Er moet nu maar even een ademtest worden geregeld. Er waren weer signalen van alcoholgeur en onder invloed achter het stuur. Nu moest het maar eens aangetoond worden en dan konden er maatregelen genomen worden. Welke zullen we nog wel zien.

Kan dat zomaar, een ademtest?
Voorop staat dat rijden onder invloed een misdrijf is warbij de politie een opsporingstaak heeft en bevoegd is om controles te doen. We behandelen hier niet de vraag of het raadzaam is om de politie in te schakelen in de bovengenoemde casus.
Een bedrijf kan zelf alcoholtesten afnemen onder voorwaarden. Er moet een beschreven beleid zijn. Daarin is vastgelegd hoe het bedrijf omgaat met medewerkers onder invloed, het gebruik en aanwezigheid van alcohol en andere spelregels. Daarbij kan het bedrijf desgewenst nog strenger zijn dan de wet, die bij volwassenen en promillage van >0,5 strafbaar stelt. Sommige bedrijven hanteren een zero tolerance. Elke aanwezigheid van alcohol in het bloed, hoe gering ook kan dan leiden tot disciplinaire maatregelen. Die moeten ook in het beleid omschreven staan, alsmede de procedure waarlangs. In het beleid staat ook aangegeven welke hulpverlening wordt aangeboden. Onder die condities kan een medewerker een ademtest niet zonder meer weigeren.

Geen vastgelegd beleid?
Wat nu, als er geen beleid is? In dat geval kan een medewerker weigeren en heeft dat geen directe gevolgen. Toch komt het veel voor dat, wanneer verslavingsproblematiek eenmaal op tafel ligt, op vrijwillige basis afspraken gemaakt worden over controles. Dat is vaak een moeizame weg en het is ieder bedrijf aan te raden een beleid en protocol in de kast te hebben liggen.

Onderschat het niet.
1 op de 20 van de werkende beroepsbevolking drinkt stevig en ongeveer 5% daarvan heeft een verslavingsprobleem. De risico’s op veiligheid, fouten, of imagoschade zijn niet te onderschatten. Eén op de 7 bedrijfsongevallen zijn gerelateerd aan alcoholgebruik.

Theo Willemse is adviseur bij Consistent VOF verslavingspraktijk, specialisten in voorlichting, advies en behandeling van verslavingsproblemen op het werk. Zie ook www.consistent.nl

Aantal keer bekeken: 100

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland