Vanochtend was er bij BNR Nieuwsradio een interview over stress en wat we er als werkgever en werknemer aan kunnen doen om te voorkomen in plaats van te genezen. Er ontstaat een spanningsveld, omdat werknemers het een uitdaging vinden om het bespreekbaar te maken terwijl ze er wel last van hebben.


Ik wil ontslag nemen.
Dit overweegt 1/3 van de ondervraagden van een onderzoek door recruitment organisatie Hays. Zij geven aan serieus te overwegen om ontslag te nemen, omdat ze teveel stress ervaren in hun werk. Het blijkt ook dat jongeren veel last hebben van stress wat mede te maken lijkt te hebben met hun ambities, continu bereikbaar en beschikbaar willen zijn. 

Stress (leren) herkennen als manager.

Verzuim in het algemeen kost gemiddeld € 250,- per dag los van de kosten om (tijdelijk) vervanging te regelen. Door uitval van een collega heeft dit tevens een negatief effect op de rest van het team en een extra belasting qua werkdruk. Als manager kun je leren herkennen wanneer mensen uit je team last hebben van stress. Vermoeidheidsklachten zoals slaapproblemen en een negatieve houding/ humeur zijn belangrijke kenmerken.


Maak het bespreekbaar.
De kern van het onderzoek is om als werkgever stress bespreekbaar te maken om te voorkomen dat het een taboe blijft. Werknemers zijn bang om hun baan te verliezen als ze aangeven dat ze last hebben van stress. Voor HR ligt hier een interessante rol om vanuit openheid het gesprek aan te gaan en als organisatie te zoeken naar een structurele oplossing om de flow te stimuleren in plaats van te blokkeren. Een gezonde mate van stress is prima, maar een overdosis zorgt op termijn voor lichamelijke klachten en een negatieve werksfeer. Hier is niemand bij gebaat. De andere kant is dat er als werknemer ook winst te behalen is om een gezonde balans te vinden tussen werk en privé. Hierbij hoort ook het functioneel leren omgaan met stress, zodat het je energie oplevert.

Evert Heintz is Flow Specialist en Bergklimmer en inspireert mens en organisatie om vanuit vitaliteit in het dagelijkse werk te staan. Zijn bijna doodervaring, waarbij hij 15 meter val in een gletsjerspleet viel, gebruikt hij als metafoor dat we als mens meer kunnen dan dat we vaak denken. Zowel mentaal, fysiek, emotioneel als intuïtief.
Heintz is auteur van het fascinerende boek ‘Een leven lang FLOW’ met het voorwoord geschreven door Wim Hof (The Iceman)

Aantal keer bekeken: 241

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Roel Melchers on 15 november 2017 at 10:18pm

Advies aan werkgever:
Stel forfaitair 'stressbestendigheid' als functie-eis. Mocht een werknemer dan een verzuim claimen omdat hij de stress niet aan kan, kan dat verzuim niet beschouwd worden als veroorzaakt door een ziekte en ben je gevrijwaard van loondoorbetaling ex BW 7:629.