Het aantal burn-out gevallen is nog nooit zo hoog geweest en neemt steeds verder toe. De nieuwe doelgroep ligt in de leeftijdscategorie van 15 tot 25 jaar. Mensen krijgen op steeds jongere leeftijd een burn-out of raken depressief. Hoe komt dat dit juist nu zo actueel is in onze maatschappij?


Je pense donc je suis
Filosoof René Descartes (1596 – 1650) staat bekend om zijn uitspraak ‘Ik denk dus ik besta’. Sindsdien is de nadruk in onze westerse cultuur komen te liggen op ons denken en we zijn hier nogal in doorgeslagen. Op persoonlijk vlak betekent dit dat veel mensen bovenmatig veel denken (rationaliseren en analyseren) en hiermee is het voelen en het contact met ons lichaam steeds meer opzij geschoven. Ons lichaam liegt nooit en als de grens overschreden wordt, trekt zij aan de handrem. Wat zou het mooi zijn als we steeds meer leren vertrouwen op en luisteren naar ons lichaam om vanuit de juiste balans tussen denken en voelen tot beslissingen te komen. De belangrijkste beslissingen worden overigens vaak intuïtief genomen blijkt uit onderzoek.


Energie als kompas
Op het moment dat je bewust gaat voelen of iets je energie geeft of dat het je juist energie kost en hierop leert vertrouwen kun je dit als kompas gaan integreren in je werk en je leven. Dit betekent dat je dan je lichaam gaat gebruiken om de juiste beslissingen te nemen waar je blij van wordt en energie van krijgt. En als je werk doet en activiteiten in je leven waar je plezier aan beleefd dan werkt dit als een positief virus op je omgeving.
Tegelijkertijd kan dit ook betekenen dat je beslissingen mag gaan nemen die je spannend vindt. Als je je bewust wordt dat je niet op de juiste plek zit qua werk, dan is er lef voor nodig om dit bespreekbaar te maken en/ of stappen te ondernemen om een nieuwe uitdaging te vinden waar je meer tot je recht komt.


    “If you want to find the secrets of the universe, think in terms of energy, frequency and vibration.”

                                                      ~ Nicola Tesla (1856 – 1943), grote uitvinder.


Balans is key
Steeds meer blijkt uit onderzoek dat teveel en langdurige stress heel slecht is voor onze gezondheid en tevens voor ons functioneren op het werk. Als organisatie hebben we hier denk ik een belangrijke taak om bewust mee om te gaan en een bedrijfscultuur te creëren, waarbij werknemers uitgedaagd worden om vanuit gezonde stress aan het werk te zijn. Door hier open over te communiceren en als visie te integreren kan er een organisatie ontstaan, waarbij een natuurlijke workflow ontstaat. Uit onderzoek van professor Csikszentmihalyi blijkt dat flow ontstaat in een situatie waar een gezonde mate van stress ervaren wordt. Mensen bewust maken om de juiste balans te vinden tussen ontspanning en inspanning zorgt voor een gezonde werkdynamiek waar met plezier en enthousiasme gewerkt wordt.

Evert Heintz is FLOW Specialist en Bergbeklimmer en inspireert mens en organisatie om vanuit vitaliteit in het dagelijkse werk te staan om de FLOW binnen een organisatie bewust te stimuleren. Zijn bijna doodervaring, waarbij hij 15 meter val in een gletsjerspleet viel, gebruikt hij als metafoor dat we als mens meer kunnen dan dat we vaak denken. Zowel mentaal, fysiek, emotioneel als intuïtief.
Heintz is auteur van het fascinerende boek ‘Een leven lang FLOW’

Aantal keer bekeken: 241

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland