HR Berichten van HRbase (2,893)

Hoe werf je een buitenlandse werknemer?

In tijden van economische voorspoed zijn medewerkers niet altijd gemakkelijk te werven. Dus verbreden bedrijven hun blik, en kijken ze ook in het buitenland. Maar werven van buitenlandse medewerkers: hoe pak je dat aan?…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 8 oktober 2018 op 12:00pm — Geen reacties

Vijfde keer Week van de Werkstress

Tussen 12 en 15 november 2018 vindt de Week van de Werkstress plaats. Dit jaar ligt de focus op preventie en het vergroten van werkplezier.

Het is alweer de vijfde keer dat de week van de werkstress plaatsvindt. Tussen 12 en 15 november wordt extra aandacht besteed aan werkstress. Doel van deze week is dat zo veel mogelijk organisaties preventie van werkstress op de agenda te zetten door plezier op de werkvloer centraal te stellen.

Steeds meer organisaties…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 5 oktober 2018 op 1:30pm — 1 reactie

Prinsjesdag: de gevolgen voor HR

Op Prinsjesdag zijn er heel wat maatregelen aangekondigd die gevolgen hebben voor HR. Miriam Teunissen van Driessen Groep zet de belangrijkste punten op een rij. Ook de gevolgen voor de sectoren Overheid, Onderwijs, Zorg & Welzijn en Cultuur komen aan bod.…Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 20 september 2018 op 12:00pm — Geen reacties

Aan de slag met het nieuwe belonen

Met geld de prestaties of de motivatie willen verbeteren: dat werkt niet meer volgens onderzoeker Kilian Wawoe. Weg met het oude belonen. In het nieuwe belonen draait het om échte gesprekken. Met een hoofdrol voor HR.

Belonen met een bonus; dat is het oude belonen en werkt echt niet meer, zegt Kilian Wawoe, docent HRM aan de Vrije Universiteit Amsterdam, auteur van ‘Het Nieuwe Belonen’ en spreker op het…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 17 september 2018 op 10:02am — Geen reacties

4 tips voor het werven van jong talent

De komende jaren stroomt Generatie Z (jongeren tussen de 18 en 24 jaar) de arbeidsmarkt op. Hoe maken werkgevers zich aantrekkelijk voor de talenten uit deze generatie?

Uit onderzoek van Monsterboard onder ruim 5000 Europese werknemers blijkt dat meer dan driekwart van de jongeren tevreden is met zijn of haar baan. Daarmee is Generatie Z de meest tevreden generatie op de arbeidsmarkt. Maar meer dan de helft van hen is bereid te kijken of het gras bij de buren groener…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 22 augustus 2018 op 5:35pm — Geen reacties

4 tips voor meer werkgeluk

Werkgevers moeten niet alleen na te denken over het binden van nieuw personeel, maar moeten ook stilstaan bij de vraag hoe talent voor de organisatie behouden kan blijven. Met een record aan openstaande vacatures is het werkgeluk van werknemers een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering geworden.

Dat stelt recruitmentgroep Hays. In een tijd waarin termen als innovatie en digitalisering de discussies in bestuurskamers domineren, is het volgens Hays niet meer dan logisch dat…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 20 augustus 2018 op 10:52am — Geen reacties

Ontwikkeling medewerkers topprioriteit bij Nederlandse bedrijven

Nederlandse bedrijven durven vaker dan voorgaande jaren weer na te denken over de verbinding tussen toekomstige marktontwikkelingen met de huidige personeelsbezetting. Tweederde van de directeuren acht het zelfs mogelijk om drie tot vijf jaar vooruit te kijken als het gaat om hun personeelsplanning.

Tot die conclusie komt Raet op basis van de jaarlijkse HR Benchmark. Vorig jaar was het volgens de helft van de directeuren nog niet mogelijk om verder te kijken dan de komende drie jaar.…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 16 augustus 2018 op 11:09am — Geen reacties

Blended learning: waarom werkt dit beter?

Vroeger leerden we op school. In een klas. Uit een boek. Maar nu zijn er YouTube, LinkedIn en Wikipedia. Natuurlijk vindt ook in bedrijven het leren op andere manieren plaats. Hoe organiseren we dat nu handig vandaag de dag? Aleid Erbrink van BVO houdt een pleidooi voor blended learning.

Blended learning is in wezen niets anders dan het mengen van leervormen. Maar waarom werkt zo’n mix van leervormen beter?…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 20 juli 2018 op 10:30am — Geen reacties

'Koester de bevlogenheid'

Bevlogen medewerkers moet je koesteren, vindt Guido Heezen van Effectory. Anders is je werknemer bevlogen, maar ook zo weer gevlogen. Maar hoe doe je dat?  Vijf manieren om bevlogenheid naar een hoger plan te tillen.  

Maar liefst 39% van de werknemers is bevlogen is, zo blijkt uit onderzoek van Effectory onder ruim 600.000 Nederlandse werknemers. Dat lijkt op het eerste gezicht goed nieuws. Maar er is dan nog wel een enorme potentie voor verbetering, zegt Guido…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 14 juni 2018 op 12:00pm — Geen reacties

Werknemer staat meer open voor persoonlijke ontwikkeling

De werknemer van nu moet zich continu blijven ontwikkelen om ook in de toekomst van toegevoegde waarde te blijven. Omdat maatschappij en technologie continu veranderen. Maar ook bedrijven moeten zich steeds meer richten op het ontwikkelen van het personeel. Niet alleen omdat werknemers daarom vragen. Ook omdat je daar als bedrijf zelf beter van wordt.

