Per 1 januari aanstaande verandert de kantonrechtersformule in het voordeel van werkgevers.
Je zou denken dat het met het zicht op de wijzigingen, rustig zou zijn in onze werkgeverspraktijk, in afwachting van het nieuwe jaar. Niets is minder waar. Onze clienten reorganiseren, saneren en sluiten productielijnen.
Ze krimpen zonder te creperen, door tijdelijke contracten niet te verlengen, geen vacatures op te vullen en personeel actief naar buiten te begeleiden door weinig tot geen perspectief te bieden samen met een redelijke regeling die recht doet aan de huidige formule, maar zonder discussie over een verhogingsfactor. Hoewel de nieuwe regeling pas geldt voor verzoeken die bij de griffie worden ontvangen met ingang van 1 januari 2009, wordt hij wel al ingezet bij de onderhandelingen over de hoogte van de huidige vergoedingen. Lange discussies over hoe hoog de vergoeding moet zijn kunnen voorlopig achterwege blijven, totdat bekend is hoe de kantonrechters met de nieuwe formule omgaan.
Werknemers die kansrijk zijn op de arbeidsmarkt gezien leeftijd en opleiding, zullen in de toekomst een lagere vergoeding krijgen. Werkgevers die financieel aantoonbaar in slecht vaarwater verkeren,hoeven ook minder te betalen. De enige die er op vooruitgaat, is de oudere werknemer. Hoewel de vergoeding tot 31-12-2008 niet hoger is dan het salaris tot de 65 jarige leeftijd van de werknemer, geldt vanaf 1-1-2009 niet perse de 65 jarige leeftijd, maar een eventueel hogere leeftijd als partijen die zijn overeenkomen als pensioenleeftijd. Opgepast dus met de “oudere jongere” die graag door werkt na 65 jaar.

Yvonne Sørensen,
ArbeidsrechtAdvocaat,
SørensenWeijers&Ko
sorensen@swnk.nl

Aantal keer bekeken: 46

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland