Bij reorganisaties, fusies en overnames laat HRM te vaak de regie over aan de adviseurs uit de juridische discipline, uit angst om fouten te maken bij ingewikkelde regelgeving. Onverstandig, want de ‘menskant' en de kernwaarden van de organisatie moeten altijd leidend zijn ten opzichte van de ‘systeemwereld' van het arbeidsrecht.
Vanuit mijn ervaring bij een reeks recente reorganisaties in met name de zorgsector doe ik deze oproep aan directie en HRM-professionals: laat je drijven…
Lees verderToegevoegd door Arthur Hol om 21 juni 2014 op 8:00am — Geen reacties
De Wet werk en zekerheid is op 10 juni aangenomen door de Eerste Kamer. Behalve de coalitiepartijen VVD en PvdA stemden ook CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP voor.
Tijdens de plenaire behandeling in de Eerste Kamer op 3 juni jl. is uitstel gevraagd voor een onderdeel van de wet die nu per 1 juli a.s. kan ingaan. De beoogde wijzigingen uit de wet met betrekking tot de verbetering van de positie van flexwerkers zijn doorgeschoven naar 1 juli 2015 (was 1 juli 2014). Hierdoor is…
Lees verderToegevoegd door Arthur Hol om 10 juni 2014 op 3:00pm — 1 reactie
Langzaam maar zeker begint het nieuwe ontslagrecht zijn schaduw vooruit te werpen, ook bij het afsluiten van de beëindigingsovereenkomsten.
Weliswaar is het wetsvoorstel ‘Werk en Zekerheid’ nog lang niet door de tweede en eerste kamer heen, de breed levende verwachting is dat het substantieel verlagen van de bij ontslag door de werknemer te ontvangen vergoeding er wel door komt, of die nu wel of niet transitievergoeding gaat heten en of er nu wel of niet een (goed controleerbare)…
Lees verderToegevoegd door Arthur Hol om 3 februari 2014 op 9:12am — Geen reacties
Het is al een tijdje een vreemd gevoel dat ik als arbeidsrechtadvocaat heb: zou het nu toch gaan gebeuren, een alles omkerende wijziging van het ontslagrecht? Toen we zo’n 2 jaar geleden de eerste rigoureuze voorlopers zagen van het huidige wetsvoorstel, leek het er wel op: voortaan maar één ontslagroute route, de kantonrechter, die alleen nog maar achteraf toetst op beperkte, vrijwel marginale gronden. Wat mijn loopbaan betreft werd het voor mijn gevoel net als voor veel werknemers van…
Lees verderToegevoegd door Arthur Hol om 21 januari 2014 op 9:21am — Geen reacties
Is na een aantal afstraffende uitspraken van de rechter, payrollen op zijn retour? Nee! Payrolling is nog steeds springlevend maar wordt door recente rechterlijke uitspraken wel afgebakend. Deze uitspraken komen tegemoet aan de behoefte die er in de praktijk aan afbakening bestaat omdat de payrollconstructie niet wettelijk is geregeld. Deze uitspraken scheppen duidelijkheid: het is niet langer mogelijk om bepaalde wezenlijke rechten van werknemers te omzeilen door het opzetten van een…
Lees verderToegevoegd door Arthur Hol om 22 juli 2013 op 8:00am — Geen reacties
“Versoepeling van het ontslagrecht : nu even niet!” Dat is volgens het Financieel Dagblad van vandaag de mening van economen die positief staan tegenover hervormingen op de arbeidsmarkt; zij vinden “dat die hervorming wel even kan wachten nu de werkoosheid toeneemt en de economie stagneert. De arbeidsmarkt verkrapt voorlopig nog niet echt door de vergrijzing, dus dat is ook geen argument om te haasten. Vooral ouderen dreigen geraakt te worden door de voorstellen van de…
Lees verderToegevoegd door Arthur Hol om 23 augustus 2012 op 9:17am — 8 reacties
Sociaal Plan
Laatst vertelde een HR-manager die ik ondersteun bij een overnametraject over het gesprek dat hij had met een vakbondsbestuurder over het sociaal plan.
Zoals bekend, gaan de belangrijkste rechten en plichten van medewerkers bij een overname automatisch mee over en de overdragende partij blijft nog een jaar hoofdelijk aansprakelijk, maar toch zijn er altijd wel kleinere en grote zaken die de inpassing van de ene organisatie in een andere betreffen en regeling…
Lees verderToegevoegd door Arthur Hol om 7 augustus 2012 op 2:18pm — Geen reacties
Een werkneemster, 60 jaar, is arbeidsongeschikt geraakt met als gevolg een burn-out. De arbeidsovereenkomst is vervolgens met toestemming van de CWI opgezegd. De werkneemster stelt de werkgever aansprakelijk voor de schade die zij als gevolg van de burn-out heeft geleden en nog steeds lijdt. De kantonrechter heeft geoordeeld dat de werkgever aan zijn zorgplicht heeft voldaan, de vordering van werkneemster wordt afgewezen. Tegen dit oordeel gaat de…
Toegevoegd door Arthur Hol om 21 december 2010 op 4:37pm — 1 reactie
Toegevoegd door Arthur Hol om 9 augustus 2010 op 7:38am — 2 reacties
Toegevoegd door Arthur Hol om 10 juni 2010 op 1:00am — 1 reactie
Toegevoegd door Arthur Hol om 12 mei 2010 op 1:30pm — 11 reacties
Toegevoegd door Arthur Hol om 25 april 2010 op 5:50pm — 1 reactie
Toegevoegd door Arthur Hol om 31 maart 2010 op 2:18pm — 2 reacties
Zo luidt het motto van loopbaan- en outplacementadviseur Ben Chr. Tomée, die vorige maand een blog schreef met als titel ‘…
Lees verderToegevoegd door Arthur Hol om 8 maart 2010 op 11:00am — Geen reacties
Ik heb deze week voor een derde keer in pakweg een half jaar in een workshop Goed Werkgeverschap / Dossiervorming de kwestie voorgelegd gekregen van een HRM’er wat te doen als niet een 'gewone'werknemer een gedragsfunctioneringsprobleem heeft, maar de algemeen directeur/bestuurder van de organisatie...…
Lees verderToegevoegd door Arthur Hol om 18 februari 2010 op 1:00pm — 6 reacties
In korte tijd ben ik het de laatste maand twee keer tegengekomen: organisaties met arbeidscontracten waarin standaard, zonder dat een CAO daartoe verplicht, een opzegtermijn van twee maanden voor de werknemer geldt -en ingevolge een daartoe strekkende bepaling in het BW- een twee keer zo lange opzegtermijn voor de werkgever geldt, vier maanden.…
Lees verderToegevoegd door Arthur Hol om 8 februari 2010 op 10:27am — 3 reacties
Toegevoegd door Arthur Hol om 25 januari 2010 op 10:04am — 5 reacties
Toegevoegd door Arthur Hol om 6 januari 2010 op 9:30pm — Geen reacties
Toegevoegd door Arthur Hol om 23 december 2009 op 10:50am — 5 reacties
Toegevoegd door Arthur Hol om 10 december 2009 op 9:13am — 1 reactie
© 2019 Vakmedianet | Adverteren op HRbase | Sitemap
Verzorgd door
Banners | Probleem rapporteren? | Privacybeleid | Algemene voorwaarden