De uitzending van Tegenlicht was er geheel aan gewijd: De kapitale kracht van geluk. In een eerdere blog heb hier zelf ook aandacht besteed aan de man die schatrijk werd door zijn werknemers gelukkig te maken: Ricardo Semler.

Ricardo Semler volgde op 21 jarige leeftijd zijn vader op als eigenaar van Semco, een Braziliaanse producent van pompen, koeleenheden, mixers, horecavaatwassers en complete biscuitfabrieken. Semco maakte op dat moment een moeilijke periode door. En ondanks de enorme inflatie groeide Semco onder leiding van Semler uit tot een van de succesvolste bedrijven van Brazilië: 900% groei in de eerste 10 jaar. En al 25 jaar geen stakingen meer.

Centraal in de bedrijfsvoering staan vrijheid en het nemen van de eigen verantwoordelijkheid. Heb je geen zin om te werken? Blijf dan vooral thuis. Werknemers bepalen bij Semco hun eigen werktijden, baas en salaris. Het enige dat telt: zorg dat je op tijd je werk aflevert.

Mooie theorieën denk je wellicht. Maar jouw organisatie is natuurlijk uniek, dus daar zal het niet gaan werken… Bedenk dan dat Semco het levende BEWIJS is, dat minder regels en minder toezicht zorgen voor grotere productiviteit en geluk. En dat in een productieomgeving met laaggeschoold personeel.

Bekijk dus de uitzending en het bonusmateriaal en lees het boek van Ricardo Semler: Semco Stijl.

Max van Liemt is HR Bedrijfskundige. Hij verbindt HR met (bedrijfs)economie, technologie, marketing en communicatie. Max is o.a. kerndocent van de 3-daagse Masterclass HR Bedrijfskunde.

Aantal keer bekeken: 688

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Jurgen Egges on 19 februari 2013 at 9:31am

Natuurlijk is elke organisatie uniek qua cultuur, mensen, processen en producten. Tegelijkertijd zijn er ook wel weer veel overeenkomsten te vinden. Het leuke is wel dat Ricardo Semler een praktische uitwerking heeft gemaakt voor zijn benadering, en die is niet in zijn boek te vinden. Mocht je interesse hebben in hoe die praktische uitwerking er dan wel uitziet, laat het me even weten.