De meeste mensen stappen ‘s ochtends in de auto of trein naar hun werk en doen in de namiddag het omgekeerde. Dit is niet anders dan mijn opa’s die op hun fiets naar de mijnen reden om daar te werken en ‘s avonds terug te keren. Zij werkten hun hele leven bij de Staatsmijnen.

Meer banen, meer rollen
Werknemers nu zullen veelal meerdere werkgevers hebben. Door internet en mobiele telefonie is thuiswerken voor meer en meer mensen mogelijk. Werk verandert in snel tempo. In het lounge-achtige koffietentje bij mij op de hoek zit elke dag een aantal, veelal, jongere zelfstandigen met hun laptopjes te typen, skypen en bellen. Zij hebben geen kantoor meer. Het aantal zelfstandigen in Nederland is bijna 1.000.000. Het aantal mensen dat twee banen heeft, stijgt ook. Soms om de touwtjes financieel aan elkaar te knopen, soms omdat iemand één baan te beperkend vind. Andere mensen vullen het gemis in hun baan in met vrijwilligerswerk, betaalde nevenactiviteiten of studie.

De uren dat we niet werken, zijn we veelal bezig met gezin of familie. Voor de een betekent dit een rol als mantelzorger, voor de andere tijd besteden aan gezin en/of kinderen. En dit tot ons 67e jaar. Hoe we ons leven invullen, zal voor een ieder verschillen. Maar de employee-lifecycle is snel aan het veranderen. Organisaties moeten zich vernieuwen in arbeidsvoorwaarden om talent aan te blijven trekken, maar ook om het beste uit hun mensen te halen, elke dag tot hun pensioen.


Tijd
Tijd wordt een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Flexibel werken, ouderschapsverlof, of het kunnen nemen van een sabbatical zijn hier voorbeelden van. Ze geven tijd wanneer iemand dit nodig heeft. Om als vader tijd en aandacht aan je pasgeboren zoon of dochter te geven, om elke vijf jaar een lange vakantie of sabbatical op te nemen om op te laden en na te denken of je nog wel op je plek zit in de organisatie. Of studieverlof om een nieuw vak te leren, omdat je weet dat jouw vak over enkele jaren niet meer bestaat.

Natuurlijk blijft een salaris belangrijk. Immers, er moet brood op de plank en ook de hypotheek of huur moet betaald worden. Maar werknemers moeten zich voorbereiden op een langer werkend leven dan mijn grootvaders die met hun 55e met pensioen gingen. Werknemers moeten zorgen dat ze mentaal en fysiek vitaal zijn tijdens hun hele werkende leven. En dat ze in zichzelf geïnvesteerd hebben als hun werk verdwijnt.


Combineren
Niemand hield het in 1965 voor mogelijk, maar in vijf jaar tijd waren alle mijnen gesloten. Mijnwerkers die niet in een ander vak hadden geïnvesteerd, hadden vaak geen inkomsten meer. Maar nu weten we dat het onze eigen verantwoordelijkheid is om arbeidsmarktfit te blijven.

Voor investeren in vitaliteit en vakmanschap is (vrije) tijd nodig. Opneembaar wanneer de medewerker het nodig heeft. Soms betaald, soms als investering in zichzelf. Hij of zij is immers verantwoordelijk voor de eigen loopbaan. En hoe hij of zij deze naast alle andere verantwoordelijkheden en rollen - zoals vader, moeder student, opa, vrijwilliger, mantelzorger - kan combineren.

Aantal keer bekeken: 1081

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland