CNV BedrijvenBond wil af van boetes bij deeltijd-WW

Voorzitter Jaap Jongejan van de CNV BedrijvenBond wil op korte termijn iets doen aan de boetebepaling in de huidige opzet van de crisismaatregel deeltijd-WW. “Het gaat er om dat we een eerlijk spel gaan spelen; werkgevers, werknemersorganisaties en overheid.

Dan kunnen we met de deeltijd-WW de spreekwoordelijke deuk in het pakje boter slaan. En hebben we een serieus middel om de crises in de bedrijven het hoofd te bieden."

De bondsvoorzitter onderkent de huivering bij werkgevers om gebruik te maken van de deeltijd-WW. De regeling levert namelijk een boete op als - na benutting - alsnog binnen 26 weken worden overgegaan op (collectief) ontslag. In zo'n geval moet de betreffende werkgever alsnog alle WW-uitkeringsgelden zelf betalen.

"Ik vind dat we een bepaald vertrouwen in elkaar kunnen uitoefenen", stelt Jaap Jongejan. "In sommige gevallen stroomt de emmer over en is ontslag niet te vermijden. Maar laten we niet gaan spelen met mensen. Werknemers hebben recht op een eerlijke behandeling. En daar hoort een maximale inzet bij van de werkgever om het allerergste - permanent baanverlies - te voorkomen. Daartoe is nou juist die deeltijd-WW als maatregel bedacht."

De voorzitter van de CNV BedrijvenBond wil dan wel tegelijkertijd die andere harde afspraak maken met de werkgevers: "Als wij als werknemersorganisatie een eerlijk spel voorstellen dan verwacht ik eerlijk tegenspel. Dus niet een ontslagaanvraag om een of andere duistere grond, op welk moment dan ook. Ik herhaal nog maar eens: als een bedrijf serieus in de problemen zit wil mijn vakbond de helpende hand toesteken. Laten we met elkaar afspreken dat soort trucjes niet uit te halen. Laten we regelen dat we deze crisis gezamenlijk zo snel mogelijk uit de weg duwen. En daar zijn zo oneindig veel mogelijkheden voor. En met maatwerk, per bedrijf, per bedrijfstak of zelfs per bedrijventerrein is erg veel mogelijk. Wantrouwen leidt tot niets; vertrouwen wellicht tot een snel einde van deze crisis."

Via Intermediair PW

Aantal keer bekeken: 77

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Jozefa van der Veen on 20 april 2009 at 12:46pm
Aardig van de CNV Bedrijvenbond dat ze met de werkgevers mee willen denken. Als ze dan toch iets willen toevoegen aan het boete verhaal, dan is het misschien een tip om ook mee te nemen dat de boete in zijn geheel vervalt als het bedrijf alsnog failliet gaat en alle werknemers gedwongen op straat komen te staan.

Hoe zit het eigenlijk met dat serieuze middel om de bedrijven de kans te geven om het hoofd boven water te houden tijdens de crisis. Collega BedrijvenBond FNV maakt de regeling voor de werkgever heel erg onaantrekkelijk door de lat met eisen dusdanig hoog te leggen dat de voordeelssituatie van de regeling practisch om zeep geholpen. Ik ben wel heel erg benieuwd hoe de bedrijvenBond CNV hier dan over denkt!