Afgelopen week zag ik een stukje van een natuurdocumentaire. In beeld was een onwaarschijnlijk grote mierenkolonie. Een heleboel mieren die stuk voor stuk hun bijdrage leverde aan het bereiken van het doel van de kolonie: overleven. De kolonie in kwestie verzamelde grassprieten van fors formaat. De mieren liepen vervolgens ook allemaal via eenzelfde route terug naar het nest om het gras diep in de kolonie te brengen. Daar bevond zich een heuse levensmiddelenfabriek. Het gras werd omgezet in enzymen die weer dienden als voedsel voor de mieren.

Behalve ontzag en verbazing voor de natuur werd ik getroffen door de gelijkenis met ons menselijk bestaan. Zo na de vakantie waarin we allemaal relaxed en ontspannen ons leven overdenken, groeit nu de filedruk weer aan en spoeden we ons weer allemaal op dezelfde tijd en via dezelfde routes naar ons werk om daar onze dagelijkse bijdrage te leveren aan het organisatiedoel.

Naast die relativering valt er volgens mij ook nog iets te leren van deze mierenkolonie:

1. Duidelijk doel: een helder doel helpt om medewerkers te motiveren hun bijdrage te leveren. Als je niet weet wat jouw werk eigenlijk bijdraagt, hoe erg is het dan als je het een keer niet goed doet of misschien een dagje verzuimt? Scherpe, ambitieuze doelen stellen als organisatie, die communiceren naar iedereen en vertalen naar concrete bijdragen voor elke medewerker: dat geeft zin aan het dagelijks werk. En wie zinnig werk doet voelt zich veel meer betrokken. Voor P&O-ers betekent dat jaargesprekken of planningsgesprekken op de kaart zetten en managers laten zien hoe belangrijk goede jaarafspraken met medewerkers zijn.

2. Ieder zijn rol: het helpt als iedereen weet wat hij of zij moet doen. Mensen die op elkaars stoel gaan zitten versnellen het proces niet, ook al beogen ze dat misschien wel. Voor P&O-adviseurs betekent dat helder en scherp adviseren, maar niet de rol van de manager overnemen. Een slechtnieuws-gesprek wel samen voorbereiden, maar niet uitvoeren.

3. Stap voor stap: Ambitieuze doelen zijn er om stapje voor stapje bereikt te worden. Strategische plannen zijn vaak voor de wat langere termijn en lijken daarom soms ver-van-mijn-bed voor veel medewerkers. P&O-ers kunnen helpen met het vertalen van strategische doelen naar concrete tussendoelen. Als je over drie weken in Rome wilt zijn, begin dan nu te lopen. Het gaat er niet altijd om grote stappen te nemen, maar in beweging komen is wel een voorwaarde.

Nu in veel organisaties de tijd van jaarplannen maken weer aanbreekt is het goed om eens met deze drie punten rekening te houden. Dat maakt “gewoon werken” tot het leveren van een zinvolle bijdrage, wat eigenlijk alle mensen graag willen. En is dat niet wat ons onderscheidt van de mierenkolonie?

Aantal keer bekeken: 2384

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Peggy Kosters on 2 september 2011 at 4:47pm
Hallo allemaal,
Graag zou ik ook graag een voorbeeld van een jaarplan willen ontvangen?
Mijn mailadres is p.kosters@primevision.com
Alvast bedankt!
Reactie van Parbha Moekoet on 1 september 2011 at 1:46pm
Beste mensen,
ben een starte p&o'er. kan iemand mij een voorbeeld sturen van jaarplan aub?
alvast mijn hartelijke dank hiervoor.
parbha moekoet
parbha.moekoet@sportlink.com