Van geluk worden we warm. We zijn graag met geluk ‘bezig’. Zo stond het liedje ‘Happy’ van Pharrell Williams in 2013 wereldwijd wekenlang op nummer 1 in de hitparades. Het liedje inspireerde velen tot het maken van een eigen versie. Lekker meezingen en dansen. Ook zes Iraanse jongeren maakten hun eigen versie van de video. Zij werden daarop gearresteerd wegens ongepast gedrag. Uiteindelijk niet zo happy dus.

De VN heeft 20 maart uitgeroepen tot de internationale ‘Dag van Geluk’. Onze nationale rekenmeesters van het CBS meldden op die dag dat 88 procent van de Nederlandse volwassenen zich gelukkig noemt. Daarentegen is 3 procent echt ongelukkig. Het geluksgevoel hangt sterk samen met iemands gezondheid en met het hebben van een goede relatie. En dat wisten we al van René Froger: “Een eigen huis, een plek onder de zon en altijd iemand in de buurt die van me houden kon.“ Hoewel hij dit couplet enigszins in mineur eindigt: “Toch wou ik dat ik net iets vaker, iets vaker simpelweg gelukkig was.” Gelukkig zijn is dus zo makkelijk nog niet. Daar moet je aan werken, zo luidt de boodschap.

Werken aan geluk

Steeds vaker ook is geluk een thema voor werkgevers. Gelukkige, tevreden medewerkers zijn immers productiever, minder vaak ziek en klantvriendelijker. De werkgelukdeskundige is volgens de Nationale Beroepengids een beroep met toekomst. Deze functionaris richt zich op het vergroten van de geluksbeleving op de werkvloer. Niet iedere organisatie zal direct een werkgelukdeskundige in de arm nemen. En dat hoeft ook helemaal niet. Volgens Heleen Mes en Gea Peper van het HappinessBureau is geluk op de werkvloer maakbaar. Naast het werken aan een happy cultuur en het creëren van een leuke werkomgeving moet er dan een scheut happiness in de HR-systemen.

Geluk is dus maakbaar. Je kunt zelf werken aan geluk. Of een omgeving zoeken waarin je gelukkig bent. Mocht het even niet lukken om een glimlach op je gezicht te toveren, Google dan eens op ‘Happy’ in combinatie met ‘Williams’ en kijk vier minuten naar de video. Een instant geluksgevoel gegarandeerd!

Meer weten over geluk op de werkvloer? Heleen Mes en Gea Peper van het Happinessbureau spreken op het Congres Trending Topics op 23 november in Veenendaal. 

Aantal keer bekeken: 146

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van HRbase - grootste HR netwerk van Nederland

Volg ons ook via

   

Meest gelezen vandaag

HR nieuws

HR onderzoek

+ Toevoegen               Alles bekijken

HR Marktplaats

+ Toevoegen               Alles bekijken