Een vaste baan voor 40 jaar is voor de starters van nu op de arbeidsmarkt een utopie. Dat is niet erg, want vooral…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 28 mei 2018 op 1:30pm — Geen reacties

Acht ingrediënten voor blended learning

Hoe maak je een goed ontwerp om blended learning in je organisatie in gang te zetten? Acht ingrediënten voor de ideale ‘blend’ van leervormen.

De wereld verandert dus en onze kijk op leren moet mee veranderen. Dit zegt Aleid Erbrink programmamanager bij trainingsbureau Boertien Vergouwen Overduin. “Vroeger leerden we klassikaal. Maar dat heeft één nadeel. Wat je in de klas leert, moet je ook weer vertalen naar de praktijk. De ‘transfer of training’ noemen we dit ook…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 7 mei 2018 op 5:00pm — Geen reacties

Privacy: een stappenplan voor HR

Alles al op orde voor de nieuwe privacywetgeving? Een stappenplan om alles op tijd klaar te stomen voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De nieuwe Europese privacywetgeving, de General Data Protection Regulation (GDPR), gaat in op 25 mei 2018. In ons land betekent dit dat de Algemene Verordening…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 7 december 2017 op 12:25pm — Geen reacties

Slimmer werken zonder e-mail

Maar liefst negentig procent van het mailverkeer in organisaties is intern, zegt ondernemer Kim Spinder. Waarom HR de maildruk binnen organisaties drastisch moet verminderen.

De maildruk binnen organisaties is enorm, vindt ondernemer Kim Spinder en spreker op het congres…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 31 oktober 2017 op 4:30pm — 1 reactie

Digitale personeelsdossiers: zes aandachtspunten

Wil je alle personeelsdossiers digitaliseren om zo Het Nieuwe Werken binnen de organisatie een boost te geven? De wetgeving kan dan dan lastig zijn. En waar moet je nog meer op letten?

Het grote voordeel van Het Nieuwe Werken (HNW) is dat medewerkers onafhankelijk van tijd en…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 13 oktober 2017 op 3:00pm — Geen reacties

Privacy: wat mag er in het personeelsdossier?

Dossiervorming is belangrijk. Maar pas op voor de privacy in het personeelsdossier. Sla geen informatie op die er niet in thuishoort.

Niemand zit te wachten op schending van de privacy in het personeelsdossier. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zet op een rij wat er mag worden opgeslagen:

  • klachten;
  • waarschuwingen;
  • verzuimfrequentie;
  • een kopie van het identiteitsbewijs;
  • het burgerservicenummer…
Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 5 oktober 2017 op 3:00pm — Geen reacties

Werkgeluk als businessmodel

Werkgeluk als businessmodel, dat is volgens inzetbaarheidsdeskundige Paul ter Wal het geheim van succesvolle organisaties. En de sleutel tot duurzame inzetbaarheid.

Werknemers zijn pas duurzaam inzetbaar als hun kernwaardes passen bij die van het bedrijf, zegt inzetbaarheidsdeskundige Paul ter Wal en expert op het gebied van werkgeluk.“Het gaat om iemands drijfveren en niet om het cv.”

Het gaat er dus vooral om of iemand bij het bedrijf past. Alleen dan krijg je…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 5 oktober 2017 op 10:07am — 1 reactie

Prinsjesdag: Vakbonden hameren op loonsverhoging

De vakbonden zijn eensgezind: allemaal noemen ze het "hoog tijd" dat de werknemer nu gaat voelen dat het economische beter gaat in ons land. Echte groei reflecteert zich volgens het CNV in vaste banen en zeker loon.

“Hoog tijd dat gewone mensen eindelijk eens in de…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 19 september 2017 op 4:00pm — Geen reacties

Lerende organisatie van cruciaal belang bij veranderingen

Organisaties moeten zich aan kunnen passen aan de snel veranderende omstandigheden binnen de eigen muren, op de arbeidsmarkt en in de maatschappij. Het vermogen om te leren is daarbij van cruciaal belang. Daarom een vraaggesprek met Jan Willem van den Boogert, als andragoloog gespecialiseerd in opleidings- en veranderkunde.

Wat is uw definitie van een lerende organisatie?

“Lerende organisaties zijn organisaties die niet alleen in staat zijn…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 23 augustus 2017 op 7:30am — Geen reacties

De waarde van lol op het werk

Wie ervoor wil zorgen dat het eigen werkgeversmerk een duwtje in de rug krijgt, moet serieus werk maken van lol op het werk.

Dat schrijft leiderschapsexpert Dave Crenshaw op TLNT. Ongeveer een derde van de werknemers is echt betrokken bij…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 21 augustus 2017 op 12:30pm — Geen reacties

Polder is nog lang niet uitgepraat over loondoorbetaling bij ziekte

Er is nog geen akkoord voor het beperken van loondoorbetaling door ziekte Volgens FNV worden hier alleen nog maar gesprekken over gevoerd.

Dat zegt voorzitter Han Busker. De Telegraaf meldde eerder dat de loondoorbetaling bij ziekte waarschijnlijk wordt teruggebracht van twee naar één jaar. Vooral voor werkgevers in het MKB zou dit een stimulans kunnen zijn om meer mensen aan te…

Lees verder

Toegevoegd door HRbase om 17 augustus 2017 op 2:30pm — Geen reacties

Archief

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008