Salaris moet niet alleen extern, maar ook intern kloppen

Tussen salaris en geluk blijkt een paradoxale relatie te bestaan. Indien het loon boven een bepaalde grens komt, leidt een verdere verhoging niet tot meer tevredenheid of geluk. Maar hoe die rijkdom is verdeeld binnen de groep wel.

Wetenschappelijk onderzoeker Stefan Klein: "Het gaat niet om de absolute welstand van individuele personen, maar om de evenwichtige verdeling van goederen binnen een groep. Indien geld of goederen binnen een groep mensen oneerlijk is verdeeld, lijden de "have-nots" aan stress en zijn ze ongelukkig.

Klopt.

Toch is dit slechts één kant van het verhaal. Want niet één, maar twee begrippen zijn belangrijk om in ogenschouw te nemen als het gaat over de tevredenheid met het salaris: de verdelende rechtvaardigheid en de ruilrechtvaardigheid.

Verdelende rechtvaardigheid heeft te maken met een fatsoenlijke verdeling van het geld binnen een team. Dat is waar Klein het over heeft. Functiewaardering schiet voor dat doel te kort, is mijn stellige opvatting. Dat creëert maar grijze muizen die de verschillen tussen medewerkers niet willen zien.

Daarom zullen we medewerkers moeten betalen voor hun toegevoegde waarde én prestatie. Vast en variabel samen impliceren een beloningsbeleid dat door medewerkers als fair wordt gepercipieerd. Ook dat zegt de wetenschap. Alleen in welke verhouding verschilt van bedrijf tot bedrijf.

Maar naast verdelende rechtvaardigheid is de ruilrechtvaardigheid een belangrijk ander criterium. Ruilrechtvaardigheid is het gevoel van wat eerlijk is als we iets ruilen met een ander. Hierbij speelt de economische marktwerking een dominante rol. De geboden prijs moet wel marktconform zijn, zeg maar, anders komt de deal niet rond.

Kortom: intern moet de vergelijking kloppen, maar ook extern. Dat bedrijven geneigd zijn vooral aan dit laatste aandacht en voorrang te geven is wat ik veel om mij heen zie. Klein wijst ons daarom terecht op de andere kant van de medaille. Die is net zo essentieel.

Rolf Baarda, zelfstandig adviseur beloningsmanagement. “Mijn missie is managers en HRM’ers selfsupporting maken op mijn vakgebied”.

Website: www.bureaubaarda.nl

Aantal keer bekeken: 523

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Jan vd Zanden on 31 augustus 2015 at 1:27pm

Ik "geloof" dit ook wel, maar een verwijzing naar een deugdelijk onderzoek zou wel op zijn plaats zijn en veel aan waarde toevoegen!