De loonstrook in 2016: duidelijkheid troef

De Wet aanpassing schijnconstructies stelt vanaf volgend jaar andere eisen aan de uitbetaling van loon. De veranderingen op een rij.

Met de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) die dit jaar werd ingevoerd, wil de overheid een einde maken aan misstanden waarbij werknemers de dupe worden van oneerlijke concurrentie. Dat zijn in veel gevallen werknemers uit Oost-Europa, en werknemers werkzaam in de bouw en de tuinbouw. De WAS introduceerde afgelopen juli al de ketenaansprakelijkheid: naast de werkgever kunnen ook de opdrachtgevers aansprakelijk worden gesteld voor de loonbetaling van de werknemer. In 2016 gaat de tweede reeks onderdelen van de wet in. Stëffan de Jong van Sterc Arbeidsrechtadvocaten zet op PW De Gids op een rij wat HR moet weten. 

1 Kosten inhouden op loon verboden

Het verrekenen van allerlei kosten met het loon is per 1 juli 2016 alleen nog toegestaan als dat vooraf schriftelijk is overeengekomen, en voor zover de werknemer minstens het wettelijk minimumloon overhoudt. 

Lees ook: Wat moet HR weten van schijnconstructies?

2 Duidelijke loonstrook

Een andere vereiste is dat de werkgever vanaf 1 januari 2016 op de loonstrook precies moet aangeven uit welke bestanddelen het loon bestaat, zodat er geen verwarring kan ontstaan bij de werknemer. Alle bedragen op de loonstrook moeten dus duidelijk worden toegelicht. Klopt deze bij controle niet? Dan kan de inspectie SZW een boete opleggen.

3 Minimumloon niet meer contant

Volgend jaar is het niet meer toegestaan om het minimumloon handje contantje te betalen: dat moet vanaf 1 januari 2016 giraal worden overgemaakt. Betaalt een werkgever meer dan het minimumloon uit? Dan mag dat deel wel contant worden betaald.

Lees het volledige artikel op PW De Gids

Aantal keer bekeken: 262

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland