Er zijn meer werknemers met meer banen. Volgens het CBS hebben bijna een half miljoen Nederlanders inmiddels twee banen. Dat is bijna 8% van alle werknemers. Twee derde combineert twee banen als werknemer. 

De grootste groep betreft personen die een baan als werknemer (loondienst) combineren met werk als zelfstandige (ZZP/freelance). Verder is opvallend dat veel jongeren meerdere banen combineren. In vergelijking met andere Westerse landen scoort Nederland goed op het aantal parttimers, maar ook op het aantal mensen met twee banen.

Pure noodzaak

Een deel van de mensen met twee banen kiest hier niet voor uit luxe, maar pure noodzaak, omdat ze anders niet rond kunnen komen. Verder is er een tendens waarneembaar dat fulltime banen worden uitgehold naar parttime banen (onder anderes door technologie) en dan heeft de werknemer dus een extra baan nodig om aan een fulltime salaris te komen.

Slashing

Er zijn ook mensen die er heel bewust voor kiezen om twee (of meer) banen tegelijk te hebben. Dat doen ze dan om meer afwisseling te hebben of zich verder te ontwikkelen. Met name jongeren lijken hier meer voor te kiezen. Dit fenomeen noemt men slashing.

Verder hebben steeds meer mensen behoefte om voor zichzelf te beginnen. Dit wordt overigens door het UWV ook sterk gestimuleerd. Echter, het blijft onzeker om dat direct voltijds te doen, dus begint men vaak parttime met een eigen bedrijf en blijft men parttime in loondienst.

Flexibilisering

De arbeidsmarkt flexibiliseert in rap tempo. Vaste banen worden steeds minder gegeven en de Wet Werk & Zekerheid zal (onbedoeld, het tegenovergestelde werd beoogd) dit verder versterken. Het aantal tijdelijke contracten zal verder toenemen en ook de payroll-constructie groeit gestaag.

Conclusie

De fulltime parttimers, dus de mensen die twee of meerdere parttime banen combineren om aan een fulltime baan (lees: fulltime inkomen) te komen hebben de toekomst ! Werkgevers dienen hier op te anticiperen en werknemers moeten ook nadenken wat deze nieuwe realiteit voor hen betekent of kan betekenen.

De fulltime parttimer heeft de toekomst!

Aantal keer bekeken: 854

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Erik Bouwer on 24 november 2014 at 9:58pm

Helemaal mee eens. In veel andere landen is het fenomeen van meerdere banen naast elkaar al lange tijd aan de orde. Toekomst van werk, ook in NL, zit in flexibiliteit en wendbaarheid en daar past een vaste baan van 40 uur steeds minder goed bij. Zie ook: http://www.toii.nl/de-toekomst-van-werk-3/