Waar moet je rekening mee houden als je als werkgever je medewerkers in de watten wilt leggen, bijvoorbeeld met een (kerst)cadeau of reisje? Volkskrant Banen belt met Jan de Graaf, adviseur Fiscale Zaken bij werkgeversvereniging AWVN.

‘Een kerstgeschenk moet allereerst een geschenk in natura zijn’, vertelt De Graaf. ‘Dat betekent dat je, in tegenstelling tot vroeger, als werkgever geen geldbedrag mag schenken aan je medewerkers.’ Ook op andere momenten in het jaar kan je de werknemer een cadeau geven. Er hoeft geen specifieke aanleiding voor te zijn.

De meeste werkgevers zullen kiezen voor een cadeau dat niet meer kost dan 70 euro per jaar. ‘Tot die prijs is het eindheffingstarief dat je aan de belasting moet overdragen namelijk 20 procent. Hierbij hoeven geen premies voor de werknemersverzekeringen en de zorgverzekeringswet te worden afgedragen.’

Gulle bui
Voor wie in een gulle buis is en een cadeau boven de 70 euro aanschaft, vervalt het gunstige eindheffingstarief en lopen de belastingkosten voor de werkgever op. Tot een maximum bedrag van 136 euro per cadeau (en in totaal maximaal 272 euro per jaar) geldt het zogeheten ‘gebruteerd tabeltarief’, een tarief dat is afgeleid van het normale tarief in de loonheffing. Dit eindtarief is dus afhankelijk van het loon van de werknemer: hoe hoger het inkomen, hoe hoger het eindtarief. Omdat het gebruteerd eindtarief ook een eindheffing is, vindt de werknemer het geschenk niet terug op zijn loonstrook of loonopgave voor de inkomstenbelasting.

Voorbeeld
Stel, je geeft je medewerkers een geschenk van 100 euro. Dat betekent dat je over de eerste 70 euro een eindheffing van 20 procent ben verschuldigd en over, in dit geval, 30 euro het gebruteerd tabeltarief moet toepassen. Voor de meeste werknemers bedraagt dit tarief ongeveer 72 procent.

Klik voor meer informatie over tariefpercentages voor werknemers onder de 65 jaar op de site van de belastingdienst.
Lees verder op VolkskrantBanen

Bron: Frederieke van Velzen

Aantal keer bekeken: 142

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland