Vorige week mocht ik een presentatie houden over duurzame inzetbaarheid voor een groepje klanten van een groot uitzendbureau. In de discussies bleek dat heel veel bedrijven al veel zaken opgestart hebben, maar dat het vaak zo lastig is om de vertaalslag te maken van de ideeën en initiatieven van HRM naar het werkveld van de lijnmanagers. Noodzaak blijkt dat de top er achter gaat staan. Wanneer er herkend wordt dat duurzame inzetbaarheid noodzakelijk is voor het voortbestaan van een organisatie, is het daar heel gemakkelijk om de initiatieven succesvol te laten slagen.

De kracht van het management
Een mooi voorbeeld was een directeur die met een medewerker het gesprek aan ging, omdat hij oprecht wilde weten wat de drijfveren van de medewerker waren om niet mee te doen aan het verbeteren van zijn duurzame inzetbaarheid. Juist door zijn open interesse durfde de medewerker over zijn angsten heen te stappen en is hij nu bezig met het verbreden van zijn toegevoegde waarde. Wat het verschil was met de HR adviseur die hetzelfde gesprek had gevoerd, blijft dat een interessant gegeven. Ook zij was geïnteresseerd geweest, had hem serieus genomen en met hem mee gedacht. Het simpele feit dat de directeur het belang aan gaf om te werken aan duurzame inzetbaarheid maakte echter meer indruk, waardoor de medewerker wel mee ging.

Fysieke beroepen
Een ander probleem waar HR –afdelingen tegen aan lopen is dat ze bij sommige beroepen voorzien dat medewerkers op termijn de fysieke zwaarte van de functie niet meer uit kunnen voeren. En wanneer begin je dan met het gesprek hierover? En nog belangrijker: wat kun je voor ander werk bieden? Uitvoerende beroepen, zoals in de bouw, schoonmaakbranche of plantsoenendiensten, zijn zwaar. Tenminste dat denk ik altijd als ik een dagje in mijn tuin heb gewerkt. Ik heb dan ook spieren gebruikt die ik als normale kantoorbewoner niet dagelijks gebruik. Nu weten we allemaal dat spieren van belasting niet stuk gaan, maar juist steviger worden. Van die overtuiging maken veel sportscholen gebruik. Maar dat is wat anders dan gewrichten. De gemiddelde stratenmaker, schoonmaker en zelfs verpleegkundige maakt heel veel gebruik van hun knieën en rug. Slijtage is dan een veel voorkomende reden voor uitval. En wat laat je deze mensen dan als alternatief werk doen, zodat ze op een gezonde manier hun pensioengerechtigde leeftijd halen? We constateerden met elkaar het probleem en hadden nog niet de oplossing.

APK voor mensen?
Een auto die wat ouder is, laat je elk jaar een Apk-keuring ondergaan. Misschien is dat ook wel de oplossing voor ons als medewerker: elke paar jaar even bewust staan bij onze eigen duurzame inzetbaarheid. Waar krijgen we nog plezier uit, wat kost meer moeite en wat willen we bijleren in de komende tijd. Daarmee hoeven we niet automatisch onze werkgevers te belasten, we kunnen ook een heleboel in onze eigen tijd en vanuit eigen verantwoordelijkheid doen. Maar uitgedaagd worden om hierover na te denken, is dan wel een eerste stap. Een werkgever die hiervoor de mogelijkheid biedt, houdt zijn medewerkers langer vitaal, is mijn stellige overtuiging. En met vitale medewerkers krijg je betere bedrijfsresultaten.

Nog geen oplossing
Het biedt niet een oplossing voor de fysiek zwaardere beroepen zoals hier boven beschreven. De organisatie die hiervoor een oplossing weet, nodig ik graag uit om hun ideeën te delen. We kunnen er zo samen voor zorgen dat medewerkers gezonder hun werk kunnen blijven doen.

Aantal keer bekeken: 418

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Marleen Kukler on 27 februari 2017 at 2:11pm

Dank je wel Bert-Jan voor je reactie. Het klinkt in ieder geval als een oplossing waarbij een medewerker wordt uitgenodigd om eigen regie te nemen. Lukt dat ook bij minder geschoolde medewerkers?

Reactie van Bert-Jan van der Mieden on 27 februari 2017 at 2:08pm

Beste Marleen, dank voor je artikel. Duurzame inzetbaarheid vraagt om regie door het management en HR en door de medewerkers zelf. Om dat te realiseren ontwikkelde ik het concept Levensregisseur, waardoor iedereen een PersoonlijkRegiePlan(PRP) maakt. Ook degene die een fysiek zwaar beroep uitoefent, ontdekt daardoor diens mogelijkheden. De PRP's bieden de mogelijkheid e.e.a. met elkaar te bespreken en de organisatiedoelstellingen en de individuele doelstellingen optimaal met elkaar af te stemmen. Ik informeer er graag over.