Anders werken met vier generaties op de werkvloer

“Ze willen niet, ze gaan vooral met vakantie en ze hebben weinig werkethiek.” Het zijn slechts enkele vooroordelen over de nieuwe generatie die de werkvloer opkomt. Hoe laat je als HR jong en oud goed samenwerken? 

Met de komst van de millennials zijn er maar liefst vier generaties op de werkvloer. Hoe leid je dat als HR in goede banen? Volgens Saskia Nijs (parttime promovendus aan de VU, columnist bij het FD en medewerker bij Philips) is het hoog tijd dat de oudere generaties zich eens openstellen voor de jongere generatie.

“Als we gaan luisteren naar de nieuwe generatie, kunnen de oude organisatiestructuren op de schop”, zegt Nijs die op het congres ‘Managen in een onvoorspelbare wereld’ (14 december) een lans breekt voor een innovatieve samenwerking tussen jong en oud. “Managers vragen bijna nooit hoe jongeren het anders zouden doen. Een gemiste kans.” Vijf vragen over innovatief organiseren met de oude en de nieuwe generatie.

Hoe ziet innovatief werken met de oude en de nieuwe organisatie er in jouw ogen uit?
“Er is natuurlijk niet één weg naar de waarheid. Maar de uitdaging is hoe we onze werkwijze gaan veranderen. We laten de jonge generatie nu inpassen in het oude systeem: ze moeten zich voegen naar hoe we vergaderen, hoe we samenwerken, hoe we e-mailen, noem maar op. Maar dit zijn eigenlijk werkwijzen uit de twintigste eeuw, ingevoerd door de generatie die tussen 1980 en 2000 de werkvloer opkwam . Maar zijn die nog wel efficiënt? We vragen niet hoe zij zouden willen werken, maar we leggen ze op hoe wij het doen. Zo vertelde een manager laatst dat ze iedereen standaard op een bepaalde dag thuis laat werken. Daar had ze zelf goede ervaringen mee. Maar toen ik vroeg of dat ook voor de jongeren gold, keek ze me vreemd aan. Misschien zit een 20-jarige er wel helemaal niet op te wachten om in zijn rommelige studentenkamer te werken en gaat hij of zij het liefste naar kantoor. Kortom, veel van onze beslissingen nemen we vanuit onze eigen beleving. We kijken niet wat de jongeren wil.”

Maar wat wil de jongere generatie dan anders?
“Mijn ervaring is dat de jonge generatie heel mondig is, maar dit niet toont op de werkvloer. Ze voegen zich in het systeem. We halen ze binnen omdat ze op de hoogte zijn van de laatste, ‘flashy’ technologieën en zeggen dan : ‘Wij doen het altijd zo’. Maar voor hen draait het niet alleen om de technologie maar ook om de menselijke skills. Zij hechten meer waarde aan interactie, aan de beleving. Ze willen bijvoorbeeld niet alleen maar e-mailen, zoals wij gewend zijn. Liever zien ze dat je even naar ze toeloopt om iets te zeggen. Ze willen face-to-face samenwerken, creatieve oplossingen bedenken en luisteren naar elkaar, in teams aan projecten werken en zo samen tot een succesvol resultaat komen. Voor de jonge generatie is iedereen ook gelijk; iedereen heeft dezelfde inbreng en het maakt niet uit hoeveel strepen je hebt. De lerende organisatie, daar staan ze voor." Lees verder op PW De Gids.

Wilt u ook innovatief organiseren? Saskia Nijs is een van de vele sprekers op het congres Managen in een onvoorspelbare wereld. Reset je Brein en Business ’ op 14 december. Klik hier om u aan te melden.

Aantal keer bekeken: 273

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Rob Rutgers on 2 november 2016 at 4:08pm

Helemaal eens! De nieuwe generatie niet meer wil mailen, vergaderen en werken met alle oude technische middelen. Dit is ook niet meer nodig, er zijn inmiddels veel efficiëntere mogelijkheden. We gebruiken alleen nog steeds de oude middelen omdat we ze gewend zijn, maar de nieuwe organisaties hebben de wind in de zeilen aangezien zij deze ballast niet met zich mee dragen. Werken in communities, mobiel werken en altijd snel bij juiste informatie en/of expertise enz.

Over precies dit thema organiseren wij op 16 november een inspiratieseminar en gaan in op de nieuwe digitale mogelijkheden en de uitdagingen en "Quick-wins" voor het HRM van de toekomst. Willen organisaties jong talent binnenhalen en vasthouden, zullen de oogkleppen af moeten en is het goed om met een open blik te kijken naar de nieuwe kansen en mogelijkheden.

@Saskia, je bent van harte welkom om bij ons deel te nemen, deelname is gratis!

Zie ook:
http://www.hrbase.nl/events/inspiratieseminar-online-samenwerken-ee...