Dinsdagdilemma: altijd werkend met vakantie óf altijd op reis met je werk?

Op dinsdag een dilemma: wat kies je en waarom? Leuk dat je meedoet! Vandaag gaat het over werken en vakantie. 

Bali als werkplek

Een paar jaar geleden kreeg ik van een HR manager de vraag of de vakantiedagen konden worden afgeschaft. Gewoon streep door die arbeidsvoorwaarde. Medewerkers mochten gewoon werken waar zij dat zelf wilden. Vanaf een koffietentje in de stad of in een hangmat op Bali. "Wat een vertrouwen in het personeel!" was mijn eerste reactie en daarna zag ik mezelf ook lekker vanuit een berghutje mijn klanten bedienen.  

ING neemt het voorbeeld

Nu acht jaar later is het opgenomen in de CAO van ING. Meer dan 14.000 bankmedewerkers krijgen ongelimiteerde vakantiedagen en zijn daarmee eigenaarschap over hun eigen tijd. Benieuwd wat er gebeurt en hoeveel vakantiedagen gemiddeld opgenomen worden. Bij Tony's Chocolonely hebben ze een minimum aantal vakantiedagen van 28, die moet je dus opnemen. 

Communicatie is de sleutel

Ik zou het heerlijk vinden als je gewoon met vakantie kan gaan zonder dat je wordt beperkt door een tegoed cq tekort aan vakantiedagen. Je werk zo inrichten dat het kan. Je dag zo indelen dat je in de ochtend een paar uur werkt, dan een museum inloopt en een lekkere lunch in de zon neemt om dan in de avond weer een paar uur achter je laptop te verdwijnen. Het geeft enorme vrijheid, autonomie en verantwoordelijkheid. Wees duidelijk wanneer je bereikbaar bent aan iedereen en vooral aan jezelf. 

Altijd bereikbaar

Tegelijk ben je dan dus altijd bereikbaar. Onbewust neem je je werk mee het museum in of op dat zonnige terras. Je komt nooit helemaal los van je werk en de taken die je moet uitvoeren. Als ik op vrijdag een dossier meenam naar huis dan was ik daar toch het hele weekend mee bezig. Dat had wel twee kanten; ik voelde een druk om te werken en tegelijk kwamen goede ingevingen en binnen een paar uur schreef ik ongestoord een goed advies. 

Altijd op reis met je werk! 

Ik kies voor altijd op reis met je werk. Ik vertaal het naar altijd onderweg naar iets zijn en onderzoeken wat er is. Dat is tamelijk vaag, maar voor mij waardevol. Het leven is een grote ontdekkingsreis. Daarom waardeer ik de ING en de moed van de HR afdeling om de nieuwe CAO op deze wijze vorm te geven. Het geeft de 14.000 medewerkers meer autonomie, vrijheid en ruimte. 

Werkgelukdriehoek

De drie pijlers van werkgeluk zijn Talent, Plezier en Zingeving. Bij elke functie, taak of rol die je hebt binnen een organisatie dienen deze pijlers alle drie in hoge mate aanwezig te zijn. Een baan waar jouw talenten niet tot hun recht komen, wordt niet opeens een topbaan omdat je onbeperkt met vakantie kunt. 

Simply Happy at Work is dé expert op het gebied van Werkgeluk. De missie van Simply Happy at Work is "Nederland is één werkgelukvloer voor iedereen". Ben je nieuwsgierig? Mail dan naar info@simplyhappyatwork.nl

Aantal keer bekeken: 68

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland