Recentelijk had ik een heel leuk gesprek met een vakgenoot. We spraken over de mooie kanten van het vak en ook de lastige onderdelen die het soms met zich meebrengt. Immers, HR kan best wel eens eenzaam voelen, omdat je het gevoel kunt hebben dat je tussen managers en medewerkers in staat. Ook is het nog steeds een uitdaging om duidelijke en smart KPI’s af te spreken, waardoor de toegevoegde waarde van het vak soms meer op gevoelsbasis dan op harde criteria is aan te geven.

Startende collega’s
We constateerden dat het zeker voor startende vakgenoten lastig kan zijn om een positie te bepalen en de belangen van de organisatie in de breedte te dienen. Dus niet het hulpje te zijn van de leidinggevende, maar ook niet het zogenaamde “meehuilen met de wolven”. Overigens vind ik het een lastige spreekwoord om medewerkers te vergelijken met wolven, maar dat terzijde. Niet elke leidinggevende is even duidelijk wat hij verwacht van de HR medewerker. Dan kan het erg zoeken zijn om de toegevoegde waarde van het vak en daarmee ook helderheid te krijgen over wanneer goed nu ook gewoon goed genoeg is.

Het verschil tussen seksen
Ik gaf aan dat het mij opviel dat het vooral de jonge vrouwelijke vakgenoten waren die dusdanig worstelen met de verschillende ballen in de lucht houden en de onduidelijke feedback dat zij meer spanningsklachten en zelfs overspanningsklachten lijken te ervaren dan mannen in vergelijkbare positie en ervaring. Mijn vraag aan mijn collega was of het gebrek aan brede beeldvorming is van mij (kom ik te weinig startende jonge mannen tegen? Valt elke overspannen jonge vrouw mij gewoon meer op?) of is het nu werkelijk zo.

We trokken samen de conclusie dat HR zeker een grote aantrekkingskracht op vrouwen uitoefent. De mannelijke collega’s zijn vaker een uitzondering in een team dan dat ze de meerderheid vormen in een team. Maar we kennen ze wel allebei en in vergelijking is hun uitval minder vaak door spanningsklachten dan bij vrouwen.

Verschillende hypotheses
Vanzelfsprekend was dit een mooie gelegenheid om het eens af te pellen of we hier een verklaring voor konden vinden. En eerlijk is eerlijk: we hebben wel een aantal hypotheses, maar krijgen ze niet getoetst voor onszelf als doorslaggevend waar.
Wat we constateerden, is dat mannen veel vaker vanwege lichamelijke klachten langdurig uitvallen dan vrouwen en dat vrouwen vaker langdurig lijken te verzuimen wegens Psycho-Sociale Arbeidsbelasting. Dus als er langdurige uitval is dan lijkt er een andere oorzaak of wordt het bij mannen anders gelabeld omdat het minder acceptabel is om uit te vallen wegens PSA bij mannen?

Een andere hypothese was dat vrouwen meer behoefte hebben aan duidelijke feedback, omdat ze het graag goed willen doen en meer dan mannen afhankelijk zijn van goedkeuring van anderen. En als dat zo is, komt dat dan voort uit opvoeding dan wel is het aangeboren/ evolutionaire overlevering?

Een die we zeker niet kunnen bewijzen en dus maar terzijde hebben geschoven, is dat we niet kunnen bewijzen dat vrouwen meer perfectionistisch zijn dan mannen of dat mannen gemakzuchtiger zijn dan vrouwen. Die hebben we dus maar laten zitten.

De laatste hypothese die we bespraken is dat het voor mannen gemakkelijker zou kunnen zijn om steun te vinden in hun netwerk over carrièrekansen en dat vrouwen meer het gevoel hebben dat ze zich moeten bewijzen. Dat zou betekenen dat zeker de ervaren rotten in het vak minder steun geven aan vrouwen dan aan mannen.

Nog geen antwoord
Kortom we hadden een bijzonder gesprek en een zeer leuke avond tijdens een kerstborrel. Maar we gingen uiteindelijk wel met meer vragen weg dan we gekomen zijn. Dus ik ben erg benieuwd of het beeld dat meer jonge vrouwen last hebben van PSA-gerelateerde klachten dan mannen überhaupt ook verder gesteund wordt in het vakgebied. En als dat zo is, wat we er aan kunnen doen om het hen gemakkelijker te maken in het vinden van hun weg.

Aantal keer bekeken: 142

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Volg ons ook via

   

Meest gelezen vandaag

HR nieuws

HR onderzoek

+ Toevoegen               Alles bekijken

HR Marktplaats

+ Toevoegen               Alles bekijken