De sollicitatiebrief: tijd voor vernieuwing

Waarom is een sollicitatiebrief nog van belang? Het cv staat al op de nominatie om langzaam uit te sterven maar is dat met de brief ook zo? Al een paar jaar geleden werd voorspeld dat filmpjes de toekomst zouden hebben maar wij zien ze niet vaak voorbijkomen. De brief blijft hardnekkig overeind staan en moet blijkbaar nog steeds serieus genomen worden.

Hoe kijkt HR naar sollicitatiebrieven? De bureaurecruiter kijkt vooral naar cv’s. De brief wordt pas echt gelezen als het profiel van de sollicitant er uit springt. Hoeveel tijd wordt er in sollicitatiebrieven gestopt die nooit gelezen worden?

Er bestaan meerdere websites waar je sollicitatiebrieven van kunt downloaden, zelfs toegeschreven naar diverse beroepsgroepen. Ook bestaan nog steeds de standaard tips voor het opstellen van zo’n brief, zoals: breng uw kwaliteiten naar voren en benadruk uw motivatie. Heel formeel en eigenlijk heel vreemd. Het woord brief doet mij sowieso een beetje denken aan voorbije tijden en hoe kun je je onderscheiden als heel Nederland hetzelfde soort sollicitatiebrief stuurt? We hebben het allemaal over het belang van authenticiteit maar als je willekeurig een paar sollicitatiebrieven uit een stapel trekt, is de kans groot dat je overeenkomstige zinnen als: ik ben een teamplayer, flexibel, proactief en ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging, aan zal treffen. Is het niet bijzonder dat zoveel sollicitanten over dezelfde eigenschappen en drive beschikken?

Waarom hechten recruiters er nog zoveel waarde aan als we weten dat veel brieven waarschijnlijk niet erg authentiek zijn maar uit geknipte en geplakte tekst bestaan of opgesteld aan de hand van tips van anderen? Of kun je de brief juist gebruiken voor een snelle digitale selectie door al die gemeenplaatsen als knock-out criteria te gebruiken? Tijd voor vernieuwing, zou ik zeggen.

Aantal keer bekeken: 760

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Dick Klinkhamer on 1 juni 2016 at 10:02pm

De brief wordt er in gehouden omdat recruitment niet innovatief en/of proactief is.

Reactie van John Bruin on 31 mei 2016 at 6:08pm

Hallo Els,

Tja, binnen mijn waarneming zitten de meeste mensen die ooit een sollicitatiebrief geschreven hebben nog steeds op hun vertrouwde plek en melden de duivetil-deskundigen dat een perfecte match gemaakt kan worden aan de hand van video-presentaties en onderbuik-voorwaarden.

Dus ja, de tijd verandert. Dat wat ooit inhoudelijke communicatie werd genoemd is nu platte communicatie wat natuurlijk ook een leuke metafoor is voor het beeldscherm. De wijsheid en informatie zit in dat ding. En daarmee ook de beperking want wat de nieuwe medewerker onderscheid van een beeldscherm is zijn/haar directe communicatie.

En moeten we, gezien de hoeveelheid duiventil-vacatures, nu echt een hele procedure doorlopen, inwerken en beoordelen dat we weer een pauw in dienst hebben genomen ?

Van mij mag het. De grote internetbedrijven (sellers/buyers) maken te veel geld om werving belangrijk te vinden. Maar op je CV staat het wel lullig.