Een koppel dat wil trouwen moet van hun voornemen melding doen bij de gemeente. Deze periode van ondertrouw wordt gebruikt om te controleren of er wel getrouwd mag worden. Is men oud genoeg? Niet al getrouwd met een ander of familie van elkaar? Best ‘een ding’ dus. En niet te vergeten wettelijk verplicht.

Tot 1 september jl. moest men voor de huwelijksaangifte langs bij de gemeente. Veel CAO’s en personeelshandboeken kennen daarom de bepaling dat men voor ondertrouw één of een halve dag vrij krijgt. Dat is sinds 1 september jl. niet meer nodig. Als onderdeel van de Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand vindt de huwelijksaangifte voortaan digitaal plaats. Gewoon vanuit de luie bank het internet op. 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een HR-manager stelde mij kort geleden de vraag: moet ik mijn werknemer bij ondertrouw dan nog steeds een vrije dag geven?

In veel gevallen zal de vrije dag in CAO of personeelshandboek zijn bedoeld om de werknemer tijd te geven om tijdens kantoortijden langs de gemeente te gaan. Met de mogelijkheid om voortaan ook buiten kantoortijden de huwelijksaangifte te doen, vervalt die reden. Voor de uitleg van een CAO bepaling moet men echter niet kijken naar de bedoeling van een CAO bepaling, maar (samengevat) naar de bewoordingen. Staat daarin dat de werknemer vrij krijgt bij ondertrouw, dan is dat in beginsel zo. Ook als ondertrouw digitaal kan plaatsvinden. Veel CAO’s en personeelshandboeken kennen echter ook de toevoeging dat die vrije dag alleen geldt voor zover het noodzakelijk is dat een en ander binnen de arbeidstijd plaatsvindt. In dat geval kan de werknemer sinds 1 september jl. geen aanspraak meer maken op een vrije dag bij ondertrouw.

Is uw CAO en personeelshandboek up-to-date?

Stëffan de Jong
advocaat

Sterc arbeidsrecht advocaten
www.sterc-advocaten.nl
T 020 509 1800 | steffandejong@sterc-advocaten.nl | Veronesestraat 4 1077 RB Amsterdam

Aantal keer bekeken: 1104

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland