HR Berichten van Rolf Baarda (117)

Agile belonen

Het beloningsmanagement is in crisis. De aloude manieren van belonen werken niet meer. Expertsystemen, zoals functiewaardering, kunnen misschien nog wel wat uitrichten in klassiek geleide bedrijven. De functie staat daar centraal.

Maar in organisaties waarin functies nauwelijks bestaan of voortdurend veranderen, het werk projectmatig is en persoonlijke initiatieven hogelijk op prijs worden gesteld, is de kans groot dat deze instrumenten niet resulteren in beloningsverhoudingen die de…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 26 februari 2019 op 9:30pm — Geen reacties

Volledig transparant belonen, hoe doe je dat? + download boekje

Van perspectief worden wij blij en optimistisch. Zeker als wat daar wenkt ligt binnen onze mogelijkheden. Van realistische doelstellingen – en dit is al lang bekend – gaat een enorme motiverende werking uit. Daar kan geen bonus tegenop. Daarom raakt menig medewerker hopeloos gefrustreerd als niemand hem of haar vertellen kan wat er moet gebeuren voor het maken van een carrièrestap. Weg salarisperspectief. Weg motivatie!

Om die reden zijn er steeds meer bedrijven die…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 2 maart 2018 op 5:00am — Geen reacties

Holacracy en belonen

Steeds meer bedrijven doen managementfuncties in de ban en zetten in op zelfsturende teams. Maar hoe richt je dan je beoordeling- en beloningssysteem in? Het voorbeeld van Voys.

Deze snelgroeiende telecomaanbieder hanteert al sinds de oprichting een plat organisatiemodel. Om dat uitgangspunt meer structuur te geven besloot Voys drie jaar geleden over te stappen op holacracy.

Holacracy is een methodiek om zonder managers en vaste functies effectief te kunnen opereren. Teamwork…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 6 januari 2018 op 4:00pm — Geen reacties

Agile belonen, hoe doe je dat?

Agile belonen is een vorm van strategisch belonen. Strategisch omdat je eerst wilt weten wat je primaire proces is, hoe je dat slagvaardig organiseert en welke bedrijfscultuur daarbij past, om ten slotte het beloningspakket te bepalen dat dit aanmoedigt en ondersteunt.

Als je ervan overtuigt bent dat elke moderne organisatie agile moet zijn, doe je mee aan een hype. Wendbaarheid is namelijk voorbehouden aan organisaties die hun klanten van operationele dienstverlening willen voorzien.…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 28 oktober 2017 op 2:00pm — 1 reactie

Was ik er weer ingetuind

Functieanalisten doen soms nog wat meer dan wegen. Deze rekenmeesters stellen vast hoe zwaar het werk is en welke toeslag daar voor staat. Dus of ik maar eens een kijkje op de vuilstort wilde nemen, want daar werd een nieuw goedje verwerkt wat zorgde voor enorm veel overlast. ODF, zeg maar gedroogd rioolslib, daar ging het om. De inconveniënten van de desbetreffende bulldozermachinisten waren ingeschaald in categorie 2. De vraag was of zij in aanmerking kwamen voor de zwaarste toeslagklasse,…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 14 december 2016 op 2:00am — Geen reacties

Directie- en managementfuncties, hoe opnemen in het salarissysteem?

Weinig ondernemingen hebben een loonlijn die zich uitstrekt tot en met de directie. Bij de meeste bedrijven stopt het vlak voor of op z’n best net na het managementteam. Over die markeringslijn belanden we als het ware in de vrije ruimte: het gebied waar salarissen niet meer door een systeem, maar door onderhandelingen worden bepaald.

Vreemd. Dat is toch niet meer van deze tijd?

Mijn klanten hebben wat liberalere opvattingen over beloningsbeleid. Transparantie is voor hen een…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 15 november 2016 op 3:00pm — Geen reacties

Vloeit er bloed als we elkaars salaris kennen?

Breekt de hel los als we het salaris van directe collega’s weten of bewijzen we elkaar een dienst als we er gewoon open over doen? Jan krijgt dit, Piet dat en Klaas net even meer.

De vraag stellen is hem beantwoorden. In dit geval door researcher David Burkus die vaststelt dat moderne organisaties hun beloningsbeleid volledig transparant maken. En de reden? Zo besparen zij geld. Veel geld volgens Burkus. Die besparing komt vooral uit de onderhandelingen over het salaris, omdat…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 22 oktober 2016 op 6:30pm — Geen reacties

Wat betaalt de markt?

Wat moet ik ze betalen? Een vraag zo oud als het vak. Een moeilijke ook, want niemand geeft graag teveel weg. Maar een kandidaat laten lopen omdat zijn vraagprijs net wat hoger ligt dan jij bieden kan, is ook weer zo wat. Het management moet niet onder jouw regeldwang hoeven lijden, toch? Daar hebben ze jou niet voor ingehuurd (dat je daar juist wel voor bent ingehuurd, hou ik nu even terzijde ☺).

Wat betaalt de markt? Een interessante vraag die begint met een goede definitie van de…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 21 september 2016 op 11:00am — Geen reacties

Bovenschalers: hoe hou je ze gemotiveerd?

Ken je het probleem? Vast wel, want de meesten hebben ermee te maken. Medewerkers die meer verdienen dan hun salarisplafond dat toelaat. En van tijd tot tijd roept dan iemand – het liefst van ver buiten de organisatie, “Want van mij mag je best meer hebben hoor” – dat het zo wel genoeg is. Men mag houden wat men heeft, dat gelukkig nog wel, maar die salarisstop wordt nu toch echt ingevoerd. Hoe krijg je die mensen dan nog gemotiveerd?

Hard werken en aan het einde van het jaar horen…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 22 augustus 2016 op 4:00pm — Geen reacties

3, 4, 5, 6, 7 of 10 puntenschaal voor beoordelen?

Twee jaar geleden stapte het UWV over van een vierpuntsschaal naar een zespuntsschaal op het beoordelingsformulier. Het systeem moest zo nieuw leven in worden geblazen, wat naar het oordeel van het UWV hard nodig was. Teveel ‘goeds’ wees volgens de leiding op motivatiegebrek bij managers wat nog eens in de hand werd gewerkt door te weinig keuzemogelijkheden om tussen medewerkers te discrimineren.

Van vier naar zes punten. Het moet een aardverschuiving zijn geweest, het UWV en haar…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 19 juli 2016 op 1:30pm — 1 reactie

Kan dat, een medewerker hoger inschalen dan zijn baas?

Een interessante vraag die meestal voortkomt uit een praktisch probleem. Namelijk, de medewerker in kwestie is een specialist die alles wil en kan behalve leidinggeven aan een team. En, heel verstandig, dat wil de bedrijfsleiding graag honoreren, want een specialist uit zijn energie halen wil niemand op zijn geweten hebben. So far so good.Maar kan het wel? Ik bedoel, is het logisch om een medewerker hoger in te schalen dan zijn baas?Laat ik beginnen met te vertellen wat… Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 20 juni 2016 op 11:30am — 6 reacties

Wat is een ideaal aantal functiebeschrijvingen?

Hoeveel functiebeschrijvingen mag een bedrijf hebben? Ik denk dat dit de meest gestelde vraag is, waar ik geen pasklaar antwoord op heb. Wat die is er ook niet! Net als de ideale man of vrouw laat het aantal functiebeschrijvingen zich maar moeilijk in aantallen en ratio’s vangen. Het is meer een kwestie van gevoel.

Zo heb ik net een project afgerond waarin de verhouding functiebeschrijvingen personeelsleden uitkwam op nagenoeg 1 op 1. Daar was alle reden toe, vonden wij. Eerst maar…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 20 mei 2016 op 11:00am — Geen reacties

Wat is een ideaal aantal functiebeschrijvingen?

Hoeveel functiebeschrijvingen mag een bedrijf hebben? Ik denk dat dit de meest gestelde vraag is, waar ik geen pasklaar antwoord op heb. Want die is er ook niet! Net als de ideale man of vrouw laat het aantal functiebeschrijvingen zich maar moeilijk in aantallen en ratio’s vangen. Het is meer een kwestie van gevoel.

Zo heb ik net een project afgerond waarin de verhouding functiebeschrijvingen personeelsleden uitkwam op nagenoeg 1 op 1. Daar was alle reden toe, vonden wij. Eerst maar…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 18 mei 2016 op 1:30pm — 1 reactie

Nieuwe medewerker past niet in salarisschaal. Wat nu?

