Aanpassen arbeidsovereenkomst als oplossing voor ziekmelding

Balen. Een ziekmelding. Extra kosten voor jou als werkgever dus. En vervelend voor je werknemer dat hij ziek is. Hoe gaan we dit zo snel en goed mogelijk oplossen? Hoe doorbreken we de situatie dat je werknemer thuis zit, terwijl jij gewoon het loon moet doorbetalen?

Gelukkig melden veruit de meeste werknemers zich na een ziekmelding, op een gegeven moment ook weer beter. Meestal is dat snel, binnen 1 of 2 weken. Soms duurt het wat langer. Het zal je niet verbazen: het is de meest voorkomende oplossing voor bovengenoemde situatie. Af en toe duurt een ziekmelding (veel) langer. Als je werknemer 2 jaar lang vanwege ziekte zijn werk niet heeft kunnen doen, stopt ook de loondoorbetaling.

Een oplossing die vaak over het hoofd wordt gezien is het aanpassen van de arbeidsovereenkomst aan de nieuwe mogelijkheden van de werknemer. Wat ik recent meemaakte: secretaresse valt uit vanwege reumatische klachten aan de handen. Behandeling slaat aan, werknemer komt terug op de werkvloer, maar merkt dat ze nog maar maximaal 5 uren achter elkaar klachtenvrij kan werken. Op haar verzoek past de werkgever haar contract aan: in plaats van 2 hele en 1 halve dag, gaat ze voortaan 4 x 5 uren werken.

Met het wijzigen van de bedongen arbeid is de werknemer per direct geschikt voor haar eigen werk. Een betermelding dus. In dit geval kwam het initiatief van de werknemer, maar je kunt het natuurlijk ook als werkgever voorstellen. Het is zeker niet in elke situatie de beste oplossing. Maar als je het beide ziet zitten is het een snelle route naar een betermelding.

Mark Idzinga, Januari 2013

Meer dan 4% ziekteverzuim? Check of jouw bedrijf wellicht 1 van deze 3 dodelijke fouten maakt.

Aantal keer bekeken: 1527

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Robin Robart on 6 februari 2013 at 7:52pm

Beste Mark,

Naast eerder genoemde redenen om de medewerker niet beter te melden is de belangrijkste reden om het niet te doen het omzeilen van de wet. Een medewerker heeft 2 jaar recht op loondoorbetaling bij ziekte als hij/ zij niet meer volledig in staat is de bedongen arbeid te doen.

Reactie van Agnieszka van Ruijven-Rojek on 4 februari 2013 at 4:15pm

"Organisatie moet zich aanpassen aan re-integrerende werknemer" - lees: http://www.hrpraktijk.nl/nieuws/nieuws/organisatie-moet-zich-aanpas...
Deze uitspraak bevestigt de noodzaak om per geval maatwerk te verrichten voor zover dit mogelijk is.

Reactie van Ries on 4 februari 2013 at 1:53pm

Mark, je schetst een behoorlijk ideaal plaatje. De opmerkingen van Mieke is dan ook veelal de reden dat een soortgelijk voorstel vanuit werkgever meestal weinig kans van slagen heeft. Noem de woorden "negatief effect op het loon en/of uitkering" en de werknemer zal (en hoeft) niet mee te werken. Beetje open deurverhaal...

Reactie van Mieke Lindhout on 4 februari 2013 at 12:30pm

Dag Mark,

Inderdaad, als beiden dit zien zitten een prima oplossing. De werknemer moet zich er echter wel van bewust zijn (zeker als het uitval door chronische ziekte betreft) dat mochten de klachten nog verder toenemen en nog minder werken aan de orde komt en het tot een WIA aanvraag komt, deze aanpassing van de contracturen een negatief effect op de hoogte van de uitkering heeft. Hierin ligt mijns inziens wel een rol voor de werkgever voor wat betreft informatievoorziening richting werknemer.

Met groet,
Mieke