Appreciative Inquiry (AI) of Waarderend Organiseren toepassen bij de jaar- en beoordelingsgesprekken

Appreciative Inquiry wordt ook toegepast bij de beoordelingscyclus. Daarbij worden de klassieke methodieken aangevuld op 3 niveaus: (1) de gespreksvaardigheden en -stijl van de leidinggevende en medewerker, (2) het stappenplan en instrumentarium (bvb. het formulier) voor de jaargesprekken en (3) het implementatie- of revitalisatietraject van formele coaching en beoordeling in de organisatie.

In klassieke functionerings- en beoordelingsgesprekken gaat men probleem-analystisch te werk: wat ging er goed, wat ging er niet (goed genoeg) en waaraan ligt dat?
Bij AI beklemtoont men wat positief is in de prestatie van de medewerker, om het zo meer kans te geven te groeien. Dit kan door de benaderingswijze van de leidinggevende te ontwikkelen in de sterktebenadering, meer "de kracht van vragen stellen" in te zetten dan de medewerker voor te schrijven "Wat en Hoe" te doen, de medewerker ook zijn successen te laten analyseren, deze successen te laten vertalen in een droom (en doelstelling) voor de toekomst...

Natuurlijk worden, wanneer nodig, ook de aandachtspunten van de medewerker besproken, zij het steeds als ontwikkelpunten.

Ook bij het gebruik van 360° feedback en competenties zijn er verschillen tussen Waarderend Beoordelen en de meer klassieke aanpak: minder objectief metend en meer voortbouwend op wat al goed/beter gaat.

We hebben voor u ook een overzicht gemaakt van het effectiviteitsonderzoek van AI: werkt Appreciative Inquiry? Of nog beter, werkt Appreciative Inquiry beter dan de klassieke methodieken? We bespreken de werkzame componenten van Waarderend Organiseren en de kenmerken van de organisaties waarin deze aanpak meest kans op slagen heeft.

De bedrijfsinterne personeelverantwoordelijken die me hun naam, functie, bedrijf en e-mail adres sturen ontvangen een e-mail met hyperlinks om de details van bovenstaande gratis en vrijblijvend te lezen en uit te printen (ongeveer 15 A4-tjes).

Beste HRbase leden, ik kijk uit naar jullie ervaringen of verwachtingen met het toepassen van AI bij jaargesprekken!

Aantal keer bekeken: 1015

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland