Gokverslaving of problematisch gokken is door collega’s moeilijk te herkennen. De gokker sluit zich, terwijl hij (of zij) bezig is, helemaal af voor zijn omgeving. Hij is er ook buiten het spel in gedachten obsessief mee bezig, maar je ziet het niet aan zijn gedrag, je ruikt het niet en er zijn geen lichamelijke verschijnselen. De gokker loopt vaak met een geheim rond, wat wel een gespannen houding kan verklaren. Uiteindelijk ontstaan toch problemen doordat hij geld leent en niet terugbetaalt, een loonbeslag komt uit de lucht vallen of er blijkt fraude of diefstal. Als leidinggevende denk je dan niet meteen aan een gokprobleem. Toch is het goed om de betrokkene ook hier op te bevragen.

De kassier was een zeer gewaardeerde boekhouder, die groot vertrouwen genoot van zijn superieuren. Hij controleerde de kas en we gaan toch de controleur niet controleren? Of wel? De accountant bracht een merkwaardig groot kasverschil aan de oppervlakte wat al geruime tijd bestond. Natuurlijk had onze kassier niet gestolen maar “geleend”. Bij doorvragen bleek zijn gokprobleem, maar hij had gedacht dat hij wel weer zou winnen en het verschil dan zou terugbetalen. De accountant was gewoon even te vroeg. De werkgever had hier een overtuigend ontslagdossier in handen, maar besloot toch de kassier nog een kans te geven, mits hij zich liet behandelen.

In deze casus bleek de heilzame werking van het openbreken. De kassier was in zijn privéleven zwaar belast en sprak daar niet of nauwelijks over. Gokken was een vlucht waarbij je even totaal weg kunt zijn en alles kunt vergeten, tot je weer bij zinnen komt natuurlijk. De hulpverlener heeft geholpen om ook thuis opening van zaken te geven. Er zijn concrete maatregelen genomen om herhaling te voorkomen en er is een terugbetalingsregeling afgesproken met de werkgever. De openheid heeft de werk- en de privérelatie zelfs verbeterd.
Het bedrijf heeft goede boekhouder behouden.

Theo Willemse is adviseur bij Consistent VOF verslavingspraktijk, specialisten in voorlichting, advies en behandeling van verslavingsproblemen op het werk. Zie ook www.consistent.nl

Aantal keer bekeken: 96

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Jeroen on 14 oktober 2010 at 8:04am
Hoi Theo,

Leuk te lezen dat het ook goed kan aflopen.