Opdrachtgevers stellen mij nog wel eens de vraag om onderzoek te doen naar de marktconformiteit van hun salarisstructuur. Aanleiding is het lastig kunnen aannemen van vakvolwassen personeel. Het loongebouw is daarvoor niet flexibel genoeg. Zeker nu de arbeidsmarkt aantrekt is dit een heikele kwestie. Wellicht herken je deze problematiek.

Maar wat blijkt dan, zo heel veel valt er op die marktconformiteit niet aan te merken. Vakvolwassen medewerkers worden bij de concurrent natuurlijk…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 21 maart 2016 op 1:30pm — Geen reacties

Beloon jij al op basis van rollen?

Rollen als basis voor beloningsmanagement? Waarom vraag je je misschien af. Volstaan klassieke functiewaarderingssystemen niet langer om medewerkers te voorzien van een goed salaris?

Jawel. In bedrijven die hun arbeidsvoorwaarden regelen via een cao of liever onderbrengen bij een extern bureau, werken die methoden best. Maar niet als je meer verwacht van jouw beloningsinstrument.

Als je niet alleen functies, maar ook medewerkers wil waarderen, heb je nog iets anders nodig.…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 9 maart 2016 op 4:00pm — 3 reacties

Een bonus hoort erbij!

Weet jij waarvoor vast en variabel loon zijn bedoeld? Het antwoord is simpel en principieel. De vaste beloning geven we om de kwaliteit van een medewerker te vergoeden, de variabele beloning compenseert zijn prestaties of die van een team of collectief.

Kwaliteit namelijk, is de input van een functie. Datgene wat je inbrengt om je verantwoordelijkheden waar te maken. De vaste salariscomponent beloont daarom de toegevoegde waarde van een medewerker: zijn probleemoplossend vermogen. Dat…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 24 januari 2016 op 9:00pm — Geen reacties

Senioriteit, een kwestie van leeftijd?

Wanneer mag je jezelf senior noemen, vroeg ik mij af. Is dat als je veel weet en heel deskundig bent? Maar wat is dan ‘veel’ en hoe deskundig moet je zijn? Is dat wellicht als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt? Maar welke leeftijd is dat dan? Toch niet die van al die jonge dertigers die zich als senior consultant presenteren aan hun clientèle. Of is de titel van senior een vanzelfsprekend recht? Net als de titel van opa of oma automatisch wordt verleend op het moment dat het eerste…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 4 januari 2016 op 10:30am — 2 reacties

Salaris politie. Gezeur of recht van spreken? Het eerste dus.

Heeft de politie een punt als zij beweert dat er salaris bij moet? Te lang, vinden agenten, heeft men hen op een houtje laten bijten. Om die reden lopen zij nu achter op vergelijkbare functies in de markt.

Het gevoel te worden onderbetaald is niet leuk. Werkplezier is binnen het korps toch al zo'n lastig item, gelet op het grote aantal winkeldiefstallen en inbraken die bij voorkeur diep in de nacht worden gepleegd. En dan heb je ook nog al die hardrijders, wildplassers en ander…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 23 oktober 2015 op 12:00pm — 5 reacties

Lulkoek en salarisonderzoek

Elke zichzelf respecterende krant heeft tegenwoordig een rubriek die antwoord geeft op de vraag ‘wat moet ik verdienen?’ Maar als ervaren P&O'er zal het je opgevallen zijn, dat je met de meeste antwoorden bar weinig kunt. Sommige van die vermeende deskundigen maken het wel heel erg bont.

Neem nu mijn eigen huisblad de Volkskrant. Een HR-functionaris van een klein bedrijf (22 medewerkers) vraagt zich af op welk salaris hij recht heeft. Een vrij onschuldig verzoek van een collega…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 24 september 2015 op 9:30pm — Geen reacties

Salaris moet niet alleen extern, maar ook intern kloppen

Tussen salaris en geluk blijkt een paradoxale relatie te bestaan. Indien het loon boven een bepaalde grens komt, leidt een verdere verhoging niet tot meer tevredenheid of geluk. Maar hoe die rijkdom is verdeeld binnen de groep wel.

Wetenschappelijk onderzoeker Stefan Klein: "Het gaat niet om de absolute welstand van individuele personen, maar om de evenwichtige verdeling van goederen binnen een groep. Indien geld of goederen binnen een groep mensen oneerlijk is verdeeld, lijden de…

Lees verder

Toegevoegd door Rolf Baarda om 27 augustus 2015 op 9:30pm — 1 reactie