Ik denk dat iedere lezer van HR Base nu wel weet hoe ik over bonussen denk. Maar dat lang niet iedereen dezelfde reserves heeft als ik, blijkt wel uit het recente nieuws.

Zo kondigde Philips topman van Houten aan de bonussen voor individuele prestaties te willen verhogen. Hij wil bij zijn bedrijf een bonuscultuur in het leven roepen. Het plan is om 7 tot 12 procent van het jaarsalaris variabel te maken. Dit moet de prestaties in het concern bevorderen, zo meldt het Financieele Dagblad. Het bonussysteem past in de cultuuromslag die van Houten wil doorvoeren.

Maar dat leidt helemaal niet altijd tot betere prestaties. Dat stelt FNV Bondgenoten desgevraagd. “Een individueel systeem zorgt voor onduidelijkheid, onder meer omdat de beoordelingsgesprekken niet transparant zijn". Bovendien, zegt Ron van Baden, bestuurder van FNV Bondgenoten. “Grote groepen personeel staan daar niet om te springen."

Afschaffen
Kennelijk wil Philips nog graag dezelfde lessen krijgen, die de banken inmiddels hebben geleerd. Want wat lees ik tot mijn groot genoegen in diezelfde FD? “Verbied bonussen binnen de financiële sector, voor zover ze gerelateerd zijn aan winst- of omzetdoelen.” Die oproep doet een groep vooraanstaande economen onder leiding van voormalig Rabo-topman Herman Wijffels. Dat bonusverbod zou niet alleen bij banken moeten gelden, maar ook voor tussenpersonen, accountants en juristen.

Opvallend. Economen hebben er nog wel eens diametraal anders over gedacht. Die hielden zich niet op met motivatie en andere cognitieve theorieën die verklaren waarom bonussen mensen kunnen veranderen in onhebbelijke egoïstische creaturen.

Die kwamen niet veel verder dan te concluderen dat mensen harder gaan lopen als je hen een worst voorhoudt. Zoals de Rotterdamse hoogleraar economie Dur die probeert ons onderwijsbestel te verbeteren door docenten variabel uit te betalen naar gelang zij meer studenten afleveren aan de maatschappij.

Het kan verkeren…

Waar sta jij?
Op de site 925 kwam ik een aardige enquête tegen. Mag ik ook jou eens om je mening vragen?
Bonussen:
1. Tuurlijk. Als je wil dat mensen harder gaan lopen, moet je ze belonen.
2. Werkt niet voor iedereen. Dus het overall effect is verwaarloosbaar.
3. Bonussen? BONUSSEN?!! *spuugt* Hoe durven ze.

Waar ga jij voor? 1, 2 of 3?

Rolf Baarda is directeur van Bureau Baarda, belonings- en talentmanagement, HRD en organisatievraagstukken
www.bureaubaarda.nl

Aantal keer bekeken: 466

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Jacco van den Berg on 19 december 2011 at 6:00pm

Rolf,

Bijgaand mijn laatste column in Personeelbeleid. Ik geef Philips een rapportcijfer 6+
http://www.vandenbergtraining.nl/images/stories/artikelen/columnPhi...

Zo denk ik er dus over!

Jacco

Reactie van Rolf Baarda on 13 december 2011 at 2:24pm

Dag Dick, je toevoeging is scherp geanalyseerd! Bonussen als windowdressing voor de feitelijke situatie. Hebben anderen hier ook een mening over?

Reactie van Rolf Baarda on 2 december 2011 at 8:50pm

Of lees het boek 'Bonussen' van Patricia de Wit. Daarna weet je precies wat je wel en niet kunt met variabele beloning.

Reactie van Roel Zijlstra on 2 december 2011 at 8:27pm

Bonussen : Lees het boek " Drive" . Daniel Pink.
10 m2 omspitten= 100 euro / 20 m2 omspitten= 250 euro Dan werkt het wel.....
Ingewikkelde opdrachten met veel variabelen? Bonus werkt contraproductief...... zie het vele wetenschappelijke onderzoek in boven genoemd boek of kijk op you tube : http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc