Kijkt HR bij social media alleen maar toe?

HR gaat gelukkig steeds vaker aan de slag met social media. Maar de manier waarop is nog niet om over naar huis te schrijven. "HR laat veel kansen liggen."

Dit zegt Diana Russo, HR-consultant en docent van de opleiding ‘Social media en de HR-praktijk’. Volgens Russo, mede-auteur van het boek HR & Social Media, moet HR veel meer zelf aan de slag met social media en niet alleen maar toekijken. “HR moet de lead nemen, anders komen social media binnen de organisatie nooit van de grond.” Vijf vragen over social media en de rol van HR.

Maakt HR volgens u voldoende gebruik van social media?

“Het gaat in ieder geval een stuk beter dan een paar jaar geleden. Toen werden social media nog sporadisch ingezet en dan vooral op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. HR zag toen echt de toegevoegde waarde nog niet. Nu worden sociale media steeds meer gebruikt, ook intern. De opkomst van WhatsApp heeft wat dat betreft echt drempelverlagend gewerkt; groepsapps bijvoorbeeld worden steeds meer ingezet. Maar ook platformen als Instagram en Snapchat en interne media als Speak App, Yammer of Connections worden steeds populairder. Met al deze platformen breekt nu een nieuwe fase aan.”

Maar heeft HR wel voldoende kennis van al deze ontwikkelingen?

“Hoe het allemaal technisch werkt, dat hoeven HR-managers niet te weten. Wel is het handig als zij experimenteren met de toepassingen, zodat zij beter weten wat de werking en de impact ervan is. HR is wat dat betreft nu wel echt wakker geworden en ziet dat er een taak ligt om de organisatie te helpen bij de bijkomende gedragsveranderingen en te adviseren over de impact op de organisatie. Organisaties worden steeds platter en wendbaarder door social media. Het gaat om anders communiceren, anders samenwerken en anders organiseren met behulp van social media.”

Lees verder op PWdegids.nl

Wilt u meer tips van Diana Russo? Meld u aan voor de opleiding ‘Social media in de HR-praktijk’ op 9 juni.

Aantal keer bekeken: 134

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland