Vijf stappen voor meer bevlogenheid op de werkvloer

Ieder mens heeft successen nodig. Succes geeft een goed gevoel en het motiveert. Stel dat je jezelf tot doel hebt gesteld om een volledige marathon te lopen. Dan weet je dat het beste is om je training op te breken in een serie kleine stappen. Al die kleine stappen brengen je uiteindelijk naar je doel. Namelijk die volledige marathon.

Kleine doelen om motivatie te behouden
Kleine doelen zijn heel effectief. Omdat ze je de mogelijkheid geven om kleine successen te behalen. Elke keer als je zo’n klein doel behaalt heb je weer een overwinning. En juist die kleine successen zijn nodig om je motivatie te behouden. Ze geven je de bevlogenheid om door te zetten op weg naar je ultieme doel.

Datzelfde principe geldt ook op de werkvloer. Ik kom vaak managers tegen die hun teams grote, visionaire jaar- of meerjarendoelen geven. Die doelen zijn inspirerend en goed om voor ogen te houden en na te streven. Maar ze zijn ook vaak wollig en erg breed. En dat werkt ontmoedigend in de dagelijkse praktijk.

Medewerkers missen de link met de taken en uitdagingen waar ze elke dag mee te maken hebben. Het doel lijkt daardoor eindeloos ver weg en is niet motiverend. Daarom zijn grote, visionaire doelen niet effectief in het stimuleren van de bevlogenheid van medewerkers.

Het is veel effectiever om te focussen op dagelijkse, kleine stappen in plaats van de jaarlijkse, statische doelen. Uit onderzoek blijkt dat als medewerkers ervaren dat ze dagelijks voortgang boeken in het werk dit enorm stimulerend werkt voor de bevlogenheid. Zelfs als de voortgang minimaal is! Voortgang in het werk is een belangrijke motivator.

Vijf stappen

Wil je, als leidinggevende, de bevlogenheid van je teamleden stimuleren, zorg dan dat ze dus het gevoel hebben dat ze (dagelijks) voortgang boeken in hun werk. Hier zijn 5 stappen die je hiermee helpen:

Stap 1. Zorg ervoor dat je teamleden helder hebben hoe zinvol hun werk is. En hoe het bijdraagt aan het succes van het team, het bedrijf, de tevredenheid van klanten enzovoort. Die impact hoeft niet iets ‘groots’ te zijn. Het belangrijkste is dat de impact echt is. Op die manier krijgt de voortgang in hun werk meer betekenis voor ze.

Stap 2. Formuleer een inspirerende uitkomst, een groter doel. En breek dit op in kleine, betekenisvolle stukken. Die mini-doelen leiden uiteindelijk naar dat grote doel. Je medewerkers kunnen dan onderweg steeds vooruitgang en successen ervaren. Ze hoeven niet weken, maanden of soms een jaar te wachten op dat ene (mogelijke?) grote succes. Elke kleine stap voorwaarts motiveert.

Stap 3. Help ze voortgang te boeken. Een hulpmiddel hierbij is om 5 a 10 minuten per dag, aan het eind van elke dag, te noteren welke vooruitgang jouw teamleden hebben gemaakt die dag of wat ze juist tegen heeft gehouden om voortgang te boeken. Noteer wat je morgen kunt doen om te zorgen dat je mensen vooruit kunnen.

Stap 4. Vier kleine overwinningen. Vier elke kleine stap voorwaarts of elk mini-doel dat is bereikt. Geef steeds erkenning en waardering voor de vooruitgang die je teamleden boeken. De positieve emoties die je werknemers daardoor krijgen maakt ze meer bevlogen om het einddoel te bereiken.

Stap 5. Vraag je teamleden om elke dag 5 minuten tijd in te ruimen om hun eigen voortgang op te schrijven. Ook de hele kleine (soms onbeduidend lijkende) stappen. En het daarna te bespreken met een collega. Je zult zien dat dit motiverend werkt om de volgende dag weer meer voor elkaar te willen krijgen.

Vond je dit interessant en wil je meer weten?

Download gratis het e-rapport: 5 onmisbare prioriteiten voor succesvol en inspirerend leidinggeven

Aantal keer bekeken: 825

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland