In haar blog Drie tips voor effectief leren breekt Marjon Bohre een lans voor peer-to-peer training. Als voorbeeld gaf zij hartchirurgen in de VS die bij elkaar in de keuken kijken om van en met elkaar te leren. Door deze leervorm daalde het aantal complicaties drastisch.

Het is ook mijn ervaring dat leren van en met elkaar een prachtige en krachtige leerinventie is en blijft. Bij steeds meer organisaties mag ik intervisieteams opstarten. Na drie sessies word ik bedankt voor bewezen diensten en draag ik het stokje aan de leden van het team over. Mooi toch?! Klik hier voor een voorbeeldtraject bij de VNG.

Als jij je e-mailadres doorgeeft ontvang je van ons een intervisieaanpak en wel die van de critical incident methode.

Geen rocket science
Intervisie betekent letterlijk het ‘uitwisselen van zienswijzen’. Een definitie:

intervisie is geen training, geen therapie en geen vakuitwisseling maar een methodische aanpak van praktische (werk)problemen, waarbij collega’s elkaar coachen. Het is praten over werkgerelateerde problematiek. Met een aantal collega’s werk je gericht aan een reële casus en hierbij wordt gebruik gemaakt van elkaars werk- en levenservaring en gezond verstand.

Intervisie is voor te stellen als een stevig gestructureerd gesprek van circa twee uur. De deelname is vrijwillig en de deelnemers komen circa zes tot tien keer per jaar bijeen. Geen rocket-science dus.

Tijd als kritieke succesfactor
Natuurlijk zijn vertrouwen, de kunst van het vragen stellen en het vermogen om je kwetsbaar op te durven stellen kritieke succesfactoren, maar de factor is volgens mij TIJD. Tijd om in alle rust een aantal keren per jaar met collega’s een boom op te zetten in plaats van maar te blijven hollen.

Hebt u tijd voor intervisie?

Aantal keer bekeken: 341

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland