Het jaarlijkse beoordelingsgesprek levert zowel de manager als medewerker vaak wat frustraties op. Het moet radicaal anders, vinden experts.

Een functioneringsgesprek heeft nauwelijks positieve invloed op prestaties of motivatie. Het is dan ook gek dat er zoveel van af hangt. Dat is zo'n beetje de strekking van het artikel 'F*ck het functioneringsgesprek' dat onlangs verscheen in het tijdschrift Management Team.

Als auteur van het boek Het Nieuwe Beoordelenwerd mijn mening ook gevraagd. In plaats van jaarlijkse rituele beoordelingen pleit ik ervoor om te focussen op de continue ontwikkelingen van de medewerker. Dat betekent niet dat je elke gebeurtenis uitgebreid moet evalueren. "Er moet nog steeds gewerkt worden. Ga voor korte inhoudelijke gesprekken en zorg voor een doorlopende dialoog over prestatie en ontwikkeling", zo schrijft MT uit mijn mond op.

Zo'n nieuw beoordelingscyclus zet je niet in je eentje op poten. En ook hier geldt: onbemind maakt onbekend. "Het oude ambacht houdt een bepaalde macht in stand, niet iedereen zal staan te springen om een nieuwe manier van beoordelen. In de ideale cultuur durft de leider het goede voorbeeld te geven", zo stel ik aan het einde van het artikel.

Klik hier voor het artikel op de site van Management Team.


Aantal keer bekeken: 775

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland