GEDACHTEN MAKEN WE ZELF!

Laat de titel maar eerst eens op je inwerken.
De meesten zullen reageren als ‘ja tuurlijk’ ‘ja dat is zo’ ’klopt’ etc.

Maar beself je je wel wat dat betekent?

Wij hebben 4 krachten gekregen waarmee we ons leven inrichten; voelen/emoties, denken, horen en handelen. Als je je beseft dat jij bepaalt hoe je deze 4 krachten inzet, sta je in je eigen kracht.

Ik had laatst iemand in mijn praktijk en die zat met het probleem dat hij overal over nadenkt als hij aan het werk is. Wie zegt wat, wie doet wat, wat zal hij of zij van mij denken, oh misschien vind zij me nu niet aardig, ben ik te hard geweest, oeps ik flapte er zo maar wat uit tijdens de lunch en wat zullen ze nu wel niet van me denken etc.
Het is niet zo dat het in alle gevallen dezelfde bron heeft en dat je het dus op deze manier kan oplossen. Maar ik denk als je onderstaand leest je er hoe dan ook wat aan zult hebben. En dit is iets waar IEDEREEN wat aan heeft. We hebben nl allemaal gedachten. We denken zelfs over het denken en we denken over ons voelen.

Als je je beseft dat je elke zogeheten ‘waarheid’ zelf maakt door wat je denkt dan ben toch wel gek als je gelooft wat je denkt (tenzij het positief is uiteraard)…we zijn in staat om vele van onze gedachten te zien als overtuiging. Vanuit deze overtuigingen kijken we naar de wereld en proberen we ons geluk te verkrijgen. Als je je toch beseft, hoe minder gedachten je hebt, des te meer vrijheid en vreugde je krijgt, dan ligt het geluk voor het oprapen. We willen zo graag controle over wat er is en over hoe de geschiedenis is geweest en met name wat de toekomst ons zal brengen. En wie wat over denkt. De zogeheten bron ‘angst’ drijft ons tot ‘controle’. En controle dwingt ons tot gedachten want zonder gedachten is er geen controle. En hoe meer controle hoe minder je krijgt wat je zoekt! Controle zorgt ervoor dat je beperkt raakt in het zien van wat er is. Je stopt al je energie in de controle in plaats van zien wat er daadwerkelijk is. Deze vorm van vrijheid is zo groot. Hij lijkt zo beangstigend maar is zo vrij. Je weet niet wat je mist.

Dit is een onderwerp waar ik wel een boek over zou kunnen schrijven maar gezien de blog vorm moet ik het even beperken tot dit verhaaltje. Uiteraard ben ik te spreken als je hier meer over wilt weten.

Aantal keer bekeken: 79

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Tony Postema on 14 december 2008 at 1:06pm
David, bedankt voor je reactie. Ik zie en spreek uit ervaring dat als mensen minder denken en denken over het denken en denken over wat ze voelen dat ze een stuk luchtiger leven. De KEUZE om een gedachte wel of niet te hebben. Die keuze heb je nl. Hierdoor ontstaat er ruimte waardoor meer vrijheid (dan de beperking die de gedachten opleveren) waardoor een groter vrijheidsgevoel.
Bewustwording van dit, levert rust op. Hoe minder je een mening hebt des te minder je verantwoording hoeft af te leggen des makkelijker je leeft. Het feit dat je niet altijd hoeft te denken, gedachten hoeft te hebben is voor velen een opluchting. Hehe ik hoef er even niets mee. Het mag er gewoon zijn.
Het leven laten zijn zoals het is en komt, is een kunst an sich maar zorgt er ook voor dat je niet vanuit je hoofd hoeft te leven maar vanuit je hart. Ik zeg altijd 'leren doe je met je hoofd en leven doe je met je hart'.
Reactie van David Bos on 14 december 2008 at 12:28pm
Zonder meer staat er veel waarheid in dit stuk. Het gaat naar mijn mening echter wat ver om te stellen dat het hebben van minder gedachten tot meer vrijheid en vreugde leidt. De veronderstellingen die wij als mensen hebben, dienen er voor om de wereld makkelijk begrijpbaar te maken en zorgen er dus juist voor dat we minder (bewust) moeten verwerken wat er allemaal gebeurt.

Het is in de gedachte van dit stuk goed om je te beseffen dat je waarschijnlijk (ongemerkt) een heleboel overtuigingen hebt die jou in je dagelijkse bestaan nog al eens dwarszitten. "Ik moet altijd aardig gevonden worden." Een overtuiging waar veel mensen onder gebukt gaan. Als je deze overtuiging ombuigt in: "Ik wil vaak aardig gevonden worden." is de ramp al veel minder groot als je een keer te hard geweest bent en mensen je een keer niet zo leuk vinden.

Wees je bewust van je overtuigingen, weet wat het effect van deze overtuigingen zijn op jou in je dagelijks leven en verander desgewenst deze overtuigingen als ze je in de weg zitten.