Is er een natuurlijke manier van teambuilding mogelijk?

Is er een natuurlijke manier van teambuilding mogelijk? Als we naar het gedrag van ganzen kijken dan is dit zeker een optie. Ganzen die in V vorm vliegen zijn een mooi voorbeeld hoe essentieel samenwerking is binnen een organisatie. Dr Robert Mc Neish heeft hier onderzoek naar gedaan en de metafoor wordt regelmatig gebruikt bij de ontwikkeling van leidinggevenden. Het blijkt dat we verbazend veel kunnen leren van ganzen als het gaat om teambuilding.

Onderstaand een paar belangrijke lessen van de gans.
1. Elke gans die zijn vleugels uitslaat, creëert daarmee een opwaartse kracht voor de vogels die volgen.
Door te vliegen in een V-formatie vliegt de groep 72% verder dan wanneer de ganzen alleen zouden vliegen.
~ Mensen die een gemeenschappelijk doel nastreven, en een gevoel voor samenwerking hebben, zullen sneller en gemakkelijker hun doel bereiken, omdat zij van de stuwende kracht van elkaar kunnen profiteren.

2. Als een gans uit de V-formatie raakt, dan voelt hij ineens de vertraging en weerstand van het alleen vliegen.
De gans zal dan snel weer in de formatie invoegen om te profiteren van de opwaartse kracht van de vogel die voor hem vliegt.
~ Als we hetzelfde besef zouden hebben als die gans, dan blijven we bij het team die dezelfde kant opgaat als wij naartoe willen. We accepteren hulp en geven het door aan anderen.

3. Als de voorste gans moe is, wordt hij afgelost door een andere gans.
~ Het loont om beurtelings de moeilijke taken en het leiderschap op ons te nemen. Net als de ganzen zijn mensen afhankelijk van elkaars vaardigheden, capaciteiten en unieke combinatie van gaven, talent en middelen.

4. Ganzen in formatie snateren om de voorste ganzen aan te moedigen om op snelheid te blijven.
~Wij kunnen ervoor zorgen dat ons gesnater stimulerend is. Enthousiaste teams zijn productiever. De kracht van motivatie is het soort gesnater wat we willen horen. Sta achter je eigenwaarde en kernwaarden en stimuleer het zelfbesef en waardebesef in anderen.

5. Als een gans ziek wordt, gewond raakt of neergeschoten wordt, verlaten twee andere ganzen de formatie en volgen deze gans om hem te helpen en beschermen.
Ze blijven bij hem, totdat hij dood is of weer kan vliegen. Dan sluiten zij zich aan bij een andere vlucht of ze proberen de eigen groep in te halen.
~ Als we hetzelfde besef zouden hebben als de ganzen, dan zouden we niet alleen in goede tijden, maar ook in slechte tijden klaar staan voor elkaar.

Ik wens jou een bijzonder mooie, inspirerende en happy flow toe voor 2017 vanuit een natuurlijke samenwerking!

Enjoy the moment,
Evert 

Evert Heintz inspireert mens en organisatie om vanuit vitaliteit in het dagelijkse werk te staan. Zijn bijna doodervaring, waarbij hij 15 meter val in een gletsjerspleet viel, gebruikt hij als metafoor dat we als mens veel meer kunnen dan dat we vaak denken. Zowel mentaal, fysiek, emotioneel als intuïtief.

Auteur van het fascinerende boek Een leven lang FLOW met voorwoord van Wim Hof (The Iceman).

Aantal keer bekeken: 665

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland