De lichten worden gedimd… tromgeroffel vangt heftig aan en maakt langzaam plaats voor een zachte ademhaling. De spanning stijgt. Mijn hemel wat is dit zenuwslopend. In de piste staat een messenwerper in passende outfit tegenover zijn liefje. Zij staat op de stip met haar rug tegen een grote wit met rood geverfde houten schietschijf .
Zichtbaar zenuwachtig staat zij te wachten op wat komen gaat, terwijl hij een zwarte stoffen kap over zijn hoofd doet. Hij pakt op de tast 3 flinke kapmessen uit een standaard. Twee stuks in zijn linkerhand en één in zijn rechterhand waarmee hij alvast wat gooiende bewegingen maakt. Het tromgeroffel zwelt nog even aan om vervolgens tot een oorverdovende stilte gebracht te worden….

Nu moet het gaan gebeuren, je bent al van ver gekomen, je hebt al veel concurrenten achter je gelaten…en nu sta jij op de stip… en voor je staat de organisatie die van plan is om een aantal vragen op je af te vuren, veelal blind! Ze bezitten een flink aantal vragen die ze zo als kapmessen uit hun arsenaal kunnen treken.
Aan jou de schone taak om alles zo goed mogelijk te laten verlopen en niet dodelijk geraakt te worden. HELP! Wat kun je doen?

Perceptie
Ze zeggen wel eens dat je van plankenkoorts af kan komen door jezelf voor te stellen dat de hele zaal in z’n Adam- of Eva kostuum zit. Nu is dat misschien wat overdreven maar de kern van die boodschap is wel goed – het draait om een stuk perceptie.

De meesten zien een sollicitatiegesprek als een soort auditie waarbij de sollicitant zichzelf leterlijk op een schietschijf zet en zijn best moet doen om het er levend vanaf te brengen. Op het moment dat jij met die gedachte het gesprek in gaat sta je al met 1-0 achter.
Realiseer je zelf dat net zo graag als jij die baan wil, de mensen aan de andere kant van de tafel iemand willen aannemen. De echte vraag die dus beantwoord moet worden is “past het aanbod bij de vraag?”. En dat gaat twee kanten op! Jij hebt naast het aanbod natuurlijk ook een vraag; meerdere zelfs! Denk aan: kunnen jullie mij een fijne baan bezorgen? gaan jullie me verder helpen in mijn ontwikkeling? geven jullie een eerlijke beloning voor mijn input? Zonder uit de hoogte of arrogant te zijn kun je deze vragen echt wel gewoon stellen!

Voorbereiding
Een tip die ik vaak mee geef aan mensen die op gesprek gaan is om jezelf goed voor te bereiden. Dat wist je natuurlijk al, maar hoe dan? Dit doe je door vooral goed na te denken over wie jij bent en op welke manier een samenwerking tussen jou en de betreffende organisatie succesvol zou kunnen zijn; daar zijn beide partijen immers naar op zoek. Help ze daarbij door het verhaal alvast te bedenken voor ze.

Als je vervolgens een goed verhaal hebt, zorg dan dat het ‘presenteerbaar’ is.
Doe dat op een manier waarbij je je comfortabel voelt. Denk bijvoorbeeld aan een presentatie van jezelf in Prezi, PowerPoint of misschien zelfs een soort flyer; zolang het maar bij jou past. Zorg wel dat je duidelijk jouw talenten in lijn brengt met hetgeen de organisatie zoekt. En heb je dat (nog) niet helemaal helder, kijk dan eens naar de kernwaarden van een organisatie; hoe verhoud jij je daartoe?
Zorg dat jij zelfs de lead kan nemen in het gesprek, praat over dingen die relevant zijn voor beide partijen en geef op een presenteerblaadje de oplossing; jou aannemen!

Winst
Natuurlijk is het dan nog steeds mogelijk dat jij die baan niet krijgt. Daar is dan natuurlijk een reden voor. Als je die zelf niet al weet; vraag er dan gerust naar.
De reden heeft altijd te maken met het feit dat het niet wederzijds duidelijk is hoe je elkaar kan versterken. Misschien was je verhaal niet duidelijk. Of misschien was het simpelweg dat de behoeften niet op elkaar aansloten. In het eerste geval zal jij kritisch moeten kijken naar het verhaal wat je hebt voorbereid; terug naar de tekentafel! Als de behoeften niet blijken aan te sluiten dan heeft het zo moeten zijn en dan kun je je energie gaan richten op iets wat wel bij je past. Hoe dan ook je komt er altijd uit met meer ervaring, een aantal nieuwe contactpersonen en misschien wel een nieuwe baan! Ik wens je succes!

Aantal keer bekeken: 586

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland