Hoe een ander perspectief je gelukkiger kan maken op je werk

Nederlanders geven hun werkgeluk gemiddeld een 7,2. Niet slecht, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. Hoewel organisaties de beste omstandigheden voor werkgeluk kunnen creëren, heb je uiteindelijk zelf de sleutel tot werkgeluk in handen.

Jouw ‘droombaan’ vinden kan soms een onmogelijke missie lijken. Misschien zie je beren op de weg: ik heb niet de juiste opleiding of ervaring, het is financieel onzeker of het is te laat om van carrière te switchen. Maar een zinvolle baan die voldoening geeft en past bij wie jij bent als persoon, hoeft niet te betekenen dat je extreme keuzes hoeft te maken. Ook met kleinere stappen en met een andere mindset kun je een stuk dichterbij die droombaan komen dan je denkt.

Hoe vind je jouw roeping?

Volgens professor Amy Wrzesniewski van de Yale School of Management zijn er drie manieren om je te identificeren met je werk: je ziet je werk als baan, als carrière of als roeping. Als je alle werkenden verdeelt over die categorieën, blijken de drie groepen ongeveer even groot te zijn. Het is niet verrassend dat die laatste groep het gelukkigst is in hun werk. Ook zijn ze er beter in om hun werkzaamheden zo in te richten dat ze passen bij waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden.

Hoe bereik je dit? Hoe vind je jouw roeping? Daarvoor moet je eerst kijken naar hoe je jij je identificeert met je huidige baan. Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Wat is het meest zinvolle deel van mijn werk?
  2. Ervaar ik emotionele voldoening aan het einde van mijn werkdag?
  3. Zou ik deze baan hebben als ik het salaris niet nodig had?
  4. Wil ik verdere carrièrestappen maken of ben ik gelukkig met deze functie?

Zie je je werk als ‘gewoon een baan’ en ben je er tevreden mee? Dat is ook goed. Je hóeft geen emotionele band te hebben met je werk. Misschien haal jij je geluk uit je leven daar omheen: familie, vrienden of hobby’s. Er is ook niks mis mee als je je baan ziet als onderdeel van een groter carrièreplan, zolang die maar bij jou als persoon past en aansluit bij je voorkeuren en talenten. Geen van de drie oriëntaties is beter dan de anderen.

Het is ook niet zo dat de ene functie altijd wordt ervaren als ‘gewoon een baan’ en de andere functie als roeping. Een fietsenmaker kan bijvoorbeeld een van de volgende drie oriëntaties hebben:

  • Baan: ‘Ik doe dit werk omdat ik het kan en ik geen andere baan kon vinden. Het brengt brood op de plank, maar het is niet mijn passie. Tijd doorbrengen met familie en vrienden geeft mij écht voldoening.’

  • Carrière: ‘Ik wil mezelf ontwikkelen. Ik wil niet alleen alles weten van fietsen, maar ook van leidinggeven. En op een dag wil ik deze zaak overnemen. Het lijkt me gaaf om de beslissingen te kunnen nemen en door mijn collega’s te worden gezien als voorbeeld.’

 

  • Roeping: ‘Het geeft mij veel voldoening om klanten te helpen en hun problemen zo snel en goed mogelijk op te lossen. En ik vind het gewoon prachtig om aan fietsen te sleutelen, daar kan ik me helemaal in verliezen. Het maakt mij gelukkig als ik een klant tevreden maak of als ik collega’s kan helpen. Ik ben onderdeel van het succes van deze zaak.’

Een roeping klinkt misschien als een ‘hoger doel’. Maar bovenstaand voorbeeld laat zien dat als je je droombaan of roeping wilt vinden, het niet nodig is om je huis te verkopen en naar de andere kant van de wereld te verhuizen om daar goede dingen te doen. Ook als fietsenmaker in Nederland kun je jouw passie en waarden verwezenlijken. Sterker nog: ik denk niet dat er maar één baan is die jouw roeping is. Het gaat vooral ook om je eigen mentaliteit.

Hoe nu verder? Drie tips

Als je het gevoel hebt ‘vast’ te zitten in een baan die je niet bevalt, probeer dan het volgende:

Verander je instelling
Verander je mindset. In plaats van op negatieve gevoelens te focussen, kun je kijken hoe jij bijdraagt aan het succes van de organisatie. Jouw verantwoordelijkheden, hoe klein ook, hebben waarschijnlijk wel degelijk een positieve impact. Door je instelling te veranderen, vind je mogelijk een nieuw doel binnen je huidige functie.

Gebruik je sterke kanten

Wat is het beste deel van je werkdag? Het antwoord daarop zegt iets over de taken waarbij jij je sterke kanten benut. Inzicht daarin is belangrijk, omdat het gebruiken van je sterke kanten de kans op werkgeluk vergroot. Ook hangt je ‘passie’ of roeping vaak samen met iets dat je van nature al goed kunt. Ga vervolgens ‘jobcraften’: je baan zo vormgeven dat die aansluit bij je talenten en interesses.

Blijf netwerken

Zoek contact met collega’s of mensen buiten jouw bedrijf die een interessante baan hebben. Netwerken is een goede manier om meer te weten te komen over het type werk dat jou het best ligt. Bovendien vinden mensen het vaak leuk om te vertellen over hun baan. Grote kans dat je geïnspireerd raakt en een beter beeld krijgt bij jouw roeping. En met een groter netwerk kan er zomaar toevallig iets op je pad komen.

Aantal keer bekeken: 369

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland