Met geld de prestaties of de motivatie willen verbeteren: dat werkt niet meer volgens onderzoeker Kilian Wawoe. Weg met het oude belonen. In het nieuwe belonen draait het om échte gesprekken. Met een hoofdrol voor HR.

Belonen met een bonus; dat is het oude belonen en werkt echt niet meer, zegt Kilian Wawoe, docent HRM aan de Vrije Universiteit Amsterdam, auteur van ‘Het Nieuwe Belonen’ en spreker op het congres Talent- en Performancemanegement.

Het oude belonen berust op het principe dat geld het belangrijkste is. “Maar dat geldt vandaag de dag alleen nog voor banen met een lage complexiteit. Neem de aspergestekers; die komen hier naartoe om asperges te steken en dat doen ze puur voor het geld. Niet omdat ze zich aan het ontwikkelen zijn. Honderd jaar geleden deden we bij wijze van spreken allemaal dit soort werk. Geld was toen een goed middel voor allerlei doelen. Nu blijkt dat geld eigenlijk helemaal niet meer zo’n geschikt middel is om mensen tot prestaties aan te zetten, om ze tevreden te houden, et cetera.”

Wawoe, die tot 2010 HR-manager was bij ABN Amro, heeft de afgelopen jaren bij verschillende bedrijven hun beloningsbeleid onder de loep genomen. “Dan keek ik vooral naar wat ze er nou eigenlijk mee wilden bereiken. Dan zie je in het beloningsbeleid nog steeds termen opduiken als: prestaties verbeteren, mensen vasthouden, aantrekken enzovoort. Zo werkt belonen niet meer.”

Zes doelen van belonen

In zijn boek Het Nieuwe Belonen onderscheidt Wawoe zes van dit soort doelen: prestaties verbeteren, motivatie vergroten, meer tevredenheid/bevlogenheid, geluk, talentmanagement en eerlijkheid. Dit laatste houdt in dat je het geld eerlijk wilt verdelen in de organisatie. Alleen bij dit laatste aspect speelt geld nog een rol: word ik redelijk betaald ten opzichte van mijn collega’s en de markt? Dat is wat belonen volgens hem eigenlijk is.

“Alle andere doelen uit dit rijtje moeten met andere middelen bereikt worden. Dus als je motivatieproblemen hebt in je organisatie, los je dit niet op met geld. Als je de prestaties wil verbeteren, los je dit niet op met geld. En als je niet genoeg mensen aan kunt trekken, kun je dat ook niet met geld alleen oplossen.”

Lees het volledige interview met Kilian Wawoe op PWnet.

Aantal keer bekeken: 130

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland