Goed werkgeverschap of economische maatregel?
Onlangs heb ik deelgenomen aan een workshop met het thema “Enthousiasme en groei van medewerkers in uw organisatie”.
Vanuit mijn functie als HRM-adviseur vind ik het erg belangrijk dat de medewerkers binnen ons bedrijf enthousiast zijn over hun werk, hun werkgever en hun loopbaanmogelijkheden.
Thema’s als “binden en boeien” en “regie van de eigen loopbaan” kwamen in deze workshop dan ook volop aan de orde.

Binden en boeien
Aan het einde van de dag was er één boodschap die me het meest aansprak en die me daarom ook het meeste is bijgebleven. Wanneer mensen enthousiast zijn over hun werkzaamheden, werkomgeving en loopbaanmogelijkheden, heb je als werkgever het beste middel in huis om je medewerkers te binden en te boeien.
Iedereen wil een leuke baan, goede werksfeer en ontwikkelmogelijkheden. Dat is bijna vanzelfsprekend, of je nou starter bent op de arbeidsmarkt, veel werkervaring hebt, jong bent of al wat ouder. Het zou zelfs zo vanzelfsprekend moeten zijn dat de noodzaak of een organisatie hier iets mee doet niet eens meer hoeft te worden besproken. De enige vraag die organisaties zich zouden moeten stellen is de wijze waarop zij er iets mee gaan doen.

Uitvergroting
Wat ik nou heel typerend vind is dat dit onderwerp momenteel uitvergroot wordt voor één specifieke groep medewerkers, namelijk de ouderen. Alsof het alleen voor die ene doelgroep van toepassing is en alsof het op allerlei nieuwe inzichten gebaseerd is. Ik zie dit terug bij actuele onderwerpen zoals het pensioenakkoord en de miljoenennota.
In die context wordt vooral gesproken over duurzame inzetbaarheid van oudere medewerkers en scholingsmogelijkheden om mobiliteit te bevorderen.
Volgens mij is het toch zo dat thema’s als duurzame inzetbaarheid, scholingsmogelijkheden en mobiliteitsbevordering voor alle medewerkers van belang zijn en niet specifiek voor de oudere medewerkers.

Geen financiële maatregel, maar HRM-beleid
Ik durf te beweren dat, wanneer een werkgever duurzame inzetbaarheid, scholing en mobiliteit voor het personeel hoog in het HRM-vaandel heeft staan, het alleen goede resultaten op kan leveren als daar vanaf het moment dat iemand in dienst komt al mee gestart wordt. Zo investeer je in enthousiaste, gemotiveerde medewerkers die het vanzelfsprekend vinden dat ze zich ontwikkelen, plezier in hun werk ondervinden en werk doen dat past bij hun mogelijkheden, levensfase en kennisniveau.

Ik durf zelfs te beweren dat wanneer een werkgever pas gaat investeren in duurzame inzetbaarheid, scholing en mobiliteit wanneer een medewerker wat ouder wordt, dit te laat is! Het zou in dat geval niet tot het resultaat leiden dat deze medewerker op een gezondere manier langer door kan werken in verband met de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd.

Economisch belang of goed werkgeverschap?
Daarmee wil ik niet zeggen dat ik tegen de maatregelen ben, die momenteel door de regering worden aangekondigd. Helemaal niet !
Ik ben er wel op tegen wanneer het niet voor alle mensen die deel (willen en kunnen) nemen aan het arbeidsproces, van toepassing zou zijn. Nu wordt het in het kader van het bereikte pensioenakkoord ineens heel belangrijk. In die context krijgt het de “smaak” van economisch belang en de plicht op deelname aan het arbeidsproces. Terwijl het juist breder getrokken moet worden omdat het ook moet gaan om goed werkgeverschap en het recht op deelname aan het arbeidsproces.
Tijdens de workshop bleek gelukkig dat mijn mededeelnemers, zowel HRM-adviseurs als managers, die mening met mij delen.

www.driessen.nl

Aantal keer bekeken: 1419

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Wiesje van Wijnen on 10 november 2011 at 2:23pm

Beste Miriam,

Dank voor deze leuke referent aan onze workshop en toevoeging van jou gedachtengang!
Ik kan niet anders dan het met je eens zijn en hoop dat we elkaar in de toekomst nog eens mogen treffen.

Met vriendelijke groeten,

Wiesje van Wijnen
Thaeles

Reactie van Bibian Oude Egberink on 27 september 2011 at 7:07pm
Hoi Miriam,

ik ben het helemaal met jou eens!! Zelf verkondig ik altijd dat pas als er binnen een organisatie (dus zowel bij de individuele medewerker als bij de organisatie zelf dan het management) voldaan word aan de kernwaarden Passie, Motivatie en Betrokkenheid er van succes gesproken kan worden. Succes in de zin van het vergroten van motivatie en betrokkenheid van de medewerker en hiermee het vergroten van het rendement van de medewerkers en dus meer rendement voor organisatie. Uiteindelijk krijg je hiermee de juiste man op de juiste plek.
In mijn coaching en training zoek ik de absolute grens op van de intrinsieke motivatie van de medewerker. Ik houd zowel de organisatie en medewerker de spiegel voor! De rest komt vanzelf.
En het heeft helemaal niets te maken meet leeftijdsgroepen of generatiekloven of dergelijke. Het ontbreken van passie, motivatie en betrokkenheid komt in alle functies voor en bij alle leeftijden en alleen als hier door beide partijen aan gewerkt wordt zal het uiteindelijk leiden tot meer tevredenheid en meer effeciency bij medewerkers.
Helaas is het zo dat organisaties pas geld gaan investeren in trainen en coachen wanneeer er bij een of meerdere medewerkers iets aan de knikker is. Terwijl voorkomen beter is dan genezen, toch?