Ik heb de laatste weken allerlei artikelen gelezen over diverse onderwerpen, waardoor mijn fantasie een beetje op hol is geslagen.
Het gaat over het wetsvoorstel flexibel werken, Het Nieuwe Werken, de generatie Y en het gebruik van Smartphones.

Het begint met het lezen van een artikel over jonge hoogopgeleiden, die het normaal vinden dat werk en privé door elkaar heen lopen. Hierbij wordt het gebruik van een smartphone aangeprezen, waar de hele dag gebruik van gemaakt wordt. Zoals in het betreffende artikel wordt aangegeven wordt er gewerkt tijdens privétijd en worden er privédingen gedaan onder werktijd.
Dit klinkt een beetje als Het Nieuwe Werken en ook een beetje als flexibel werken. Toch heb ik het idee dat ik hiermee verbanden leg die niet zo bedoeld zijn.

Babyboom versus smartphone
Ik ben een ouderwets soort werknemer. Ik behoor dan ook niet tot de generatie Y, eerder tot de generatie van de babyboomers. Dat verklaart wel waarom ik een beetje moet wennen aan al die nieuwe manieren om te werken en ik soms nog niet helemaal door heb hoe het werkt.

Ik stoor me enorm aan - al dan niet jonge - mensen die de hele dag met hun smartphone in de weer zijn. Ik heb niet altijd de indruk dat het van hen een bewuste keuze is om in privétijd zakelijk bereikbaar te zijn. Andersom wel.
Ik geef zelf of neem wel eens deel aan trainingen en regelmatig is er dan een deelnemer bij die om de 10 seconden zijn of haar mail checkt of iets dergelijks; deze persoon is in elk geval niet bezig met de training. Zo kan ik diverse voorbeelden noemen.
Ik geloof er dan ook geen snars van dat deze hele generatie bezig is met een andere manier van werken en dat deze smartphone hier iets mee te maken heeft.

Ik wil niemand tekort doen, want ik zie ook vaak mensen die wel in privétijd zakelijk bereikbaar zijn, soms zelfs tijdens een boottochtje als ze met hun gezin op vakantie zijn. Dat is weer het andere uiterste.

Nieuwe vorm van werken is de toekomst
Volgens mij is het gewoon heel lastig om een nieuwe vorm van werken te vinden. En toch lijkt het er op dat we daar met ons allen naar toe aan het groeien zijn. Enerzijds door alle technische mogelijkheden die tot onze beschikking staan. Anderzijds omdat de “normale” manier van werken ter discussie wordt gesteld en zelfs via wetsvoorstellen gestimuleerd wordt om dit te veranderen.

Het wetsvoorstel flexibel werken, waarin geregeld wordt dat werknemers recht moeten krijgen op een flexibele werkplek of flexibele werktijden, gaat terug naar de Tweede Kamer.
Uit het evaluatierapport over Het Nieuwe Werken is gebleken dat er een aantal randvoorwaarden goed geregeld moeten zijn, voordat dit ingevoerd kan worden. De wet moet beter onderbouwd worden, zodat de belemmeringen die in het rapport naar voren zijn gekomen, weggenomen kunnen worden.

Dit klinkt solide, maar toch kan ik me nog niet zo goed voorstellen hoe het er in de praktijk uit zal zien en wat voor consequenties het voor veel bedrijven en organisaties heeft als de wet daadwerkelijk doorgevoerd wordt.

Wettelijke regelingen en afspraken met werknemers
Wat ik wel weet is, dat wanneer de mogelijkheden tot flexibel werken en thuiswerken wettelijk geregeld worden, er binnen organisaties heel goede afspraken gemaakt moeten worden. Niet alleen over de resultaten, maar ook over de bereikbaarheid en de collegiale samenwerking.

Misschien ga ik ooit nog wel een keer het nut inzien van het gebruik van een smartphone voor werken in privétijd en andersom.

www.driessen.nl

Aantal keer bekeken: 586

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland