Is Gordon antisemiet? Deze vraag werd relevant naar aanleiding van een aanvaring tussen Gordon en Lodewijk Asscher in de sociale media.

Beetje dom?

Hoe erg is het dat Gordon een grapje maakt over, in zijn ogen, een graaiende “Joodse” Barbara. Typisch gevalletje van een beetje dom? Wel zo ernstig dat RTL-Boulevard op moest komen voor onze grondwet en de vrijheid van meningsuiting. De redactie zag zich genoodzaakt na een reprimande van de tweede man van ons land aan het adres van Gordon de uitspraak van laatstgenoemde te moeten duiden. “Iedereen weet toch dat Gordon van de grappen en grollen is? Bovendien verzorgt hij optredens op Joodse bruiloften”. Ja voor veel geld zeker denk ik dan… of is dat cynisch?

Democratisch denkmodel

Gelukkig mag in ons land vrijwel alles worden gezegd en geschreven en hoeven wij geen pleinen te bezetten, hoewel minderheden en onderdrukte meerderheden op die manier in niet democratische landen hun stem kunnen laten horen, waar dan weer niets mis mee is in mijn westerse democratisch denkmodel.

Effe dimmen!

Toch zeg ik: “Effe dimmen!” Woorden kunnen, op hoge toon en met stemverheffing uitgesproken verwonden en leiden tot conflicten. “Knettergek, doe effe normaal man, doe zelf effe lekker normaal!” Heren, heren, dat geeft geen pas! Hoewel dit watjes taal is vergeleken bij wat we tegenwoordig op de voetbalvelden horen. Waar dat toe kan leiden hebben we helaas ook na het doodschoppen van een grensrechter nog herhaaldelijk kunnen waarnemen. Brrr. waar gaat dit naartoe. Die vrijheid geldt zo mogelijk onbeperkt voor hetgeen je denkt. Wat de voorzitter van de eerste kamer bezielde om in een kranteninterview met de ganse Natie te delen “dat het weren van Geert Wilders uit de commissie van in- en uitgeleide in zijn achterhoofd heeft gespeeld” is mij een raadsel. Ik zou Geert ook niet als eerste in het team kiezen dat de nieuwe vorst “voor de voeten mag lopen” bij zijn kroning. De prangende vraag is: “Werd Geert geweerd, of gediscrimineerd door de voorzitter van de eerste Kamer? Roepen dat je anciënniteit toepast en de langstzittende politicus passeren voor de commissie van in- en uitgeleide is vreemd. Cynisch kan je, maar daar leent de ernst van de zaak zich niet voor, daar nog best leuke grappen over bedenken… ”. Het gedraai en konkelen om het eigen blazoen te zuiveren tast geloofwaardigheid aan en is een bron van conflicten. Ziedaar, de tweede kamer in rep en roer, de voorzitter van de eerste kamer onder vuur en inmiddels afgetreden. Gelukkig is het conflict met heel veel achterkamer gesprekken, diplomatie en mediation gesmoord en hebben we nog een regering in deze barre crisistijd.

Buiten de pot gepiest?
Toon dan daadkracht! Kom recht voor zijn raap uit voor wat je hebt gezegd en of gedaan. Blijf eerlijk! Heb je buiten de pot gepiest? Neem dan je verantwoordelijkheid en doe wat je te doen staat. Vrijheid van meningsuiting betekent niet dat je ook alles maar moet zeggen wat er in je opkomt, zelfs niet als iets in je achterhoofd heeft meegespeeld. Vrijheid wordt echt niet beperkt door na te denken over de woorden die je kiest, of door een soms nog effectiever zwijgen, vrede wel. Wij kennen immers niet voor niets het gevleugelde gezegde “Spreken is zilver, zwijgen is goud”. Voor sommigen van ons kan het geen kwaad dit principe eens nader te beschouwen, dat kan een hoop ruzie schelen. Dat noem ik verantwoordelijkheid van meningsuiting.

Aantal keer bekeken: 383

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland