12 krachtige vragen om te stellen aan medewerkers

Medewerkerstevredenheidsonderzoeken (MTO's) zijn niet de beste manier om een relatie op te bouwen met medewerkers. Als jouw bedrijf MTO’s houdt, blijf er vooral mee doorgaan. Maar vraag je leidinggevenden nog iets extra’s te doen. Namelijk het stellen van ‘live’ vragen!

Dit klinkt misschien voor de hand liggend maar  sommige leidinggevenden verzuimen om écht in gesprek te zijn met hun teamleden. En juist sociale verbondenheid is een belangrijke motor voor motivatie bij medewerkers. Medewerkers die zich verbonden voelen met hun leidinggevende en met de organisatie zijn ook loyaler en zetten een extra stap.


Die verbondenheid ontstaat door in gesprek te zijn. En dat ontstaat weer door vragen te stellen. Geef je leidinggevenden daarom tools en inspiratie om tijdens elke 1-op-1 meeting en teammeeting vragen te stellen aan hun medewerkers.


Medewerkers willen praten over hun ervaringen in het team of in het bedrijf. Ze zullen echte, eerlijke en goede informatie geven als een leidinggevende naar hun ervaringen vraagt én het veilig voor hen maakt om eerlijk te zijn.


Door het stellen van vragen en het hebben van een gesprek bouw je als leidinggevende niet alleen een relatie op met je medewerkers, je komt er ook achter wat hen motiveert en wat jij én zij zelf kunnen doen om dat te vergroten.


Hier zijn 12 krachtige vragen om te stellen. Laat de leidinggevenden in je organisatie deze vragen, of een eigen variant ervan, gebruiken in hun één-op-één gesprekken en teammeetings.

 1. Wat maakt jouw werk moeilijker of lastiger dan nodig? Wat zou je werk makkelijker maken?
 2. Welke meetings zijn effectief en voegen waarde toe? Welke meetings zijn niet effectief en moeten veranderen of verdwijnen?
 3. Wat moet ik weten waarvan je het vermoeden hebt dat ik het niet weet?
 4. Welke 3 dingen zullen je bij deze organisatie houden?
 5. Waardoor zou je onmiddellijk weggaan?
 6. Wat zou je willen doen in deze organisatie waar je nog geen kans voor hebt gehad om te doen?
 7. Welke 3 dingen heb je nodig om supergemotiveerd te zijn in je functie?
 8. Welke van jouw vaardigheden heb je in dit bedrijf nog niet gebruikt?
 9. Wat heb je meer of minder van mij nodig om je werk goed te kunnen doen?
 10. Wat zou er moeten gebeuren zodat je je comfortabel voelt om ons als werkgever aan te bevelen bij je vrienden?
 11. Wat is een goed besluit dat we in de laatste 6 maanden hebben genomen? Aan welk genomen besluit twijfel je?
 12. Wat gebeurt er in het team/organisatie waar je bezorgd over bent?

Wees er als leidinggevende alert op dat je jezelf niet meteen verdedigt. Luister naar de antwoorden. Medewerkers willen gehoord worden, dus reageer als het kan maar ontwijk de feedback niet.


Geef aan wat jij leert tijdens deze gesprekken. Geef positieve aandacht aan de medewerkers die het riskeren om jou negatieve informatie te geven. Je hoeft niet met elk stukje informatie iets te doen. Maak kenbaar dat je het hebt gehoord en leg uit waarom je wel of geen actie zult ondernemen.

Vond je dit interessant en wil je meer weten? Download gratis het e-rapport:5 onmisbare prioriteiten voor succesvol en inspirerend leidinggeven

Aantal keer bekeken: 3630

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland