Het was weer inspiratie ten top... Kort geleden was ik aanwezig bij een evenement waar ook Ricardo Semler van het Zuid-Amerikaanse Semco live aanwezig was. Wat een verhaal! Hij is al jaren bezig met de vormgeving van het bijzondere bedrijf Semco. Daar waar geen hiërarchie heerst, daar waar men doet waar men zin in heeft en daar waar men zijn eigen beloning bepaalt. Het klinkt bijna utopisch en te mooi om waar te zijn en toch bestaat het. Maar waarom vinden wij het zo utopisch? Dat komt omdat het niet in onze gestructureerde, westerse denkprocessen past. Zoals ik al eerder schreef is loslaten het meest moeilijke wat er is, en o wee als het dan toch lukt, dan zou je er zomaar eens een hele mooie wereld aan over kunnen houden.


De dag na Semler, bij “De Ochtendspits” op BNR, werd in reactie op zijn verhaal de stelling geponeerd dat werknemers hier ook zelf de hoogte van hun salaris zouden moeten kunnen bepalen. "Ai", dacht ik bij mezelf..."wordt er uit dat enorme succesverhaal van Semco, dat organisch is ontstaan, slechts een aspect uitgelicht dat meteen ook een van de meest gevoelige is van ons werkend bestaan: de hoogte van ons salaris? Pijnlijk!"


Luisteraars hadden genoeg argumenten om de hoogte wel of niet door de werknemers zelf te laten vaststellen. Uiteindelijk gaat het niet over de hoeveelheid koper, zilver of goud die je krijgt uitgekeerd in ruil voor bewezen diensten. Veel belangrijker is dat je zelf kunt bepalen HOE je wordt beloond. Semler sprak ook niet zozeer over de hoogte van het salaris maar gaf juist aan dat er binnen Semco wel tientallen manieren zijn om iemand te belonen in ruil voor zijn geleverde bijdrage.


Nu snap ik dat je als doorgewinterde HR-manager of Compensation & Benefits expert hier in ons schone en strak georganiseerde Nederland er niet aan moet denken dat iedereen zomaar krijgt waar hij of zij behoefte aan heeft. Maar we zouden wel eens wat vaker kunnen kijken naar alternatieve vormen van belonen, dus meer flexibel omgaan met de klassieke grondslagen (belonen naar Lidmaatschap, Functie, Competentie en resultaat). We zouden bijvoorbeeld kunnen gaan belonen naar aanleiding van Tijd, Kerntaken, Premiums en Eco-Footprint. Factor tijd gaat dan vooral over geïnvesteerde tijd. Kerntaken zijn te lezen als deliverables in een project. Premiums zijn zaken waarmee je extra waarde toevoegt aan de organisatie en de eco-footprint draait om een beloning voor de reductie die je als individu weet te realiseren op je eigen CO2 footprint. En let wel; beloning staat niet per definitie synoniem aan geld. Beloning kun je ook ontvangen in de vorm van vrije tijd, kennis, kunde en zelfs groene stroom en (biologisch) voedsel!


Het verhaal van Semler zal niet zomaar gaan werken in onze wereld. Hij heeft Semco onder de heersende condities, tijdgeest en economie kunnen laten groeien tot wat het vandaag de dag is; de ultieme democratische organisatie die wij utopische eigenschappen toeschrijven. Wel kunnen we zijn verhaal gebruiken als inspiratie: sta eens even stil en stel jezelf de vraag; "Wat wil ik nou echt?" en vervolgens: "wat kan ik morgen, in mijn omgeving, aanpakken om dichter bij dat doel te komen?"


Ik gun je een hoge beloning!

Aantal keer bekeken: 657

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Reactie van Ruud van Gerrevink on 12 mei 2014 at 4:35pm

Zie ook het boek van Ricardo Semler (http://en.wikipedia.org/wiki/Maverick_%28book%29)

Het is belangrijk om de context te kennen. Hij is ten eerste top down begonnen met het introduceren van zijn bedrijfsfilosofie en heeft een combinatie van teamwerk, delegeren van taken en verantwoordelijkheden (aan teams) ontwikkeld (met veel vallen en opstaan) waarbij hij de menselijke factor telkens voorop heeft gesteld (niet meer van mensen vragen, ook qua veranderbereidheid, dan zij op dat moment aankunnen). Uiteindelijk past hier die 'zelfbepaling' (die wel degelijk onder de teamverantwoording valt) van het loon ook in.

Reactie van Francine ten Hoedt on 8 mei 2014 at 8:19pm

Wij houden ons bezig met prestatieverbetering via organizational behavior management (OBM). Een wezenlijke stap daarin is het bespreken welke beloning voor welke prestatie gegeven wordt. Op 27 mei geven we bij mij thuis weer een gratis en vrijblijvende workshop over hoe je daarmee omgaat in organisaties. Als je het boeiend vindt, ben je van harte uitgenodigd.Stuur dan even je mailadres en je ontvangt een uitnodiging. En nee, we verwachten niet dat we daarna ingehuurd worden of zoiets. Wij zijn superblij als p&o zich met dit soort ontwikkelingen gaat bezig houden.

Reactie van Herman Roovers on 8 mei 2014 at 9:44am

En wat dacht je hier van? Hoofd P&O voor een instelling van maar liefst 55 medewerkers: 5.400 per maand plus riante voorwaarden. Ben benieuwd wat de directeur daar verdient.... http://www.intermediair.nl/vacature/4138754/Hoofd+P%26O+(24+uur)/