 op 9:55am — Geen reacties

Conservatoir bewijsbeslag in het arbeidsrecht

Eerder dit jaar heeft de Hoge Raad (13 september 2013, ECLI:NL:HR:2013:BZ9958) zich uitgelaten over het conservatoir bewijsbeslag (hierna bewijsbeslag) in niet IE-zaken. In dit korte artikel zal puntsgewijs het conservatoir bewijsbeslag uiteengezet worden.

Wat is bewijsbeslag?

Bewijsbeslag wordt gelegd op stukken die van dienst kunnen zijn in een procedure en als bewijsmiddel kunnen dienen voor de onderbouwing van een vordering of stelling. Het gaat dan met name om stukken…

Lees verder

Toegevoegd door Gertjan Bloem om 20 december 2013 op 8:25am — Geen reacties

De 6 feiten over het pensioenakkoord

Er ligt een nieuw pensioenakkoord. Lees de belangrijkste veranderingen.

Kabinet en coalitie hebben een pensioenakkoord gesloten met de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP. Het is een aanpassing van een eerder pensioenakkoord, waarvoor onvoldoende steun bleek te bestaan in de Senaat. Hieronder de belangrijkste afspraken.

- Vanaf 2015 mag er jaarlijks met fiscale hulp 1,875 procent van het inkomen voor pensioen worden gespaard. In het oorspronkelijke wetsvoorstel was dat…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 19 december 2013 op 9:30pm — Geen reacties

Steeds blijer naar het werk

Nederlanders zijn steeds blijer op hun werk. Hoe tevreden is de Nederlander in vergelijking met zijn Europese collega's?

Nederlanders zijn tevreden met de sfeer op het werk. Een derde is ronduit tevreden met de omgeving waarin hij werkt en wordt hierdoor gemotiveerd. Daarnaast zegt nog eens ruim 40% het merendeel van de tijd tevreden te zijn. Dit blijkt uit onderzoek van StepStone onder 5400 deelnemers uit negen Europese landen.

Twee jaar geleden vond nog maar 58% van de…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 19 december 2013 op 9:29pm — Geen reacties

Tijd voor een smartphone-etiquette?

Je kent het wel, je zit in een meeting en de helft van de aanwezigen is bezig met sms'jes, WhatsAppjes of e-mail. Kan dat eigenlijk wel tijdens een meeting? Welke etiquette-afspraken kun je maken?

Mensen kunnen niet multitasken, echt niet. Je kunt nu eenmaal niet alle aandacht aan een meeting besteden als je intussen ook je telefoon of tablet in de gaten houdt. Volgens een onderzoek van Intermediair zegt meer dan de helft van de ondervraagden dat ze zich ergeren als anderen tijdens…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 18 december 2013 op 10:18pm — Geen reacties

Vertrekkend talent moet je niet vasthouden

Omdat er veel ontslagen wordt, vertrekt een deel van het personeel uit zichzelf. Vooral de talenten. Een tegenvoorstel bieden doet HR vaak, maar heeft helemaal geen zin. Wat wel?

De onrust in de arbeidsmarkt zorgt voor een opvallende tegenstelling in het gedrag van medewerkers. Aan de ene kant signaleren HR-managers dat het vrijwillig vertrek toeneemt, met als belangrijkste reden voor het vertrek de angst voor ontslagrondes (42%). Aan de andere kant zien zij dat mensen blijven zitten…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 18 december 2013 op 10:16pm — Geen reacties

Wat in je verzuimprotocol moet staan (en wat absoluut niet)

Daar kan ik mij nou echt over verbazen.

 

De hoeveelheid onzin die vaak in een verzuimprotocol wordt geschreven.

 

Nou ja, geschreven.

 

Niemand schrijft die dingen nog zelf. Iedereen Googelt en copy-paste er maar wat op los.

 

Zonder er bij na te denken.

 

Resultaat: verzuimprotocollen met enorme saaie lappen tekst.…

Lees verder

Toegevoegd door Mark Idzinga om 18 december 2013 op 4:20pm — Geen reacties

Archief

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

1999